Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Altatás » Hagyjam sírni, vagy folytassuk...

Hagyjam sírni, vagy folytassuk ezt a rémálmot? (fél éves baba)

Figyelt kérdés

Kisfiam kezdetektől nagyon rossz alvó, én pedig egyre elkeseredettebb. 10-15 ébredés is van éjszakánként, nappal változó, 10 percet, vagy két órát is képes aludni egyszerre. (Hosszabb időt inkább a szabadban, babakocsiban.)

Este kézben ringatva elalszik, de van, hogy mellettem fekve a babaszobában lévő ágyon, aztán átteszem a kiságyba. Alszik egy ideig, majd visszaébred, 20 perc, fél órán belül. Van, hogy sír, átmegyek, visszaadom a cumiját, vagy ráteszem a kezem a fejére és pár perc alatt elalszik. Gyakran ennyitől nem nyugszik meg, ki kell vennem és hiába próbálom letenni, állandóan visszaébred. Néha órák telnek el és csak a kezemben alszik. Próbáltuk, hogy együtt alszunk a szobájában az ágyon, de mindig arra ébredek, hogy beszélget, gagyorászik és tépi az orrom, szám. Úgy vettem észre, hogy nagyon sokat mozog álmában és ez ébreszti fel, de visszaaludni nem tud. Nem éhes, fájdalomcsillapító mellett is ugyanennyit ébred. Az egyetlen dolog ami működne, hogy a mellkasomon alszik, én félig ülő helyzetben vagyok és ha érzem, hogy ébredezik, akkor ringatni kezdem, még mielőtt magához tér. De ehhez is előbb el kell altatnom és úgy ledőlni vele és néha így is visszaébred és akkor csak a járkálás segít, vagy a kendő. Én már teljesen kikészültem, ráadásul a férjem nagyon ellenzi, hogy behozzuk a babát az ágyba. Nem miattunk, hanem azért, mert úgy gondolja, hogy ha most elszúrjuk a gyereknevelést, akkor éveken keresztül nyögjük a következményeit és most kell kialakítani, hogy nem minden úgy van, ahogy a baba szeretné. Így aztán én ringatok, míg ők alszanak.

2015. febr. 25. 21:03
1 2 3 4 5 6 7
 41/70 anonim ***** válasza:
51%

Szerintem a napirenden kéne változtatni, miért fürdeted 6kor?

Az még nem este, hanem délután.

Nem is fárad el addigra a gyerek, még nézelődne, játszana.

Miért nem fürdettek 7-fél 8-8 fele? És fürdés után már nem hagyni játszani, hanem meg kéne tanulnia, hogy a fürdés után az alvás következik.

Ha a fürdés után még nekiáll játszani, akkor nem fogja megtanulni, hogy most jött el a fekvés ideje, és fel is pörgeti magát.

Később fürdetnék legalább 2 órával, és utána egyből altatás.

A sírni hagyom- nem hagyom dolgot döntse el mindenki maga, de nem tudom elképzelni, hogy milyen anya az, aki hagyja másfél óráig, 70 percig sírni a gyerekét.

Minimum szadista, a véleményem szerint.

Nem ok nélkül sírnak az ilyen korú gyerekek, most alakul ki a szülőbe, anyába vetett bizalom, és mélységesen elszomorít, hogy vannak olyanok, akik hagyják ordítani a 6 hónapos gyereküket, és nyugodt szívvel mondják, hogy azért, "mert a (inkább nem írom le, milyennek tartom) módszert alkalmazom......"

Persze, lehet, hogy vannak, akik írták, hogy alkalmazták és a gyerekük happy és kiegyensúlyozott, és minden szuper, de én ismerek olyanokat, akik hagyták sírni a gyereküket elalvás előtt, és igen, a gyerek baromira megtanulta, hogy 2 óra bőgés után álomba kell ájulni, mert úgyse jön be hozzám senki, aztán most 12 évesen egy önbizalomhiányos, szorongó gyerek, akit az anyja nem tud magáról levakarni, és nem lehet elküldeni egy táborba sem, mert az anyja után sír és haza kell vinni.

Ilyen is van, nem tudhatjátok, hogy ez a módszer később hogyan üt vissza.

Mindenki tudja, milyen fáradtnak lenni, amikor fogzáskor óránként kel a gyerek és hullafáradtak vagyunk, amikor eladnánk a lelkünket fél óra alvásért, de soha nem hagynám a gyerekemet órákig ordítani, és aztán örülni neki, hogy úgy elfárad bele, hogy elalszik. Meg persze megtanulja, hogy hiába sírok, úgyse jön hozzám senki, és nem segítenek.

Szomorú ezt olvasni.

De Ti azért csak gratuláljatok magatoknak, hogy milyen jól alkalmazzátok ezt a .... módszert.

Szegény gyerekek.

2015. febr. 28. 21:25
 42/70 anonim ***** válasza:
58%

1. az valóban mennyivel jobb amikor egy 6 hónapos baba napi szinten 6 órát, egy anya 2 órát alszik. ez is nyomot hagy a kapvsolaton.

2.bizonyitsd mar be hogy sirni hagyas miatt.barki is lelki nyomorek lett a kornyezetedben, igazan kivancsi volnek. csak szolok hogy 15 evvel ezelott még minden "szaranya" sirni hagyta a gyereket, biztos belul mindenki szorongasos.

3. szerintem épp a magad fajta "csakagyerek, a gyerek a gyerek, az anya le van tojva, a minimum hogy zombiként él de a gyerek egy mpet se sirjon, inkabb magamra kötöm meg aludjon mellettem apa takarodj a kanapéra" hozzaallas eredménye lesz egy anyámasszony katonája (=elkényeztetett vakarcs) és örülj ha a házasságod nem megy rá.

4. a 6 orai fektetes valoban korai, utana ne legyen mar jatek, ebben tok igazad van, peace

és persze gratulalj csak magadnak hogy te vagy az ev anyukaja, miutan alvashoz is magadra kototted, én inkább megyek es osszebujok apaval mert a lanyom edesen alszik a SAJAT ágyában

2015. febr. 28. 23:25
 43/70 anonim ***** válasza:
35%

egyébként tök érdekes, hogy 80 évvel ezelőtt, egy gyermek egész más helyen szerepelt a "családi hierarchiába". Míg ma a gyerek az első és az anya minimum szaranya ha nem mondd le mindenről a gyerekért, és még apa sem lehet olyan fontos mint a gyerek, 80 évvel ezelőtt apa volt a legfontosabb, utána következett a nagyapa, és csak utána kovetkezett a gyerek.

akkor most legyen kedves körülnézni a világban: mikor volt szorosabb kötelék a házasság, mikor volt egységesebb a család, mikor volt a csalAd az első, a házasság szent, az anyuka szent a gyerek szemében? akkor vagy most?

másként kérdem: mikor volt több válás, mikor volt jellemzőbb hogy tiniket lehetetlen fegyelmezni, lazadnak a szulok ellen es elvarjak h minden a segguk ala keruljon es meg a vasarnapi ebednel sem hajlandok egyutt lenni a szulokkel? akkor vagy most?

lehet valaszolni aztan tomjenezni tovabb magad.

2015. febr. 28. 23:38
 44/70 Julie S ***** válasza:
75%

#42, #43:

Bár a kérdéseidet nem nekem szántad, de nem tudok elmenni mellettük.

1. Igen, nyomot hagy. De miért nem alszik anya és baba eleget? Mert anya és/vagy apa életidegen alvási szokások rabja. Elenyészően kevés baba szeretne külön szobában/ágyban aludni az anyjától. Egyszerűen azért, mert az van belénk kódolva, hogy ha piciként anya nincs mellettünk az a végünket jelenti. Az emberi faj történelme sokkal hosszabb annál a szakasznál, amit "civilizációnak" nevezünk, amiben jelenleg élünk. És pont az előtte való hosszú idő során alakultunk olyanra, amilyenek most is vagyunk. Pár ezer év alatt nem változott az, hogy a babák sírnak az anyjuk (vagy igazából bárki) után, akinek a testközelsége megadja számukra a biztonságérzetet. És persze, be lehet őket "törni", hiszen előbb-utóbb beletörődnek az élet dolgaiba, ahogy mi felnőttek is belefásulunk ebbe-abba. De ahogy a belefásulás sem hat építő jelleggel ránk, úgy a babák egészséges (lelki) fejlődését sem szolgálja a "sírni hagyás" (azért idézőjelben, mert ezt a kifejezést inkább a nem válaszkész nevelésre értem).

(Nálunk sem volt minden éjszaka zökkenőmentes (pedig születése óta együtt alszunk a lányunkkal), de ritka, hogy a gyerek miatt ne legyünk kipihentek. Össze kellett szokni vele, ez tény, ahogy neki is velünk. Voltak neki is mozgolódós éjjelei, és egyetlen nap alatt rájöttem, hogy ezt az éjjeli hadonászást (majd az utána jövő ébredezést) annyival meg lehet oldani, hogy finoman lefogtam a kezét. És 1-2 percen belül újra mélyen aludt, így se sírás, se éjjeli ébredés, se semmi gond nem volt. Ezt viszont képtelenség lett volna így lereagálni, ha nem ott fekszik mellettünk.)

2. Engem is kiságyban altattak anno. Hogy mennyit hagytak sírni, azt nem tudom pontosan, de világ életemben rettegtem éjjel egyedül, sötétben aludni. Egész gyerekkoromban nem aludtam egy igazán jót, mert hamar külön szobát kaptam és stressz volt az elalvás, féltem attól is, hogy fel ne ébredjek amíg sötét van, stb. Így 30 évesen kicsit enyhült már a dolog, de most se tölt el jó érzéssel. És nagyon sajnálom, hogy a szüleim is ragaszkodtak ahhoz, hogy mindenkinek a saját ágyában a helye. Mert sajnos én voltam az, aki évekig egyedül remegett a takaró alatt, míg ők egymás mellett alhattak békében.

Egy családban pedig nem kéne kifejezetten hierarchiának lennie, hanem mindenki igényeit figyelembe illene venni a lehetőségekhez mérten. Az utóbbi évszázadok/ezredek történelme nem éppen egészséges lelkületű emberek társadalmát tükrözi, ha jól megnézed. És ha már visszatekintesz 80 évre, akkor gondolkodj el azon, hogy mi volt 200 éve, mi volt 2000 éve, és mi lehetett még azelőtt. Nincs egyetlen helyes út, viszont ha egy családban odafigyelnek egymás szükségleteire és tisztelik, szeretik egymást a tagjai, ott nagy baj nem lehet. Viszont ha már baba korában sem elégítik ki az új családtag szükségleteit (pl testközelség), akkor ott lesznek még gondok. Egy család hatékony működéséhez minden tagjának a kooperációjára szükség van, olyan mértékben, ami a képességeiket nem haladja meg (mint pl egy kisbabától ne várjuk el, hogy felnőttként gondolkodjon és megértse a kultúránk fura gyereknevelési elveit).

2015. márc. 1. 01:33
 45/70 anonim ***** válasza:
62%

hát engem 3. gyerekként hagytak sírni sokszor, mégis egészséges, vidám ember vagyok, és remekül alszom

akkor vedd be magad mellé az ágyba a gyerekt ahogy ősanyáink tették (és itt nem rossz értelemben használnám a szót) én is kipróbáltam a sirni hagyas elott, se a baba se en nem tudunk ugy aludni.

mint irtam a hozzaszolasaim elejen - csak persze nem lehet tudni hogy azok is hozzam tartoznak - nem azert hagytam sirni mert lusta vagyok vagy mert az az elvem hogy hadd taguljon a tudeje, hanem mert valoban SEMMI mas nem hasznalt, orankent kelt es ehogy se aludt vissza csak velem (de a nagyagyban is orankent kelt) valamint nappal se aludt es a hosszu tavu 5-6 ora alvas karosabb egy baba szervezetere/fejlodesere mint 1,5 ora siras!!! es nem 2 honapos volt ekkor hanem 6 honapos.

hansulyozom, soha tobbet nem sirt ennyit csak akkor este, azota siras nelkul alszik el, ezert tudom hogy nem holmi ehseget nyomtam el benne hanem onnyugtatast tanult amivel sajat maga is el tud aludni.

amit irsz sep dolog, csak epp az oskorban egy baba, ha nem tudott napi x orat aludni nem foglalkoztak vele akkor sem, ha emiatt megallt a sulygyarapodasa is, hanem mentek gyujtogetni a nok es ha legyengult a baba, meghalt, na bumm, 9 honap mulva szultek egy ujat....

ha te mentel volna at azon amin en, meg itt sokan a modszer partiak, nem lenne kerdes benned hogy adj 1,5 ora eselyt a modszernek (napi 2 ora alvas 2 honapig, egyfolytaban, faradtsagtol majdnem raestem a gyerekre, aki amugy lelassul fejlodesben mert egesz nap sir a faradtsagtol es nem tudunk jatszani, hizasa megallt mert gyakorlatilag nem aludt, a tejem kezdett apadni, ferjem munkahelyi teljesitmenye romlott).

hagytam hat sirni, 1 nap alatt kialudtuk magunkat, neki alltam ezerrel fejni, az elso ket hetben megindult a kuszasa, boldog kiegyensulyozott ujra alszik nappal es mosolyog :) legyek szaranya masok szemeben. a babam most boldog es nekem ez a fontos.

voltak rossz idoszakaid? mi nem arrol beszelunk hogy két hétig ejjelente 3szor kelni kell, hanem 2 hónapig (meg modszer nelkul ki tudja meddig) ejjelente.minimum 5szor !! és nincs nagyi aki átjön és vigyaz a gyerekre es alszunk egy nagyot, meg nincs nappali szunyoka!!

2015. márc. 1. 03:12
 46/70 anonim ***** válasza:
egyebkent sztem most betegebb a tarsadalom mint 80 eve csak mashogy utkozik ki. 80 vagy epp 200 eve ha az embereknek vmi nem tetszett fegyvert ragadtak h ervenyesitsek az erdekeiket. most unkabb ulnek a baberjukon, depresszioba es behodolnak mint a birkak. Regen az sem.volt kerdes vki vallaljon e babat vagy ne, a csaladalapitashiz nem kellett csaladi auto es sajat lakas, generaciok eltek egyutt bekeben boldog egyszeru eletet Regen nem valtal el, kitartottal, most zgyanugy felre kuras van sok helyen csak sunyiba vagy elvalas... regen volt kommunikacio a csaladon belul, ma nincs....szerintem egyenileg ma betegebbek az emberek, max a torvenyi szabalyozasok fejlettebbek ezert nincs haboru pl meg jarvanyok.
2015. márc. 1. 03:26
 47/70 anonim ***** válasza:
100%
Kedves 44-es. Amikor én eljutottam odáig (amit néhány hónappal korábban nem gondoltam volna), hogy sírni hagytam a babámat, akkor volt ő 11 hónapos. És nem aludt mellettünk az ágyban, meg gyakorlatilag sehogy, csak ha sétáltunk vele. Legtöbbször arra is felébredt, ha leültünk vele, ha meg megpróbáltam eldőlni félig ülőhelyzetbe az ágyban, vele a mellkasomon, akkor azonnal sírni kezdett. Elismerem, hogy az én hibám, hogy idáig jutottunk, azt szokta meg, hogy dajkálva alszik, ha korábban rájöttem volna, hogy ez így nem jó, akkor nem kellett volna ilyen drasztikus eszközhöz folyamodni. Másik két gyerekemnél nem is vezettem be a dajkálva altatást, ami szerintem nem jelenti, hogy ők nem kaptak elég testkontaktust. Megdajkáltam őket, és mikor nyugodtak voltak, még ébren beraktam őket az ágyba, hogy rögtön azt szokják meg, el tudnak egyedül aludni. Vannak olyan időszakok, mikor az egyik fogzik, rosszat álmodik, akkor persze bemegyek hozzájuk 5-ször egy éjjel, de ekkor megnyugszanak, és visszaalszanak. Sőt, volt egy időszak, mikor a középsőm nagyon félt mindentől, és a fél éjszakát vagy én töltöttem az ágya mellett matracon, vagy ő jött át hajnalban, de erre úgy tekintettem, hogy átmeneti időszak, amíg problémája van.
2015. márc. 1. 08:48
 48/70 anonim válasza:
Nekem is ezt csinálta mind a két gyerek, semmi nem igazán segített az időn kivül.... Most kaptam ezt a vicces postot, hátha a Te gyereked is ilyen tervekre készül az éjjel és azért nem alszik [link]
2015. márc. 1. 09:10
 49/70 A kérdező kommentje:
Kedves habzó szájjal szar embernek kikiáltó válaszolók! Nem jókedvemben hagyom sírni a babámat. Minden általam ismert módszert kipróbáltam, hogy a kisfiamat alvásra bírjam. Ha nem is hárman apával, de ketten aludtunk együtt a kisfiammal, vagy egy hónapig. Illetve szerettünk volna, hiszen az is úgy nézett ki, hogy én ringatva elaltattam a kezemben, aztán leraktam az ágyra és melléfeküdtem. Aludt valameddig, aztán üvöltött. Miért néztek teljesen hülyének? Nem gondoljátok, hogy ha lenne más mód, akkor nem azt választanám? Természetesen próbáltam lefogni finoman, hogy ne mocorogjon és ne ébressze fel magát vele. Hőfokot változtattunk heteken át próbálgattuk. Gyakran szellőztetünk, páratartalommérő van a szobájában, hogy az is ideális legyen. Próbáltuk az evést módosítani, kapott éjjelre fájdalomcsillapítót, aludt hason, háton. Hálózsákban és takaróban, több ruhával, kevesebbel. A fürdést a védőnő tanácsára hoztuk előre, mert nagyon felpörgette és nem lehetett elaltatni utána. Kendőben aludt hetekig, kiságyban úgy, hogy a kezemet fogta, hálózsákban a mellkasomon, hátradőlve félig ülő helyzetben. Mindig ugyanaz volt a végkifejlet, hogy ha aludt is 20 percet, aztán felébredt és ordított, amíg járkálva vissza nem altattam. Ez néha rengeteg idő volt és 10-15 alkalom egy éjszaka. Nem, ez nem összehasonlítható azzal, mikor fogzik a gyerek és pár napig vagy hétig nem alszol. Amikor hónapokig nem alszol és a baba sem az mindkettőtöknek nagyon megterhelő fizikailag, lelkileg. Még annyit, hogy épp elég nehéz ezt összeegyeztetni a saját lelkiismeretemmel anélkül is, hogy szörnyetegenek kiáltanátok ki. Imádom a fiamat, rengeteg szeretetet kap és nagyon sokat foglalkozom vele.
2015. márc. 1. 16:45
 50/70 anonim ***** válasza:
93%
Kérdező! megszokhattad már, itt a válaszadók fele idióta aki ragaszkodik a saját igazához, még akkor is ha a fehéret feketének titulálja! Ne törődj velük, ha úgy érzed, hogy beválik ez a módszer,akkor csináld nyugodtan, biztosan bele fog majd zavarni a fogzás meg egy-két betegség de azokból hamar vissza lehet térni, tapasztalat, lányom is ha beteg volt, egy-egy éjszakát ölben aludt, mert a láztól vagy orrdugulástól szó szerint félt, majd másfél év alatt csak kb 3x volt beteg és nincs hozzászokva... a fogzás is megviselte, de fájdalomcsillapítóval simán végigaludta azokat az éjszakákat is... ja és kedves 41-es, ugyan már honnan tudod hogy más gyereke nem fárad el annyira este 6-ra hogy meg kelljen fürdeni és lefektetni??? lányom kb 9-10 hónapos kora óta (akkor kezdett ősszel korábban sötétedni okt végén nov elején) este hatkor legkésőbb 7-kor fürdik és alszik is egyből, többnyire ébredés nélkül reggel 6-7ig, van hogy még tovább is, nappal össz 1-2 órát alszik, és ez így felel meg neki, próbáltuk később fürdetni, semmi haszna nem volt szegény csak esett-kelt a fáradtságtól, és nem tudta kipihenni magát!
2015. márc. 1. 19:34
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!