Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Altatás » Szerintetek létezhet csecsemők...

Szerintetek létezhet csecsemőkori alvászavar?

Figyelt kérdés
2014. máj. 16. 14:20
1 2
 11/19 xStefix ***** válasza:
Most csak kevés időm van, de azt azért megkérdezném, hogy nem lehetséges, hogy a te máig fennálló feszültségedet (is) érzi rajtad, amikor őneki kéne aludnia? Az biztos, hogy te is feszült vagy, hiszen nem igazán van "sikerélményed" a babád altatásában, de vajon ezt ő mennyire érzi rajtad? Nem sugárzol őfelé is valami negatívat?
2014. máj. 25. 18:44
 12/19 A kérdező kommentje:
nem. szerintem eleinte pont az ellenkezője volt. én a végtelenségig fent tudok maradni, mert amúgy is rossz alvó vagyok és amikor láttam, h ez neki is nehézséget okoz, talán túl könnyen váltottam át másik tevékenységre, h ne "kínozzam" tovább az altatás kudarcával és "vígan" fent voltunk éjjel 3-ig. most tudatosan igyekszem ezt elkerülni. persze így is előfordul, h mégsem alszik, de úgy érzem, néhány esetben lehetett az a hiba, h túlságosan átéreztem a helyzetet és hamar engedtem, amiből kicsit talán at érezte, h "nem is baj, ha nem alszunk, mert ébren olyan jól elvagyunk anyával". sokat gondolkodtam azon, h egy olyan anya, aki nem élte át ezt a problémát vajon hogyan reagált volna és azt hiszem, kicsit kitartóbb és következetesebb lett volna az altatásban. most már én is, ha kell, 2 órán át altatom, így sem mindig sikerül, de azért olyan is van, h látom, korábban túl korán abbahagytam és ha ráhúztam volna még úgy 40-45 percet az altatásra, akkor valószínűleg sikerült volna, csak hát "túlságosan"átéreztem, h mit élhet át..
2014. máj. 26. 11:28
 13/19 xStefix ***** válasza:
Érdekes, amit írtál.... Megengeded, hogy megosszam a történeted egy laktációs szaktanácsadóval is? Ő pszichológus is, illetve abszolút a kötődő nevelésben gondolkodik. Most már engem is érdekelne, hogy ő vajon mit kérdezne ill. javasolna neked, mert szerintem elég összetett a helyzeted. (Bár még az is megtörténhet, hogy nincs itt semmi gond, ki tudja.) Több szem többet lát. :)
2014. máj. 27. 09:51
 14/19 A kérdező kommentje:
persze :)
2014. máj. 27. 12:17
 15/19 A kérdező kommentje:
sikerült beszélned vele? :)
2014. jún. 18. 15:10
 16/19 xStefix ***** válasza:

Nu, végre itt vagyok a válasszal. :) A szakember is hasonlókat gondolt, mint amikre én is rákérdeztem ill. ami bennem is felmerült.

Az egyik, hogy a saját korábbi (és jelenlegi) élményeid, esetleges szorongásaid kihatással lehetnek a babádra is, ahogyan ő érez és/vagy tesz az alvással kapcsolatban. Persze az is lehet, hogy szimplán az "alvósságot" is örökölhetjük a szüleinktől, egyfajta genetikailag kódolt módon, ki tudja. Viszont én ilyenkor mindig arra gondolok inkább, hogy gyakran nem magukat a géneket örököljük, hanem inkább az adott magatartásformát...(?) Biztos egyetértesz azzal, hogy a babáknak különösen érzékeny adóvevőik vannak, pl. a szüleik lelkiállapotára is hangolva. Vagyis, ha te nem vagy nyugodt, simán lehet, hogy ezt ő is átveszi egyfajta mintaként.

Erről mit gondolsz? Tudnál ezzel kapcsolatban valamin változtatni? Próbáltál már tenni valamit a saját alvási nehézségeiddel?

Másrészt az is előfordulhat, hogy esetleg félreérted a babád jelzéseit, túlfárasztod és akkor már emiatt nem tud elaludni. Most nem olvastam végig újra a régi válaszokat, de szerinted ez nem játszhat esetleg közre? (és ennek semmi köze az anyai képességeidhez - szerintem bármelyikünkkel megesik néha ilyesmi:)

Harmadrészt, ha valamennyire ismered a csecsemőfejlődés legfontosabb ismérveit, akkor tudod, hogy ez az időszak, amiben most vagytok, nagyon intenzív szakasz. Teljesen természetes, hogy a babád annyira élvezi a saját egyre fejlődő és tökéletesedő képességeit, hogy már-már képtelen kikapcsolni magát és "megfelelően" pihenni. Vagyis amit tapasztalsz, normális és életkoros jelenség - még akkor is, ha ez a te babádnál (érzésed szerint) túlzó méreteket ölt.

Ha nagyon mélyen magadba nézel, mit ÉRZEL ezzel kapcsolatban? Direkt nem azt kérdeztem, hogy mit gondolsz, mert ésszel sokszor felül tudjuk írni a belső késztetéseket. Ha az anyai ösztönödre figyelsz, az mit súg neked? Tényleg úgy érzed, hogy ami van, az baj, vagy inkább az előzetes elképzeléseid, tapasztalataid stb. alapján hajlasz azt feltételezni, hogy ez így nem jó?

2014. júl. 3. 11:37
 17/19 A kérdező kommentje:

"Teljesen természetes, hogy a babád annyira élvezi a saját egyre fejlődő és tökéletesedő képességeit, hogy már-már képtelen kikapcsolni magát és "megfelelően" pihenni. Vagyis amit tapasztalsz, normális és életkoros jelenség - még akkor is, ha ez a te babádnál (érzésed szerint) túlzó méreteket ölt."

Szia, nagyon köszönöm a választ. valószínűleg ez lehetett, mert mostanra elmúlt teljesen, soha nem látom már, h "mesterségesen próbálja ébren tartani magát" (már ha ez az volt, mondjuk, h én hívom így), ha álmos, gyorsan elalszik, az éjszakai alvása is beállt már, soha nem éjszakázik, bár párszor ébred, de az betudható a fogzásnak/melegnek és egyéb külső körülményeknek is.

Azt nem tudom eldönteni, h ez egy fejlődési szakasz volt-e vagy tényleg "probléma", bár valószínűleg az előbbi, csak szerencsétlen volt a találkozás az én előéletemmel. de tény, h a saját múltam miatt "tudatosan" és nem "ösztönösen" kezeltem, amit ő biztosan érzett a kis antennáival.

igen, igyekeztem megoldani, nagyjából ment is. a mindennapokban nem okoz gondot, mert tudom mi segít, h viszonylag hamar elaludjak és sikerül is. stresszhelyzetekben nem működik sajnos, azzal meg megtanultam együtt élni, h ha valami bajom, problémám van, nem tudok rendesen aludni, amíg meg nem oldom.

2014. júl. 9. 12:29
 18/19 xStefix ***** válasza:

Nagyon örülök, hogy rendeződtek a dolgok, ez szuper! :)

Én is azt gondolom, hogy ez egy átmeneti szakasz lehetett - viszont nem biztos, hogy az utolsó volt. De akkor is megnyugtató lehet a tudat, hogy már van ezzel tapasztalatod, tudod, hogyan működik, mit próbálhatsz, és főleg, hogy túlélhető. ;)

Boldog babázást! :)

2014. júl. 9. 19:01
 19/19 A kérdező kommentje:
köszönöm :)
2014. júl. 9. 23:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!