3 évesnél szeretetteljes hatarhuzas az altatas idopontjaban? Ti hogy csináljátok? Mit csinálnátok a helyemben?
3 éves múlt a lányom, és az esti altatással van gondom, ugyanis elkezdi a játszmázást, időhúzást altatas utan: kitalalja hogy ő még éhes, szomjas, pisilni kell, kakalni kell, kapcsoljuk fel az ejjeli lampat, kapcsoljuk le, stb. Persze nem eszik, csak jatszik az etellel, es csak ucsorog a wcn produktum nelkul. Ha engedunk a kereseinek, 1-2 oran at is kepes huzni az idot, mire teljesen elszakad mar nalam a cerna, es kiabalva raparancsolok. De igy is maris 10-11 ora van, mire elalszik.
Szeretnem az altatas idopontjat kovezkezetesen tartani, es egy egeszseges hatarhuzast alkalmazni (ahogy ezt Vekerdy is javasolja: keves dologhoz kell tartani magunkat, hatart huzni, az egyik ilyen az altatas idopontja). Nem akarok kiabalni, fenyegetni, zsarolni. De nem latom, mi a helyes ut? Hogyan kell ezt jol csinalni?
Ha razarom kulcsra az ajtot, es par percenkent bemegyek megnyugtatni, es szeretetteljesen elmagyarazni neki, hogy aludni kell, az okes? Ti hogyan csinalnatok?
Mivel ovis, a delutani alvasa max 2 ora, ugy tudom ebresztik. Ahogy reggel en is ebresztem. Az alvasigenye kb 13 ora, igy az este 10es alvassal kb pont 1 ora minuszban van, ami nem tragikus, es nem latszik a gyereken, h kialvatlan lenne, de ez csak azert van, mert hetvegen potol, es olyankor alszik kb 14 orat, vagy tobbet. Ez igy nem jo neki, nem is kerdes.
Tehat az, hogy mellettem fekve alszik el este 10kor, az sajnos nem oldja meg a problemat.
Egyebkent egyutt alszok a gyerekekkel, vele es az 1 honapos kistesoval, ferjem kulon szobaban. Mielott azt gondolnatok, h a kisteso zavart be az alvasba, sajnos ez nem ujkeletu dolog, nem a kistesoval kezdodott, csak most valt teljesen teherre a problema. Tehat a cel az volna, h magatol elalszik mese es puszi utan, en a kistesoval kijovok, eszek, beszelgetek a ferjemmel (tehat nem a nagynak ugralok meg 2 oran at), majd befekszek melle a kicsivel. A megoldando feladatom az volna, h a nagy idoben elaludjon jatszmazas nelkul. Es sajnos nem jut jobb eszembe a kulcsra zart ajtonal. Nektek igen? :(
Zárd akkor kulcsra az ajtót,hagy uvoltson a gyerek...Idióta.
Akármennyit találgat a gyerekem alvásido alatt nem fogom bezárni őt a szobába.
Nem idióta, van az a pont, amikor már ezen gondolkodik az ember.
Amúgy adok konkrét tippet. (5ös válaszoló vagyok és teljesen egyetértek a 10essel.) Eljön az alvásidő, wc, kaja elintézve, beteszed az ágyba, jóéjt puszi, cuki állatformájú színváltós éjjelilámpa felkapcsolása, majd kimész, ajtót nem csukod be.
Kijön a gyerek balhézni, fogod, visszateszed az ágyba, ha kell, 100x. Következő este ugyanez. Szívni fogsz pár estét, az tény, de most is szívsz, nem? Így legalább egy hét alatt letudod a dolgot, nem még évekig szenvedsz. Ha elfáradsz, átveszi a férjed. Egy hét alatt nyugtotok lesz, ő is belátja hogy nem érdemes próbálkozni.
A lényeg, hogy ne törj meg, hiszen nincs veszélyben, nincs elzárva tőletek, éjjeli fény van neki, nincs oka a hisztire. Amúgy nekem a pszichológusom ajánlotta ezt a módszert az akkor alig 2 éves gyerekemre. Azt mondta, meg kell tanulnia egyedül elaludni, persze nyilván én is azért fordultam hozzá, mert kiborított a helyzet.
De más az odafigyelés, és más az, hogy megtanítjuk neki, mi az élet rendje. Nem nézem el neki, hogy ne mosson kezet, és ne törölje ki a fenekét, csak mert neki olyanja van, mert hogy így jön ki rajta a féltékenység.
Úgy mondjátok ezt a testvérféltékenység dolgot, mintha ördögtől való lenne. Normális dolog, meg fogja szokni, hogy van tesója. Ha a szülők normálisak, akkor előbb-utóbb ugyanannyit fognak törődni mindkét gyerekkel, a kicsire is ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a nagyra, nem kap felmentést a korának megfelelő feladatokban. Azért, mert az első 1-2 évben több figyelem irányult a kicsire, senki se fogja megutálni a testvérét, a gond akkor van, ha továbbra is látványosan kivételeznek a kicsivel.
De hát 1 honapos a kistesója, az isten áldjon meg. Ha ennyire jól ismered Vekerdy-t, akkor azt is nagyon jól tudod, hogy egy ekkora horderejű változáshoz, mint a kistesó, egy ilyen kicsi gyereknek minimum 3 honapra van szüksége, hogy megszokja. Ráadásul pont az alvasnál jön ki ez nagyon sok gyereknél. Erre te büntetni akarod.
Elmondod neki százszor, visszaviszed szazszor. Es nem orditasz vele. Muszáj kibírni, neki ez most egy nagyon érzékeny időszak, próbald megérteni. Lehet valtoztatni az esti rutinon is, kicsit megvarialni, hogy más legyen. A lenyeg, hogy most neki nehéz, nem igazán tudja, mi van, es neked kissé túlzó az az elvárásod, hogy 1 honapja született a tesója, de ő csak aludjon szépen, mint egy kis tündér. Ha most megértő vagy vele, akkor fog is. Az én 3 évesem kb pont 3 hónap után tért vissza a szokásos alvásához, es újra vegigalussza az ejszakát fektetéstől.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!