A párod vigyáz a gyerekre amikor takarítasz/főzöl vagy egyedül oldod meg a gyerek mellett?
1,5 éves a kislányom. Egész nap ketten vagyunk, az apja este jön, hétvégén mondjuk itthon van. Nagyszülők messzebb laknak.
Főzni főzök, a takarítás 3 napomba telik részletekben, nagytakarításig hónapok óta nem jutok el, mindig kupi van. Ez a teljesítmény is vért izzadva jön össze, mert a lányom nem hajlandó csak az utcán sétálva aludni napközben, reggel meg felkel azonnal ahányszor előbb kelek, mint ő. Este későn fekszik, ha előbb viszem aludni nem hajlandó elaludni, 1 óra őt elaltatni. Napközben, ha ébren van szétszedi az egész házat, egy másodpercre nem áll meg. Sokszor tv-zik pl, ha főzök, de nem akarom órákra ott tartani. A járókából kimászik, egyedül már eljátszik, de egyedien: tányérokat pakol, szennyest rámol, állandóan rajta kell tartani a szemem.
Most már a hiszti korszak is elkezdődött, egy pelus cseréért is 10 percekig kínlódunk. Ja, emellé olyan rosszul eszik, hogy átlagosan 1 óra az etetés. Egyedül néha eszik mondjuk, ha olyanja van, az 1,5 óra (bár addig a konyhát rendbe rakom).🙂
A férjem állandóan piszkál, hogy nem csinálok itthon semmit, pedig nem állok meg egy másodpercre sem. Csak éppen látszata nincs. (A gyereknevelésnek van, mert legalább 10-12 dalt énekel a kicsi a maga módján és minden állatot, testrészt ismer stb...) Ő elvárja, hogy hétköznap minden meglegyen és ha ő esténként és hétvégén itthon van legyen rend, kaja, a gyerekkel meg ne kelljek játszania, mert ő fáradt a munkája miatt. Nem fogja fel, hogy ahhoz, hogy haladjak a házzal neki kellene a kicsivel többet lennie hétvégén. Imádja őt amúgy, csak ugye ő nem az az egy helyben megmaradó baba.
Bevallom nekem ezzel abszolút nem lenne bajom, hogy csak én vigyázok a kicsire, mert annyira cuki és szórakoztató, hogy valamikor annyira megnevettet, hogy kifolyik a könnyem.😁 Imádok vele foglalkozni. Nekem a rohadt háztartással van a gondom meg a "fáradt" férjemmel, aki szerint minden nő megtudja oldani a házvezetést csak én nem... Ő vásárol be amúgy, ennyivel segít.
Ti a takarítást és főzést mikor oldjátok meg? Ekkor vigyáz a férjetek a kicsire?
Az első gyereknél még én csináltam a munka és a játék oroszlán részét, ő pedig dolgozott, aludt éjjel, eljárt sportolni. A második terhesség alatt már feküdnöm kellett, így onnantól ő is átrendezte az életét és nagyon megbecsüli, amit csinálok. Már majdnem 2 éves a kicsi, így ismerős a helyzet. Nagy rend nincs, de hát nem is múzeumban élünk. A főzés, takarítás, mosás annak a feladata, akinek a megfelelő időben van szabad keze. Nem vár meg ezekkel, hogy ne legyen mit felvenni, mert nem érek rá vagy belerokkanjak a házi munkába. A bevásárlást általában egyikünk intézi, a többit közösen. Nálunk apa nem húzza ki magát, csak mert ő dolgozik. A legtöbb este én foglalkozom a gyerekekkel, mert már fáradtak, nyűgösebbek, amit a férjem nehezen kezel. Ez alatt ő előkészíti a vacsorát, a fürdő vizet és az altatást szinkronban csináljuk. Egyedül is lehetséges lenne, de eljutottam már egyszer az ájult kimerülésig és ezt nem kockáztatajuk többet.
A férjed számomra gyerekként viselkedik a családotokban, neki ugyanúgy részt kéne vennie a dolgokban elvárások helyett. Még az 5 éves is megérti, ha anya nem tud 3 felé szakadni, hogy minden kész legyen, lehetőleg egyszerre, akkor egy felnőtt férfi mire pattog?
LoL. Sikerült kifognod egy méretes tuskót aki szarik a gyerekére, meg rád. Egy igazi hímsoviniszta bunkó..
Nézd ha azt írom én 3 gyerek mellett viszem a háztartást, eddig férjem hetvégén se volt itthon mert építkeztünk, jobb lesz?
A férjeden kellene állítanod, de nagyon gyorsan.
2 gyerekkel vagyok itthon. A kicsi fél éves, a nagy 2 és fél (és hiperaktív)
Ferj reggeltől estig dolgozik (itt nem érdekelnek a negatív kommentek, hogy akkor minek vállalt gyereket meg satöbbi, nem láttok bele az életünkbe, miert van ez..)
Én minden nap főzök, minden nap egy kicsit takarrítok.
Delelött a gyerekek elvannak, játszanak, addig én megcsinalom a dolgomat. Onnan csak velük foglalkozok.
Nálam az jött be, hogy az egyik nap pl kitakarítom a fürdőt. Másik nap mosok. Harmadik nap a konyha a soros. Sosem egyszerre mindent, viszont semmit nem halogatok sokáig. Ilyen ablakmosás, portörlés az kb negyed évente van. Ami naponta fix, az a mosogatás és a söprés/felmosás.
Én is azt csinálom, mint a #16, minden napra egy kicsit. Illetve minden este, amíg a férjem fürdeti a gyereket, gyorsan rendet teszek (úgy nagyjából), és a legdurvább koszfoltokat összetakarítom, elindítom a mosogatógépet, ilyesmi. Főzni együtt szoktunk a lányommal, imád a konyhapultnál állni és segíteni (a maga módján :D ), meg sütit sütni meg ilyenek, ez programnak is szuper. Vagy hát igen, ha ez nem, és éppen főzök, akkor hagyom, hogy addig is kipakolja az egyik-másik fiókot, szekrényt (nyilván a késeket meg a veszélyes/törékeny dolgokat olyan helyen tartom, ahol nem éri el, a többivel meg hadd játsszon). Ha nagyon olyan napunk van, akkor rendelek.
Hétvégén pedig, amikor nagytakarítást akarok meg egy kis nyugit és csendet, akkor megkérem a férjem, hogy menjenek el játszótérre a gyerekkel, aztán azidő alatt kinyalom a lakást. Szerencsére (legalábbis ebből a szempontból) kicsi, szóval egy alaposabb takarítás is megvan bő 2 óra alatt, annyit meg simán elvannak a játszótéren.
Nálunk így van rend és tisztaság (zömében, de na, vannak határai annak, amit egy 20 hónapos mellett meg lehet csinálni). A férjem is kiveszi a részét, és nem "vigyáz" a gyerekre, hanem vele van, mert ő az apja, nem csak azért akart gyereket, hogy elmondhassa, hogy ő most már apuka, hanem tényleg akart vele foglalkozni. És meg is teszi. Plusz esze ágában sincs elvárni, hogy akkor hétvégén ő most csak pihenjen, és mi hagyjuk békén a gyerekkel, de közben csend is legyen meg rend is. Nem hülye ő sem, tudja, hogy egy ekkora gyerek mellett ilyen sosem lesz.
A férjednek nagyon elvadult elképzelései vannak a gyerekkel töltött mindennapokról, szerintem tényleg segítene, ha egy szombat délutánra azt mondanád, hogy akkor te elmész barátnőzni/fodrászolni/edzeni/amit akarsz, és addig a gyereket rábízod. Nem kell sok időre, csak pár órára. Szerintem átértékelné az álláspontját.
Én eleve rendet hagyok magunk után, ha a gyerek nem játszik valamivel akkor közösen (korábban én) visszapakoljuk. Ha valamit le/kirámolt akkor azt utána vissza is kell rakni. Így nagy kupi sosincs.
Alap dolgok mint pl. Porszívózás, söprés, felmosás reggel mielőtt felébred vagy este mikor már lefeküdt. Mosogatni nem kell, van mosogatógép, mosást ki/bepakolni 2-4 perc. Vasalni, teregetni lehet mellette. Míg kisebb volt akkor beraktam a dönthető etetőszékbe, addig onnan nézegetett vagy rágcsált valami játékot.
Alvás időben is sokmindent meg tudok csinálni, fürdő, wc takarítás pl.
Nagytakarítást pedig minden hónap első hétvégéjén csinálok.
Szerintem az a titka a dolognak, hogy nem szabad elhanyagolni semmit, mert utána nem hogy nehéz, kedve se lesz az embernek megcsinálni.
Főzni este szoktam, amikor a férjem hazaér és átveszi a gyereket. Túl sokat ő se játszik vele, de legalább felügyeli. Én nagyon szeretem a férjemet, mert amúgy nagyon jó ember, de úgy érzem ő sem igazán apánakvaló.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!