Van aki xilitet használ cukor helyett babája ételeibe?
Utolsó hozzászólóval értek egyet, így utólag. Csak annyi hozzáfűznivalóm akadna, hogy már 4, azaz négy évvel ezelőtt a fiamnak vett fogtörlő kendő is xilites volt, szóval biztos, hogy nem árt a babának. Mindamellett a most két hónapos gyerkőcömnek még jó darabig nem fogom édesítésre használni (mindenki reklamál a baba italának édesítése ellen, többek közt én is, erre a gyerekorvos kioktatott, hogy a vizébe bizony kell egy pici cukor, különben a szervezete nem tudja hasznosítani a vizet), de a nagyobbik pár hónapja már kap belőle egy keveset, főként a fogai védelmében.
Azért vicces, milyen indulatokat bír szítani ez az oldal... :)
nem szoktam válaszolni, ilyen régi kérdésekre, de én is durvának és sértőnek találtam a xilit ellenes válaszoló reakcióját. Én ilyen irányú egyetemi végzettséggel rendelkezem és elgondolkodtam rajta, hogy a gyerekemnek melyik a jobb :-) Mellesleg a cikkben az E szám nem a xilitre vonatkozott...
A xilitről általában nem tudja senki, hogy két féle módon állítják elő, az egyiket NaOH-dal (natrium-hidroxiddal), ami nekem nem túl szimpi, a másik fermentáció, ami élő baktériumokkal történő eljárást jelent. Sajnos soha nincs ráírva a termékre, hogy melyikkel készült, engem ez pl. zavar, persze a normál cukrot is úgy agyonfinomítják, hogy hasonló jó kis szerekkel kezelik. A xilittel valóban gond, hogy még nincs nagy tapasztalat vele, nekem a védőnőm sem javasolta, inkább a finomítatlan cukrokat, mézet (egy év után,)ami szerintem is jó ötlet, hiszen úgy sem fogunk sok cukrot adni, ha nem muszáj. Egyébként én felnőttként xilitet és steviát is használok, de nem kilószámra eszem. Mellesleg a gyereknek xilitet sem adnék pl. por, kapszula formában, max. a növényből egy picit, mikor már nagyobb pl. tea ízesítésre, ha másként nem inná meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!