Állandóan engem hibáztat amiért nem alszik a kislányunk. Mivel védjem magam?
3,5 éves kislányunk rossz elalvó . 2 éves korában kezdte átaludni az éjszakát és a mai napig fél-egy óra elaltatnom.
Másfél éves kisfiúnkat már a férjem altatta, szépen megszokta és ma már csak be kell vinni és letenni. Az éjszakák többségét is átalussza.
A problémám abból adódik, hogy a férjem 100%-ban engem okol a kislányunk alvása miatt. Ha pedig kifogunk egy hisztisebb elalvást akkor meg utána jönnek a "egész a te hibád", "teljesen elrontottad a gyereket", "bezzeg én a fiúnkat milyen jól megszoktattam" és hasonló nagyon bántó szövegek.
Beismerem, lehetett volna jobban is csinálni, kezdő szülőként és a féjemmel való viták között (az első években sokat veszekedtünk) ennyire futotta az erőmből. Folyamatosan próbálok javítani rajta, csak úgy érzem a férjem olyat vár el tőle, amire ő képtelen. Én kis lépésekben akarok javítani a helyzeten, ő meg egyből változást akar.
De nagyon bántanak ezek a beszólásai. Ő a kezdetektől sírni akarta hagyni a gyerekünket amit én soha nem hagytam. És a mai napig ezt kapom meg, hogy ha hagytam volna sírni 1-2 éjszakát akkor most nem lennének gondjaink. És akármit hozok fel, mindig azzal jön, hogy én már elrontottam a kislányunkat.
Hozzáteszem ezt leszámítva nincs sok gond vele. Akaratos gyerek, de szépen eszik, engedelmes (persze hisztik vannak), oviba gond nélkül beszokott, nagyon értelmes kislány.
De hogyan alszik el? És min akarsz változtatni? Mert a lényeget kihagytad.
Nekem csak egy fiam van, ő most 3,5 éves. Soha nem volt gond az elalvással. Mindig alkalmazkodtam hozzá. Csecsemőként kézbe ringattam, elaludt, letettem. Aztán cumisüveggel magától aludt el 1,5-2 évesen, most meg úgy, hogy mese, villanyoltás, és mellé fekszem. AMikor elaludt, kijövök. Mindig átaludta az éjszakát.
Nálatok mi nem működik?
Fel ora altatas miert lenne sok? Ez valami verseny koztetek?
13 eves lanyom lefekszik es alszik.
A 8 eves fiamnak meg jar a szaja:)
Mindenki mas.
A gyerekek különbözőek. Az én kislányom 3 hónapos kora óta csak kézben alszik, disco zenére! Próbáltam énekelni is neki, mesélni, stb szokásos módszerek, nem jött be.
Valamennyire lehet a szülő hibája, mi is elrontottuk, hogy nagyon kézhez szoktattuk, de ez van. Így tudtuk elérni, hogy eleget aludjon, be kell nyelni.
Magadat ne hibáztasd, bármit mond a férjed. A lányotok ilyen, a fiatok olyan. Gondolom nem "futószallagon, tervrajz alapján készültek", így nem is várható, hogy egyformák legyenek (szokásaikban).
Rossz alvó a kiscsaj, ennyi. Nálunk is sokszor felsír. Úgy gondoljuk, álmában pörgeti vissz a napi dolgokat, és amikor egy rossz élményhez ér álmában (pl esett egy nagyot a nap folyamán) akkor felsír. Idővel kinövi.
Nekem három lányom van.
Az elsővel könnyű dolgom volt, betettem a kiságyba és aludt. Kezdettől.
Marhára büszke voltam magamra, hogy milyen "ügyes" vagyok, sőt, azon töprengtem sokszor, hogy "mit küzdenek/bénáznak" mások a baba altatásával, meg hogy mi ebben a nehéz stb. stb.
És ha hangzatosan nem is, de gondolatban jól megveregettem a saját vállamat.
Aztán jött a második, na vele nem volt olyan egyszerű, sokat kellett ringatni, de még ő is "megtanulta" viszonylag hamar az egyedül elalvást.
Na és akkor jött a fekete leves a harmadikkal.
Ő ma 4,5 éves, és még mindig ritka, hogy átalussza az éjszakát. Pedig gondolhatod, hogy MINDENT kipróbáltunk.
Neki az alvásigénye is sokkal kevesebb, és rosszul, felületesen alszik, mindenre megébred stb.
Szerencsére a férjem maximálisan támogat, sőt legtöbbször ő tudja jobban elaltatni.
Utána kéne olvasson a férjed, ha képes a büszkeségét félre tenni, hogy ez nagyon sok mindentől függ, a gyerek habitusától, idegrendszerétől, az alvás egy összetett folyamat. És persze lehet rituálékkal segíteni, de sosem fogja elérni, hogy ugyanúgy "működjön" a kislányod, mint a fiad, mert valószínűleg ebben a kérdésben mások...
Biztos ez már egy olyan téma, amire mindketten "ugrotok", vitatéma, valahogy tisztázni kellene, akár vegyetek igénybe külső segítséget, mert ha ez elmérgesedik, megromolhat a kapcsolatotok is miatta.
Kívánom hogy sikerüljön tisztázni ezt, mert ebben és minden más gyereknevelési témában is fontos az egység a szülők között, az az alapja a gyerekek biztonságérzetének.
Legjobbakat Nektek!
Kislányom gyerekként csak kézben alud el, utána meg velem együtt. Sokat cicizett, de aztán másfél évesen sírás nélkül sikerült róla leszoktatni. Szóval igen, “el volt rontva”.
A gond az alvással van, hogy állandóan alkudozik és próbálja nyújtani. Ha 3 mesét kap akkor 4-et kér, ha 5 éneket kap akkor 10et kér. És meg a huza-vona mindig.
Általában fél óra alatt hamarabb elfáradt és alszik. De van amikor minden borul és csak beszél, játszik, énekel, kiabál (felébreszti a kistesóját) és semmit nem lehet rá hatni. Ha azt mondom ok akkor nem alszunk akkor az a baj, ha alszunk az a baj és így tovább. Mostanság azt mondja, hogy aludjak a széken az ágya mellett…
Én azt mondom a férjemnek, ő ilyen el kell fogadni. Idővel beérik. A férjem szerint én rontottam el mert hát lám a kisfiunk, akit ő altat, elalszik gond nélkül. És tényleg nagy a különsbég a két gyerek között.
És ha kijövök egy fárasztó altatás után és csak kicsit is látszik rajtam, hogy “felhúzott” a gyerek, egyből jön a duma, az egész az én hibám. Mert tény nagyon fárasztó, dolgozom, gyerket nevelek és még este a herce-hurca, hogy aludjon. És mikor kijövök tőle, totál agyhalott vagyok és csak bámulni akarom a TV-t, hogy kicsit kikapcsoljon. Erre jön a férjem, hogy láthatóan nehezen bírom, hát miért nem teszek ellene.
Azt nem értem, ha neki ez ilyen jól megy, miért nem segít? Cseréltek egy kicsit, és kiderül, hogy te csináltad eddig rosszul, vagy a gyerekek nem egyformák.
Azzal, hogy hibáztat és szid, nem lesz jobb senkinek.
A férjed egy címeres ökör, már bocs.
A lányotok ilyen, ez van. Állítólag én is volt, hogy hajnalban vittem át faterékhoz a legót, hogy tessék velem most leülni, játszani. Majd idővel helyreáll ez. Gyerekből van, nem fogja a normákat követni. Néha én is agyf@$t kaptam, amikor a kislányom hajnal 3kor kitalálta, hogy játszani akar, meg mászni (még nem tudott járni akkor), de végül nagyon szivesen kiültem vele fakockázni hajnal 3-kor (mikor kinyílt a szemem és végre magamhoz tértem), és volt, hogy játékból rögtön mentem dolgozni, annyit akart a kisasszony játszani. Most is van hasonló, annyi különbséggel, hogy most már üvöltözi a fülembe, hogy "APA APA APA" ha játszani akar. Párom meg örül, hogy én vagyok napirenden, ő meg aludhat :)
Volt idő mikor én tanultam pár hétig és ő vitte a gyerekeket pár hétig és jól alakultak a dolgok a kislányunkkal. Csak aztán visszajöttem és ha anya jelen van a házban akkor balhé van anyáért.
A fiúnkat meg altatom néha, azzal nincs gond, csak be kell vinni és lerakni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!