Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Altatás » Szerintetek létezhet csecsemők...

Szerintetek létezhet csecsemőkori alvászavar?

Figyelt kérdés
2014. máj. 16. 14:20
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
0%
Szerintem csak nagyon ritkán,legtöbb esetben csak rossz szokatásról van szó.
2014. máj. 16. 15:45
 2/19 A kérdező kommentje:
köszönöm a választ. most kezdek jobban utánaolvasni, de kifejtenéd egy kicsit bővebben?
2014. máj. 16. 22:20
 3/19 anonim ***** válasza:
szerintem meg igenis van,nekem 2.-ik babám az volt(alvászavaros) de találtam egy homeós szert ami teljesen redbe tette az alvását!
2014. máj. 20. 19:57
 4/19 xStefix ***** válasza:

Nem, szerintem szülői csecsemőviselkedés-értelmezés-zavar van. :)

Kérdező, mi a problémád?

2014. máj. 20. 22:23
 5/19 polyakeszter válasza:

A baba rossz éjszakai alvásának, felriadásának okára számos magyarázatot találtak már a szakemberek, most azonban egy egészen új szempont került képbe: egyes tudósok szerint a sorozatos éjszakai ébredések oka a B1-vitamin hiányban keresendő.

A B1 vitamin központi szerepet tölt be a szénhidrát-anyagcsere szabályozásában és az idegrendszer energiaellátásában. Hiánya enyhébb formában fáradtságot, memóriaromlást, alvászavart, nyugtalanságot okoz, súlyos esetben a beriberi nevű, idegrendszeri zavarokat és szívelégtelenséget okozó betegség fejlődik ki.

Gyermekkorban életkortól függően 0,3-1,4 mg, felnőttkorban 1,4 mg B1 vitaminra van szükség naponta, melyet helyes táplálkozással könnyen bejuttathatunk a szervezetbe, hiszen a gabonamagok, a hüvelyesek, a teljes kiérlésű termékek és a máj fogyasztása révén már ki tudjuk elégíteni a napi szükségletet. Túladagolása nem okoz semmilyen tünetet, ezért nyugodtan szedhetjük akár vitamintabletta formájában is.

2014. máj. 21. 13:18
 6/19 xStefix ***** válasza:

A fenti idézetnek mi a forrása?

Elég marketingszagú egyébként.... "Vedd meg ezt meg azt a vitaminkészítményt és tutira jobban leszel."

Csecsemőkorban hogyan tud kialakulni B1-vitamin hiány, pl. egy szoptatott babánál? Vagy akár tápszeresnél is. Elég valószínűtlen, hogy ilyesmi fellép, hacsak nincs valamilyen felszívódási- vagy anyagcserezavar, mert a tejben és a tápban is benne van, aminek lennie kell. Egy gyereknél, felnőttnél oké, ha nem megfelelő a táplálkozás; de csecsemőnél ez szerintem ritkaságszámba megy.

Nem ellened írom, kedves hozzászóló, csak úgy általában, hogy szerintem nem szükséges minden természetes folyamat mögé élettani hiányosságokat látni. (Persze tudjuk, hogy egy egész iparág épül erre a fajta megtévesztésre..) Nem hiányzik itt semmi. Pontosabban de: a megfelelő szülői magatartás, a 24 órás készenlét és szükség esetén gondoskodás. ERRŐL kellene beszélni, erről kellene informálni a kisbabás szülőket, hogy tisztában legyen azzal, hogy mi a normális és mi nem az. Mert amit sokan rossz szokásnak meg nevelési hibának tartanak, az legtöbbször a természetes folyamat nem ismerése vagy félreértése vagy félremagyarázása. Pedig a baba pontosan tudja, hogy mit és hogyan szeretne...

2014. máj. 21. 13:27
 7/19 A kérdező kommentje:

5.

ezt én is olvastam, meg azt is, ahol egy könyvet kell megrendelni több tízezer forintért...

elég bonyolult a dolog, de megpróbálom röviden összefoglalni. egyébként nálunk szerintem mindkettő igaz egyszerre, illetve vannak kivételes esetek is.

A babám most 10 hónapos. Az első pár héttől eltekintve mindig is gond volt az elalvással. Volt, h objektív okok játszottak közre: hasfájás, aztán nagyon extrém fogzás (5 jött egyszerre, a gyerekorvosunk ledöbbent, milyen hólyagos, lobos a teljes ínye), majd erre egy vírusfertőzés. ha baj van, az alvása (is) röbtön borul. A probléma hullámzó, de ami az alvást illeti, a mai napig nincsen napirendje. Megjegyzem, a napirendhez én nem ragaszkodnék, elég volna, ha akkor tudna aludni, amikor láthatóan álmos. És itt látom a problémát: amikor láthatóan majd leragad a szeme a fáradtságtól, aolyan, mintha próbálná ébren tartani magát. Mellé fekszem, csend van, nyugalom, alig szólok, csak simizem, fekszik, próbál aludni, majd hirtelen felül és játékot keres,h lekösse maát vagy engem próbál mosolyogva játékra bírni. Én nem vagyok benne a játékban, uolyan nyugodt maradok, simi satöbbi, esetleg finoman visszafektetem. Ennél a pontnál áltralában már rég sír, de ha nem, akkor elkezdi rohamozni az éjjeliszekrényt (nem tudom máshová tenni és szerintem marginális kérdés a problémát illetően)vagy az ágy szélét, amire természetesen muszáj reagálnom. Elviszem, megint altatási rituálé, amit felismer és újra ellenáll, felül, pedig úgy kókad le a kis feje, mint amikor az ember elbóbiskol a buszon. aztán a felülés után a fenti 3 vmelyike ismétlődik. olykor 1.5-2. akár 2.5 órán keresztül. ha elalszik, néha fél óra múlva már felsír, de újraaltani jellemzően könnyebb. gyakori,h éjfélkor alszik el éjjel, utána 2 órán belül még 2-3x felsír, gyors visszaaltatásokkal és jellemzően hajnalban is általában 1x.

Azért a kérdés, mert én rossz alvó vagyok, és nem tudom, h örökölhető-e. Nekem már 3 éves koromból is vannak emlékeim arról, h szorongok a lefekvéstől, mert nem tudok elaludni. És amit talán eleinte elronthattam: amikor ezt láttam, nagon együttérző voltam, volt hogy villanyt kapcsoltam, rámosolyogtam, mondtam, h semmi baj, ha nem tudsz, nem kell aludni és egy kicsit mást csináltunk, mert visszaemlékeztem a saját gyerekkori élményeimre, h milyen rossz küzdeni az elalvással. hát, röviden ennyi.Nem tudom, nálam mitől van, de egész életemben volt és a férjem szerint ez lehet genetikus is, nem csak szervi v pszichés. Én azért nem vagyok ebben biztos, bár szerintem mindenképp közrejátszhat. Tény, h eleve éjszakai típus vagyok (ahogy látom, ő is), sokkal jobban fog az agyam pl éjjel, szívesebben és gyorsabban, kreatívabban oldok meg feladatokat éjszaka. (persze lehet, h úgy vagyok vele, h bármi jobb mint az elalvássál küszködés)

UI: az anyai hanyagságos kommenteket azért finoman, ha nem érdekelne nem kérdezném. első baba és próbálom személyre szabottan (mármint rá és nem rám) és a lehető legjobban nevelni, gondoskodni róla

2014. máj. 21. 15:22
 8/19 A kérdező kommentje:
azért ez minden lett, csak nem rövid. köszönöm, ha lesz, aki átrágja magát rajta :)
2014. máj. 21. 15:24
 9/19 xStefix ***** válasza:

Kérdező, így már mindjárt pontosabb a kép, köszi, hogy leírtad. :)

Nem tudom, nekem szántad-e, de én semmiképp nem az anyai hanyagságra gondoltam, sokkal inkább az információk hiányára - de ahogy olvasom, nálatok egyáltalán nincs erről szó. Csak azért vetettem fel, mert ahogy én látom, tömegesen fordul elő, hogy a szülők mindenféle alvástréninges módszert bevetnek, amik láthatóan használnak is, csak éppen sokszor feleslegesek (ha épp nem károsak), mert ezek a módszerek szinte teljesen figyelmen kívül hagyják a gyerekek alvási képességeit, fejlődését... De ahogy olvasom a történetedet, nálatok biztosan nem erről van szó.

Abban én is egyetértek veled, hogy a kisfiad valamiért nem akar elaludni vagy esetleg fél, szorong az alvásidő közeledtével. A nagy kérdés szerintem az, hogy miért?! Ezzel kapcsolatban ezeket kérdezném:

- szopizik még? ha igen, nem próbáltad mellen altatni, legalább kicsi korában?

- hol alszik? egy légtérben veletek? külön ágyban?

- próbáltátok már az együttalvást? ha igen, milyen eredménnyel?

- az alvás előtti rituálé idején mindig mellette maradsz?

- a rituálé előtti időszak milyen? már akkor próbálod őt "előkészíteni" a pihenésre?

- milyen más módszert próbáltál már ki azon kívül, amit leírtál? eredménye?

- a babád milyen típusú, habitusú? mindig ilyen pörgős, izgága baba volt?

- nem volt valamikor valamilyen nagyon rossz élménye az elalvással kapcsolatban? (azokon kívül, amit leírtál - bár szerintem ennyi csecsemőkori kellemetlenség után nem csoda, ha szorong szegénykém :( )

- te magad miért féltél az elalvástól, ha még vissza tudsz emlékezni?

A szavaidból úgy veszem ki, hogy te is azt a fajta kötődős szemléletet vallod, amit egyébként én is, úgyhogy egy irányba gondolkodunk. :) Szerintem a legjobb az lenne, ha a babád szorongásának az okát találnád meg, de persze addig is jó lenne valami olyan módszert találni, amivel hozzá lehet őt segíteni ahhoz, hogy kikapcsoljon, megnyugodjon, amikor tényleg szüksége lenne az alvásra.

2014. máj. 22. 11:21
 10/19 A kérdező kommentje:

- szopizik még? ha igen, nem próbáltad mellen altatni, legalább kicsi korában?

3 naposan kórházba került, nem volt baba-mama szoba, kértem, h hadd szoptassam, azt mondták, ha nincs meg az előírt adag, per étkezés, már hozzá is a tápszert. így lett. mire kikerült, a tejem egyre kevesebb volt és ő keservesen sírt, ha szoptatni akartam. azt hiszem, belépett a "cumisüvegből könnyebb effektus". mivel alig szopott én meg egy csomót sírdogáltam, h nem lesz anyatejes a babám, hát nem kellett sok idő, h végleg elapadjon :-(. úgyhogy ilyen nem volt, csak keserves sírás a mellemen, h nem ebből kérem :-(

- hol alszik? egy légtérben veletek? külön ágyban / próbáltátok már az együttalvást? ha igen, milyen eredménnyel?

egy légtér. napközben a saját ágyában, éjszaka vagy a kezdetektől velünk (ez a gyakoribb) vagy a hajnali ébredéstől (mindig).

- az alvás előtti rituálé idején mindig mellette maradsz?milyen más módszert próbáltál már ki azon kívül, amit leírtál? eredménye?

volt egy-két eset, h úgy éreztem, inkább elvonom a figyelmét, mintha ettől is "hergelné" magát.kimentem a szomszéd szobába és elaludt magától. de ez a kivétel, ami erősíti a szabályt és ez is hónapokkal ezelőtt volt bevált módszer. mostanában újra próbáltam, de nagyon rosszul reagált. szóval mindig vele vagyok, ha kell, órákig és már nem kapcsolok villanyt, stb. nagyon sok más módszert is próbáltam, van ami néha bejön, van, ami gyakrabban, akad olyan is, amire egyszer volt példa (mármint hogy elaludt tőle) és se előtte, se utána. ez itt most nagyon hosszú lenne mág felsorolva is. ha fontos, leírom. esetleg kérdezz rá konkrét elemekre, amire térjek ki, különben csak nagyon terjengősen tudnék válaszolni

- a rituálé előtti időszak milyen? már akkor próbálod őt "előkészíteni" a pihenésre?

igen, halkabban beszélek, kikapcsolom a zenét, csend van, stb. vannak bizonyos előkészületek, amit a szoba elrendezéséből adódóan is meg kell tenni, ezeket is láthatóan felismeri. de mivel csak akkor altatom, ha ő jelét adja az álmosságnak, a készülődést is csak attól kezdve érzékelheti

- a babád milyen típusú, habitusú? mindig ilyen pörgős, izgága baba volt?

hát, elég virgonc. de vannak olyan kis büsüzős-eljátszós dolgai is :)

- nem volt valamikor valamilyen nagyon rossz élménye az elalvással kapcsolatban? (azokon kívül, amit leírtál - bár szerintem ennyi csecsemőkori kellemetlenség után nem csoda, ha szorong szegénykém :( )

semmi konkrét.

- te magad miért féltél az elalvástól, ha még vissza tudsz emlékezni?

mert nagyon nagyon nehezEn sikerült, ezért életem első kudarcélménye volt. (szeretném és mégse sikerül). nagyon nehezen tudok elaludni, akkor is, ha álmos vagyok. megterhelő egy gyereknek órákat tölteni ébren a kiságyában. akkor meg, ha közben észleli, h már a szülei is lefeküdtek és tök sötét lett a lakás, egyenesen para :)

nem múlt el nálam amúgy. egyébként nagyon jó alvó vagyok, minőségi, nagyon mély és pihentető az alvásom, alapból ütvefúróval se lehet felébreszteni (régebben. most már a fiam nyösszentésével is, de ő az egyetlen, aki képes kelteni), ha egyszer már sikerült elaludnom úgy 2 óra forgolódás után...

2014. máj. 22. 15:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!