Szerintetek ezek jó nevelési módszerek? Előre írom hogy nem vagyok anyuka csak szeretnék rá készülni hogy hogyan tudnék jól felnevelni egy gyereket.
Olyan válaszok nem érdekelnek hogy "te inkább ne is legyél anyuka" mert nem hiába tettem fel a kérdést, tanulnék....
1. Nagyon kiskorában elkezdeni megtanítani hogy nem a szánkba vesszük az egész sajtot és nyálazzuk össze hanem vágunk belőle egy darabot és úgy.
2. Ha kiönt valamit, segítek neki a kezével és egy ronggyal hogy el takarítsa maga után.
3. Idősebb korban: Muszáj megenni az ételt, ha nem eszi meg, nem kap mást ( nem lesz finnyás) én is így nevelkedtem és mindenevő is lettem.
4. Ha 3x rá szólok erőteljesen hogy mit ne csináljon és akkor sem figyel rám, kap egy kicsit a popsijára. ( hogy oldanátok ezt meg máshogy más módszerrel?
5. Büntetések? Szobafogság? Milyenek vannak még?
6. Először tanuljon,utána játszhat,addig nem telefonozhat,nem tévézhet csak miután kész minden
7. Ha oltásra kell menni vagy valami ijesztő dolog fog történni meglepni azzal hogy utána megyünk mekibe vagy valahova amit szeret.
8. Ha suliban jó jegyet kap, azzal jutalmazni hogy mindig kap egy ajandekot,minden jó jegy után.
Én most csak a hármas pontra reagálnék.
Én is ezzel próbálkoztam a gyerekemnél és ezzel azt értem el hogy semmit nem evett egész nap.
Ez veszélyes játék, inkább fogadd el hogy lesz olyan étel amit nem fog úgysem megenni.
Olvass egy kicsit a pozitív nevelésről, több értelme van annak, mint amit itt leírsz. Velem csinálták azt, hogy az odakozmált, rossz ételt is meg kellett enni mert az az ebéd, és nem szeretem jobban a sz@r kajákat, viszont az ilyen és ehhez hasonló dolgok miatt nem tudok egy csomó- egyébként számomra rossz helyzetre nemet mondani. Mert jó gyereknek kell lenni és viselkedni kell. Ne a saját nagy ötleteidet próbáld rányomni a gyerekre, hanem olvass utána nevelési irányzatoknak, elveknek aztán figyelj a gyerekedre, ő milyen, és szeresd nagyon. Azt meg hogy ne nyálazza össze az egész sajtot, meglehetősen egyszerű kivédeni: amíg nyálas baba, te vágsz neki, amikor meg nagyobb gyerek és beleharap a sajtba, közlöd vele, hogy ez prosztó viselkedés, ilyet nem csinálunk. De amúgy az a gyerek akit megtanítanak sajtot vágni, jobban örül annak, hogy egyedül vághat sajtot, mert az felnőttes tevékenység.
A testi fenyítést nem alkalmazzuk, zéró tolerancia van ezzel kapcsolatban. A kisgyerekek agya 6 éves korra érik meg arra, hogy tudjanak "viselkedni" (idegi érés, indulatszabályozás kialakulása, ezer dolog van a háttérben), addig mondod neki, mint a papagáj, hogy mit nem szabad. Meg fogja tanulni. Egyvalami kell, hogy következetes legyél, ha "ellustulod" az első éveket, szenvedhetsz a későbbiekben. Meghúzod a határokat és betartatod, jó fárasztó, de ez az egyetlen módja, és ehhez NEM kell verni a gyereket.
Kérdezőnek feltételezem vagy született egy féltestvére vagy egy unokaöccse/húga akit nem úgy nevelnek ahogyan őt, innen kezdtek el jönni az ötletek.
Mindenkinek vannak elképzelései a nevelésről, az étkezésről meg aztán pláne, a gyerek születése előtt mindenki holt biztos benne, hogy otthon fogja kotyvasztani az egészséges gumicukrot meg gyúrja a házi túrórudit.
Aztán sokaknál ez már ott megdől, hogy mindenáron szoptatni akarja, de nincs teje ha a feje tetejére áll sem, kénytelen tápszert választani, no de az sem biztos, hogy pont sikerül elsőre belenyúlni és meg is eszi a gyerek azt a fajtát.
Kérdező te sem azért ettél meg mindent, mert muszáj volt, hanem mert van egy baromi szerencsés ízlésed. Így ha muszáj is volt, mázlid volt azzal, hogy nem öklendeztél bizonyos ételektől.
Én is az a gyerek voltam, akinek már a cumisüvegbe jöhetett volna a körömpörkölt, a brokkoli meg a kocsonya, az öcsém viszont halál komolyan képes lett volna éhen halni ha nem kap reggelire ebédre és vacsorára is csak vajas kenyeret, húst 10 éves koráig kb nem is evett és abszolút hidegen hagyta, hogy kap e utána nasit vagy sem, nem volt már 3 évesen sem megvesztegethető.
Azt, hogy az ételt megfogdossa, tapogassa, szagolgassa, megnyalja, bevegye és kiköpje hagyni kell, ő még így ismerkedik, érzékel. Persze nem kell elétenni a guriga trapista sajtot meg a kilós kenyeret.
Az étkezés pedig sokszor múlhat a tálaláson is. A nénikém velem egyszer eljátszotta, hogy hányik a májkrém. Na kb 10 évig nem ettem májkrémet utána :D És a felrobbantva elémrakott virsli is hasonlóan végezte jó sokáig. Úgyhogy a kecsöppel nem szabad véreset játszani stb...
Ha leerőlteted és sugárban kihányja, na majd akkor a kettes ponthoz tartva magad takaríttathatod el vele.
A jutalmazási rendszert sem szabad túlzásba vinni. Jegyenként adni valamit amikor kapnak akár heti 10 jegyet is anyagi csőd lehet még csoki meg matrica mércében is... havi magatartás jegy, félév, év vége. És ezt is ahhoz mérve, hogy miben jó és abból hogyan teljesít. Lehet, hogy éjszakákat fogtok sírva végigszenvedni amíg megtanul egy 3 versszakos verset és éppen csak elmakogja hármasra, mialatt lediplomázik fizikából vagy fordítva.
A negatív élmények utáni pozitív pedig ne legyen előre megígérve. Ha éppen belefér a keretbe, akkor oké, de egyébként nem hátrány, ha ellehet hanyagolni hiszti nélkül és valahol ne csak amiatt viselkedjen jól, mert utána mentek a mekibe.
Büntetés... ez kinek mi és egyáltalán miért, mi számít büntethetőnek és hány évesen? Egy rossz jegy alsó osztályban? Utána a többit nem fogja merni elmondani, stresszelni fog miatta, hazudozni fog, később nem fog merni hazamenni stb, és már ki is alakult egy torz lelkű fiatal.
Kellenek a határok, de mindig mérlegelni kell, hogy mit és mivel büntetünk. Legyen hatása, de ne legyen belőle sérülés. Rossz jegy --> megbeszéljük és kijavítjuk, nem dől össze a világ. Visszafelesel a szülőnek, tanárnak, csúnyán beszél --> elbeszélgetés és valaminek a megvonása.
Sok pont egyszerűen életszerűtlen. Az elv jónak tűnhet, csak éppen a gyerekek nem robotok, és nem mindegyik reagál ugyanúgy ezekre a dolgokra. De ez majd úgyis csak akkor fog leesni, ha ott lesz a sajátod, és látod, hogy baromira nem azt éred el ezekkel, amit elképzeltél.
Pl. én is nyomtam ezt a megeszi az ebédet, különben nincs más dolgot, a gyerekem képes volt napokig nem enni gyakorlatilag. Na, akkor ezt oldd meg okosan, tartva magad az elevdhez! A seggrecsapás gyökérség, nem fogod elérni vele, amit szeretnél. A jó jegy jutalmazása meg működik addig, amíg ritkán hoz jó jegyet. És ha kitűnő lesz, és hoz napi három 5-öst, mit csinálsz? :D és ez csak néhány példa.
Vedd lazábban.Persze mindenki így indul neki, aztán csak idegroncs lesz az élhetetlen elvek miatt.
Én az evésre reagálnék.
21 hónapos koráig a gyerekem kb mindent megevett,viszont nem evett kanállal,csak kézzel, és hagyta hogy etessük.
Akkor elkezdte a bölcsit, ott meg mondták, hogy muszáj kanállal ennie.
Na az én jóevő gyerekem,egy pár hónap alatt fényevő lett.Annyira elutasította a kanalat, hogy utána az ételt is.Volt hogy egész nap 1 cikk almát evett meg.És nincs nasi nincs csoki, nincs édesség,nincs cukros üdítő.
2,5 évesen vírosus hányásos hasmenésünk volt(nekünk is)1 hétig csak ropit evett a gyerek,2 kilót fogyott 1 hét alatt, és nem utána sem kezdett enni, sőt,addig evett húst,fasírtot,halrudat,na onnantól kb semmit nem evett meg.
Szóval,az étkezést nagyon durván el lehet rontani,az ilyen szabályokkal.
5 éves most a gyerekem,pár hete van az hogy kitalál ételeket(pl szöllő,pizza széle,saláta,kethup,majonéz,rántott máj),és megkóstólja vagy megnyalja,én meg sírok örömömben,hogy elindultunk jó irányba.
Nekem a tesóm, extrém finnyás, evészavaros, kb kajafóbiás,és a gyerekét is így nevelte, kb kizálólag vajaskenyeret ehetett a gyereke,mert az biztonságos, nem lesz beteg tőle.Szegény gyerek rengetegszer nézte a kajáinkat, de sosem mert enni semmiből mert az anyja nem hagyta.Én akkor megfogadtam,hogy én mindent fogok adni az enyémnek,és erre az élet meg engem sz..opat,hogy az én gyerekem meg csak vajaskenyeret eszi meg.
Az evésre reagáltak többen szóval azt nem firtatnám.
15 hónapos a lányom. Ha olyat csinál amit nem szabad (pl. nyitogatja a kályhaajtót amikor még nincs begyújtva, akkor rászólok és elviszem onnan. Ha továbbra is csinálja, akkor berakom a járókába kb 5 percre. Nem nagy büntetés, mert vannak benne játékok neki, de addig sem rohangálhat szabadon)
Egyébként meg hiába ütném meg még nem értené, hogy miért kapta, csak azt, hogy anya bántott. Szóval ezért sem jó veréssel "nevelni".
Oltás után meki🤣
4-5 hónapos gyereket hiába viszel oda. Nagyon kicsi korban kezik őket oltani. Oltás után mi hazamehetünk és borogattam a szuri helyét. Nem hamburgerre volt szüksége, hanem az anyjára aki dajkálgatta.
Jó jegy=jutalom. Nem kell minden jó jegyet megjutalmazni. Ezzel nem motiválod,hanem önzővé és nagyképűvé neveled. Egy jó félévi vagy évvégi bizit meg lehet jutalmazni, mert az motiváció, hogy folyamatosan tanuljon, de az, hogy naponta kap csokit, játékot egy ötösért egy idő után természetesnek fog tűnni és nem motiváló.
Büntetéseken még ne gondolkozz, tök korai.
Javaslom az alábbi könyv elolvasását
Ebben a könyvben nagyon sok minden van összefoglalva
6.ponttal értek csak egyet
Az ízlés és a finnyásság két külön dolog. A 7 éves unokaöcsém pl tipikusan pl az a gyerek aki a gyerekkajákat eszi meg, pörkölt, milánói, bundás meg vajas kenyér, húsleves DE érdekességképp, pl minden zöldséget megeszik főve, a zellert, a fehérrépát, a karalábét is... viszont gyümölcsöt az istenért sem hajlandó semmilyen formában. Felnőttet is ismerek ilyet, a paradicsomtól a padlizsánon át a cukkiniig mindent megeszik, de az eper, a málna, a banán az undorító neki. Na ez ízlés kérdése.
A finnyásság az, hogy ha a húst nem a krumplipüré mellé szedi valaki ahogy te szoktad hanem rá a krumplira akkor már nem eszed meg mert összeértek és fúj.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!