Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Van itt olyan szülő, akinek...

Van itt olyan szülő, akinek gyermekénél autizmust állapítottak meg? Vállalt több gyereket utána?

Figyelt kérdés

23 hónapos fiamnál tegnap állapították meg, hogy autisztikus tüneteket mutat, f84 kódot kaptunk, snis lett.

Elsőszülött, és hát épp tervezés alatt van/volt a következő gyerek.

Viszont, azon gondolkodom, mi történik, hogy bírnám a strapát, ha a következő gyerek is snis lenne. Nem tudom mennyi esély van rá, nincs a családunkban autista, így nem is tudjuk ez honnan, hogyan jött ki rajta.

Fiammal nem olyan vészes a helyzet, tényleg cuki, jól viselkedik, alig vannak hisztik, tehát nem az a baj, hogy nehéz lenne, de kettő snis gyerekkel már talán lenne dolgom..

Szóval tapasztalatokra lennék kíváncsi inkább, akinek az első baba snis lett, és vállalt következőt, nála hogy alakult a dolog? Egészséges lett, vagy ez már elkonyvelheto hogy ha az első beteg, a többi is az lesz?

2020. nov. 20. 17:01
1 2 3 4
 11/34 anonim ***** válasza:
88%

Azt írod, a pici 23 hónapos, de tegnap megkapta a diagnózist. A hazai ellátás tempóját ismerve ez arra utal, hogy már hónapokkal ezelőtt mutatkoztak aggasztó tünetek, és már a gyerekorvos is indokoltnak láthatta a további vizsgálatot. Ez viszont (mármint az, hogy a kortársaktól való eltérés ennyire korán markánsan megmutatkozott) előrevetíti, hogy munkás időszak áll előttetek... A fiad teljes későbbi életminőségét alapozzátok meg ezekben a most következő években. Tudjuk, hogy alapvető, személyiségformáló fejlesztéseket kb 6 éves kor alatt lehet elérni. (Természetesen később is lehet szép eredményeket felmutatni, csak sokkal, sokkal több munkával stb.)

Talán érdemes lenne várni 3-4 évet, amikor már biztosabban látjátok, hogy mennyi időt és energiát igényel a kisfiad fejlesztése, illetve mik lesznek a hosszabbtávú lehetőségei.

2020. nov. 20. 19:10
 12/34 anonim ***** válasza:
88%

11-es vagyok

...de hogy a konkrét kérdésre válaszoljak, van középsúlyos autista diákom, és a kistestvére is a spektrumon van. Ő is nagyon nehéz eset.

2020. nov. 20. 19:15
 13/34 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat, genetikussal mindenképp beszélni fogunk, illetve talán az óvodás korszak végét is megvárjuk a következő gyerekkel.

Lehet hogy elkapkodtuk a vizsgálatot, gyerekorvos még várt volna, védőnő viszont nem, így magán úton kezdtünk bele a vizsgálatokba, végül az állami részlegen kötöttünk ki, itt kaptuk a diagnózist. Lehet az sni megpecsételi, de ha mégis autista és nem javult volna úgymond magától, talán jó helyen vagyunk most itt.

Na mindegy, hát köszönöm a válaszokat és segítséget

2020. nov. 20. 19:19
 14/34 anonim ***** válasza:
92%
Nálunk még nincs diagnózis (4.5 éves lány), de nem vállalunk többet. Nála testi betegségek is vannak/voltak. Most kezdjük kivizsgáltatni klinikai szakpszichológussal.
2020. nov. 20. 20:59
 15/34 anonim ***** válasza:
68%
Pár hónapja kaptunk diagnózist SPD-re. Nemrég végre sikerült kibeszélnem magamból, hogy ha tavaly nyáron ezt tudom akkor most nem lenne egy lassan fél éves lányom is. Szörnyű érzés és hálát adok az égnek, hogy csak az ő születése után derült ki a dolog.
2020. nov. 20. 21:27
 16/34 anonim ***** válasza:
58%

En nem vallalnek amig tutira ki nem derul h mi a helyzet a gyermekkel(nalunk is hasonlo szitu van, gyanus a lanyom es babat szeretnenk de varunk emiatt)

Nektek mi az osszes tunet ami miatt gyanakodtok?

2020. nov. 21. 00:05
 17/34 anonim ***** válasza:
97%
4 lányom van. 7, 5, 2 es 7 hónapos. A legidősebb súlyosan autista. Már masfél eves korában jelentkeztek a jelek. Beszéd eltünése, verte magát a falhoz, magában elvolt sosem sírt utánunk még akkor se mikor idegenekkel volt. Nem mutogatott, mindent nyalt, rágott de úgy minden...a koszos cipőtöl kezdve a fotó keretig. Mára szerencsére már csak a hajrágás maradt meg. :) 2 éves védőnői viziten ő javasolta hogy mi lenne ha elindítanánk a kivizsgálást...3 évesen megkaptaba súlyos autista diagnózist. 3 évesen egyedül a mozgasa volt a korához megfelelő minden más 6-9-12 hónapos gyereké. Speciális iskolába jár. 1 tanár 3 tanár aszisztens 10 gyerek van az osztályban. Most kb 4-5 éves szinten van. Iszonyat sokat fejldödött. 4 éves koratól kezdett beszélni. Most már mondatokban beszél. Ha itthon van mind a 4 gyerek rá kell a legtöbbet figyelni. Mikor kezdtük gyanítani hogy más, már terhes voltam a másodikkal. 2 éves koraig ő se beszélt söt verte magát mindenhez mint a legnagyobb. Járt hozza 2 feljlesztő is sokaig. De aztan hamar kiderült a kicsi csak azért csinalja mert a nagyott utanozza. Mikor a nagy 4 volt a kicsi 2 mondtam a páromnak kell még 1 gyerek akivel tud majd jatszani a kicsi. Szerencsére semmi baja. Persze végig aggódtam a terhességet mi van ha ő is autista lesz...és tavaly augusztusban jött a meglepi hogy meginy terhes vagyok....7 hónapos de nem aggódok érte se. Szépen figyel ránk sír ha egyedül van. Nálunk 4ből 1 lett olyan. De én saját hibámnak tartom. Eleve 11 hetes terhesen kezdtem a terhes vitaminokat szedni nem figyeltem magamra a terheseg alatt. Apukám akkor hunyt el mikor kiderült terhes vagyok es az egész terhességem alatt depressziós voltam. Marha sok meló egy súlyosan érintett autistával. De nekem ezt szánta a sors. Szeretem nem cserélném el az tuti. Testvérei is látják hogy más. Meg hogy sose játszik velük a nagy ,mindig egyedül hajnalndó csak enni a konyhában, fürdőruhában fürdik már több mint 1 éve mert fél a köldökétől... de már elfogadták ezeket a dolgait a kicsik. Hosszú lett bocsi.
2020. nov. 21. 08:53
 18/34 anonim ***** válasza:
100%

17!

Ez nem a te hibád hidd el!

2020. nov. 21. 09:28
 19/34 anonim ***** válasza:
100%
Így van, 17 es ez nem a te hibád, ne okold magad ezért :) sajnos ezt nem tudhatjuk előre, ez nem olyan dolog.
2020. nov. 21. 10:25
 20/34 A kérdező kommentje:

Ez valóban nem a te hibád, eszedbe se jusson emiatt ostorozni magad. Szerencse, hogy vannak testvérei, idősebb korában is biztosan tud rájuk számítani, (ami nálunk is egy plusz indok a tesó vállalásra) , az meg hogy még pluszban fejlődik, egy eszméletlen jó dolog, és biztosan anyuka is nagyon odaadoan foglalkozik vele, különben nem is fejlődne ❤️

Nálunk igazából úgy kezdődött az egész, hogy olyan 6 hónapos korában az otthoni kis fejlesztések, játszások során észrevettem hogy nincs szemkontaktus, illetve nagyon kevés, ha énekeltem akkor figyelt. Én ezt jeleztem a védőnőnek, gyerekorvosnak, de legyintettek semmi baja, mit várok egy fél éves gyerektől. Majd jött az 1 éves státusz vizsgálat, ugye nem beszélt, nem mutogatott, így elirányitott a védőnő a Pedagógiai Szakszolgálathoz, kapjon korai fejlesztést. Jött a vírus, kimaradt 4 hónap. Mi ezidő alatt elvittük magánban hallás vizsgálatra és koponya Mr-re. Augusztusra meglett minden eredmény, ezzel mentünk neurológushoz, így szeptemberben ismét jelentkeztünk a Szakszolgálatnál a meglévő leletekkel. Innentől már foglalkoztak velünk. Kap heti 1 fejlesztést jelenleg, megvolt a kromoszóma vizsgálat is 3 hét alatt. A Szakszolgálat 4 fejlesztés után küldött minket a szakértői bizottsághoz, hogy mehessen konduktorhoz illetve pluszban tsmtre, onnan egy hét múlva mehettünk a pszichiátriai vizsgálatra is a javasolt diagnózissal, ez lett meg a héten.

Tünetei szerintem nem durvák, persze ha össze van eresztve más gyerekekkel kitűnik, mert pl szerepjátékozni nem szokott, nem beszél, nem mutogat, de azért úgy ahogy megérteti magát, pl ha szomjas hozza az itató poharat. Nem fél másoktól túlságosan de kell idő hogy feloldódjon, barátkozik, de valóban ő is inkább egyedül játszik.

Nincs hisztiroham ha nem az van amit ő akar, nem rágcsál semmit, nincs önbántalmazás, egyelőre. Tehát a kommunikációs készség az ami igazán probléma.

Szóval, az egész procedúra kB 2 hónap alatt lezajlott, persze korábban észrevettuk hogy nem stimmel valami.

Most mi sem tudjuk ez miért van, nem öröklött de fogalmunk sincs akkor honnan jött. Terhesség alatt pl kellett szednem progeszteron potlot, a szülés alatt volt komplikáció, de másnál is volt, mégsem auti a gyereke.

És ezért nem is tudjuk, akkor így vállaljunk vagy ne, mert szeretnénk, nagyon, de attól tartok esetleg romlana a gyerek állapota, később nehezebb lenne, aztán na..

2020. nov. 21. 11:48
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!