Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Szokás vagy gyerektípus...

Szokás vagy gyerektípus kérdése, hogy kell-e vezetgetni egy babát kézzel, vagy sem?

Figyelt kérdés
Mi a tapasztalatotok?
2010. júl. 20. 10:14
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
60%

Szokás, és nagyon rossz szokás! Egyik baba sem úgy születik, hogy igénye lenne a vezetgetésre. Csak az olyan aranyos, hogy jééé, már lépeget, és jár - pedig nem is.

Mint ahogy ültetgetni, álltatgatni is káros a babát, amíg mentálisan és fizikailag nincs megérve rá, éppúgy a vezetgetés is haszontalan, sőt káros is lehet.

Mellesleg egy idő után bánni fogja az anyuka, ha már javában jöhetne-mehetne a baba, mert képes rá, de mivel megszokta, vezetteti magát, anyuka meg görnyedhet hónapokig.

2010. júl. 20. 10:24
 2/14 anonim ***** válasza:
0%
Gyerektípus kérdése. Én például szerettem volna segíteni a kisfiamnak az első lépésekben, de nem engedte. Amint megfogtam a kezét, azonnal csuklott is össze a lába és leült. De ugyanez volt az ágyra való felmászásnál is. Ha feltoltam a popsiját, akkor méltatlankodott egy sort, majd lemászott az ágyról és újra kezdte a próbálkozást. Egyszerűen nem engedte, hogy segítsünk neki, nagyon határozott gyerek. (skorpió csillagjegyű) Mondjuk nagyon nem izgultam a járásnál, mert 11 hósan teljesen magától elindult, szóval még nem voltunk kicsúszva az időből.
2010. júl. 20. 10:24
 3/14 anonim ***** válasza:
51%
Még annyit hozzátennék, hogy én is akkor akartam segíteni (vezetgetéssel) a gyereknek, amikor már kapaszkodás nélkül a szoba közepén is fel tudott állni egyedül. Sőt, akkor már olyan jó volt az egyensúlyérzéke, hogy le tudott guggolni majd visszaállni anélkül, hogy kapaszkodott volna vagy akár csak megbillent volna a gyerek. Szóval akkor már minden adott volt a járáshoz csak még bátorságot kellett gyűjteni. második voltam
2010. júl. 20. 10:27
 4/14 anonim ***** válasza:
41%

De látod, milyen ügyes volt a kisfiad, hogy nem hagyta magát? :-)

Segíteni akkor kell, ha balesetveszélyt hárítasz el vele. De egy olyan mozgásfolyamat megtanításában, ami kialakult magától is, abban nem kell segíteni, nincs értelme.

2010. júl. 20. 10:47
 5/14 anonim ***** válasza:
0%
Most már tudom, de ő első baba volt, a nagyszülők fényévekre laktak így senki nem volt, akitől kérdezhettem volna. Na meg, kissé túlaggódtam mindent. A cumit sem akarta a gyerek és utólag belátom, hogy milyen jó volt így, de akkor rettegtem, hogy majd végig üvölteni fog a délutáni séta alatt. Legalább erről már nem kell leszoktatni. :-)
2010. júl. 20. 11:08
 6/14 anonim ***** válasza:
20%
szia, sztem gyerektípus kérdése, igényli-e a baba. de! ha igényli, ha nem , sztem nem szabad vezetni! inkább nyűglődjön emiatt, de hosszú távon az ő érdeke, hgogy ne vezetgessék akkor, amikor még képtelen magától járni.
2010. júl. 20. 12:42
 7/14 anonim ***** válasza:
Az én kislányomat 1szer vezetgetni kezdtük.Onnantól nem volt megállás.Jött oda és fogta a kezünket.Gyerektől függ.Sógornőmnek 3gyereke van,mindháromat vezetgették,hamar megtanultak járni.Szerintem gyerektől függ.Ha nem vevő rá ne erőltesd.
2010. júl. 20. 14:46
 8/14 anonim ***** válasza:
Ismerek egy most 15 hónapos kislányt, aki 1 hónap vezetgetés után 11,5 hósan egyedül elindult. DE: itt az ellenpélda, a pici lányom. 15,5 hós, és nem hajlandó egyedül menni. 1 évesen nagymama meg dédi el kezdték vezetgetni (néha én is, de nem sokat, mert kényelmetlen volt számomra), úgy hozzászokott ahhoz, hogy kapaszkodik, hogy most már bútor mellett, minden mellett megy, járássegítőt maga előtt tolva "rohan", de egyedül nem akar. Pedig járunk korai fejlesztőbe, és ott megmondták, hogy nyugodtan elindulhatna, mert képes rá, csak nem akar, neki kényelmesebb, ha fog valamit. Ott mondták, hogy vezetgetni TILOS, mert ártunk vele. Na ezt magyarázd el a dédinek, aki egyszerűen képtelen ezt megérteni, és ahányszor alkalma van, vezetgeti. Mert, hogy "így fog megtanulni menni a gyerek, és azért nem megy még mindig, mert hagyom mászni". Nem fogja fel, hogy többet árt, mint használ. És amit még ott mondtak: amíg nem megy egyedül stabilan a gyerek, addig a hinta és csúszda is káros (mondjuk mindenhol azt olvasom, hogy a hintázás milyen hasznos, de mindegy).
2010. júl. 22. 06:32
 9/14 anonim ***** válasza:

Szerintem gyerek kérdés.

A nagyobbik lányom nem igényelte/akarta ezt. Szép lassan elindult, komótosan az ő tempójában. (16 hónaposan ment először egyedül, minden kapaszkodás nélkül)

A kicsi lányom viszont 10 hónaposan állandóan azt akarja, hogy vezessük. Sokszor, ha abba akarom hagyni, de ő még nem fáradt el, akkor üvölteni kezd. :-D

Ő mindenben ilyen "akaratos".

Magától is próbálgatja veszettül a dolgokat, és ha nem sikerül, "dühöng". Ő ilyen. És sokkal jobban hajtja az utánzás vágya, mert látja a nővérét...

Szerencsére elég alacsony vagyok, így ha szétnyitom a lábaimat kicsit, és úgy vezetem, akkor a hátam egyenes marad, így nekem nem annyira fárasztó.

Számomra is furcsa, de mindent 2-3 hónappal előbb csinál, mint a nővére...

Egyébként szerintem a vezetgetés nem olyan, mint az ültetés vagy állítás, mert amikor már tud állni (felállni egyedül), akkor az izmai és gerince szerint járni is tudna, csak még az egyensúlyérzetét kell "kipótolni", én ezt nem tartom rossz dolognak. Természetesen figyelem, hogy mennyire fárad, és ha látom, hogy a lábai összecsuklanak, akkor azonnal abbahagyjuk, én nem tartom meg a súlyát egy percig sem, csak egy-egy ujjamat fogja.

"Furcsamód", ha ilyen van, akkor már nem is tiltakozik, hogy letegyem, csak olyankor, amikor ő még bírná...

2010. júl. 22. 09:42
 10/14 anonim ***** válasza:
Kislányom 10 hónaposan elkezdett lépegetni úgy, hogy mindkét kezét fogtam (Ő nyújtotta, nem magamtól kezdtem el csinálni). Ha nem sétálgattam vele, akkor mászott, de csak két kézzel vezetgetve akart lépegetni. Aztán úgy kb. 13 hónapos korában elengedte az egyik kezem, és nem is akarta, hogy fogjam a másikat, ellökte a másik kezem, ha megpróbáltam a másik kezét is megfogni, mikor melyiket. Aztán egyszercsak 15 hónapos korában elengedte a másik kezem is, és tökéletesen stabilan menni, sőt futkozni kezdett. Most ott tartunk (17 hónapos), hogy nem hajlandó megfogni a kezem, babakocsiba nem hajlandó megmaradni, menni akar, bárhova megyünk, csak folyton fel kell vennem, meg le kell tennem, mert rohangál eszetlenül, és félek, hogy kifut valami kocsi elé, ilyesmi, a kezemet viszont nem hajlandó fogni. Szóval, mostanában úgy sétálunk, hogy veszélytelen szakaszokon szabadjára engedem, de ha valami számára veszélyesebb szakasz jön, felvesze, aztán leteszem utána. Most ezt játszuk.... remélem hamarosan hajlandó lesz megfogni a kezem, mert ez így gáz.
2010. júl. 22. 09:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!