Az gond lehet bármilyen szempontból ha a gyerek a szülői ágyban alszik? Most itt nem kamaszokra gondolok, hanem mondjuk 1 éves kortól?
Számomra groteszk, ahogy valaki elmagyarázza a pici gyerekének, hogy most akkor kisfiam/lányom, tessék szépen aludni az ágyadban egyedül a sötétben, én meg megyek és bebujok apád/anyád mellé a melegbe...
Az emlősök többségénél fel sem merül hogy az utódot mondjuk egy másik barlangba vagy odúba paterolja míg kiszolgáltatott és védtelen. A csimpánz kölykök 2-3 évig az anyukkal alszanak...
"Számomra groteszk, ahogy valaki elmagyarázza a pici gyerekének, hogy most akkor kisfiam/lányom, tessék szépen aludni az ágyadban egyedül a sötétben, én meg megyek és bebujok apád/anyád mellé a melegbe..."
Számomra meg az a groteszk, hogy nem tud a gyerek önállóan egy bizonyos kor után elaludni, csak a szüleivel, akiknek meg igenis jár a külön töltött idő, és lehet azzal jönni, hogy szexelni nem csak az ágyban lehet, de nekem az nem észérv, hogy a lakás minden pontján egymásnak lehet esni. Én elsősorban a gyerek érdekeit nézném, és lehet ez kegyetlenül hangzik, de nem látom értelmét ezt elhúzni 5-6 éves koráig, akkor talán még nagyobb törés neki, hogy mostmár "nagy" és külön kell aludnia, mint mondjuk pici korában. Csak egy példa, a barátnőm kislánya 5 éves és nemrég kezdték átszoktatni a saját helyére, mert a szülők magánéletére igenis hatással volt, hogy állandóan köztük alszik. A kislány lelkileg olyan szinten kivan már délután ötkor, hogy a "másik szobában" kell aludnia, délután már szorong, hogy este külön van, éjjel 10-ig megy a nyugtatgatás, mindenki ideges tőle. Ahelyett, hogy kisebb korában rászoktatták volna erre.
Van akinel okoz gondot, van akinel nem. Sztem figyelembe kell venni
1. egyreszt azt, h mit akar a ferj, nem szabad raeroltetni a sajat akaratunkat. Nalunk a ferjem kijelentette h nem akarja h a gyerek a szuloi agyba keruljon. Alapbol borzaszto alvo, minden neszre felkel, siri csond, vaksotet es mocorgas mentesseg, amit o igenyel, szoval eselytelen lett volna kipihennie magat. Es az nem okes, ha mindketten faradtak, kialvatlanok vagyunk, mert ugy nem tudjuk tamogatni, segiteni egymast, csak ket sikideg frusztralt felnottet kapnank. De van, akinek ez nem okoz gondot, es tok jol alszik mindenki.
2. Aztan azt is figyelembe kell venni, h mit akar az anya. En kozoltem vele, h szeretnek egyutt aludni a gyerekkel, mert igy lennek nyugodt, igy a megoldasunk az volt, h en koltoztem at a gyerek melle. A mintam is ez, edesanyam velem aludt, apum kulon. Altatas utan kisurrantam a ferjem melle, tudtunk egy kis kozos idot is tolteni, az elso ebredes utan pedig mar a gyerek mellett maradtam.
3. Sztem az is szamit h milyen tipusu a baba. Kiprobaltam azert a kisagyazast, de amint a fejet erte a kisagy matraca, azonnal pattant a szeme, es ha ott probaltam altatni, orakig tarto uvoltes lett. Fizikailag kipurcantam volna ebben. Ki milyen babat kap, van aki “jo alvot”, van aki letehetetlent.
4. Na meg ott van az is, h a gyerek alvasa allandoan valtozik, es vannak olyan idoszakok, amikor nem enged el maga mellol, vagy nagyobb szuksege van rad: ha beteg, a 8 honap kornyeken levo szeparacios szorongaskor, a 1,5 ev kornyeken levo szeparacios szorongaskor, vagy amikor visszamegy az anya dolgozni, es a gyerek 8-10 oran at nelkule van, ami ujabb szeparacios szorongast okoz, meg esetleg a kisteso szuletese is ilyen lehet. Sztem ezekhez erdemes alkalmazkodni, es nem annak a jele h barki barmit elrontott volna.
5. Amikor mar teher az egyuttalvas, akkor meg at lehet szoktatni a sajat agyaba a gyereket. Mindig mindenen lehet valtoztatni, nincs olyan h vmit orokre elrontottal volna… bar nyilvan melos, es nem lehet meguszni egy ilyen valtoztatast siras nelkul. En 11 honaposan valtoztattam eloszor, mert 3-4 honapon at nem engedett ki maga mellol (7 honaposan kezdodott a szeparacios szorongasa), es igy a ferjemmel teljesen elszeparalt minket egymastol, ami kezdett a kapcsolatunk rovasara menni. Igy valtoztattam, kisagyba kerult, es nelkulem aludt. Egeszen masfel eves koraig, amikor bedurrant az ujabb szepa, es ismet egyutt aludtunk 1-2 honapig. Utana ismet valtoztattam. Az ujabb egyutt alvast a munkaba valo visszateresem idezte elo, sok volt a gyereknek a tavollet tolem, ismet nagyon ragaszkodott, mig 1-2 honap alatt meg nem szokta az uj helyzetet, es ismet tudtam valtoztatni. 3 evesen egyedul alszik el a sajat szobajaban. tehat mindig mindenen lehet valtoztatni, ha vki ugy erzi, szukseges. Probaljatok ki, nektek mi valik be, es alakitsatok ki a sajat megoldasotokat. Csak igy fogjatok megtudni, h NALATOK gond lehet e, ha a szuloi agyban alszik a gyerek. Es amikor ugy erzitek, h igen, ez nektek gond, akkor valtoztattok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!