Vegetáriánus + alacsony glikémiás indexű + reflux diéta hogyan lenne a legegyszerűbben kivitelezhető?
Gyerekkorom óta vegetáriánus vagyok.
Egy éve fogytam GI diétával közel 20 kilót.
Viszont kiderült, hogy nagyon savas a gyomrom. Eddig is tudtam, hogy refluxos vagyok, de most csúcsosodott ki és diétához kéne folyamodnom.
Az a gondom, hogy a mintaétrendek alapján ez a diéta nem mondható szénhidrátszegénynek (minden savat kenyérrel és rizzsel akarnak lekötni).
Ahogyan én jelenleg étkezem:
Reggeli:
- tej + 2 kk. kávé cukor nélkül
- 1-2 kocka 70-75%-os étcsokoládé
Iskolaidőben: egy pohár joghurt + túrórudi
Ebéd:
- valami zöldségkrémleves, párolt zöldség, vagy főzelék barna kenyérrel + néha egy kevés sajt
Utána: egy csésze zöld tea, egy alma (Starking, mert az nem savas)
Délután folyamán mandulát, kesudiót rágcsálok
Vacsora: lágy tojás, tükörtojás, vagy fondue egy kevés barna kenyérrel + zöld tea
Mit kéne változtatnom az étrendemen?
A tojásban lévő zsírsavak 2/3-a telítetlen.
A hem-vas kb. 15%-a szívódik fel, a nem hem-vas kb. 3-5%-a.
Ebben a cikkben minden benne van, ami lényeges:
Origo...
Most már tudom honnét jön ez a sok baromság. Az meg gondolom eszedbe sem jutott hogy a vas 60%-a elveszik a főzés alatt mivel vízben oldódó és hőre érzékeny. A növényi vas pedig nyersen is fogyasztható.
Az alacsony GI diétába a zöldségek beleférnek, szinte mindnek alacsony az értéke. A hüvelyesekkel csínján kell bánni. Gabonából meg már nyilván kitapasztaltad bőven melyik GI.
Ami a refluxot illeti:
étkezés után érdemes mozogni, sétálni egy keveset. Nem tudom a te napirendedben megoldható-e.
A nagyobb étkezések helyett inkább a 4-5-szöri kisebb étkezések ajánlottak.
A zsíros ételeket érdemes kerülni tehát a húsok, tojás, tejtermékek kerülése nagyon fontos ebben az étrendben.
Főleg csak enyhén fűszerezett ételeket fogyassz, a fokhagymát, vöröshagymát, borsot különösen kerüld.
A savas italokat mint a tea (kiv. bizonyos már említett gyógyteák), kávé, szénsavas italok, gyümilevek kerüld.
Fűszerekből a friss vagy szárított zöldfűszerek ajánlottak pl. petrezselyem, babérlevél, zeller, kapor, bazsalikom, stb.
A mézet, cukrot, fehér lisztet, zselatint érdemes minimálisra csökkenteni.
A csoki - étcsoki is-kifejezetten kerülendő (ilyen szempontból az egész reggeled egy katasztrófa: csoki, nasi, savas ital...)
Gyümölcsökből a citrusok kerülendőek, de a bogyós gyümölcsök nyugodtan fogyaszthatóak.
Zsiradékokból a növényi zsiradékokra koncentrálj csak, az állati kerülendő. Tehát inkább margarin, szója vagy kókusz vagy zabtejszín és olívaolaj, tökmagolaj stb. ajánlott mint vaj/tejszín.
Fogyassz sok nyers vagy párolt zöldséget változatosan, növényi tejeket, joghurtokat, gyümiből epret, áfonyát, szedret stb.
A magvak nyugodtan mehetnek és kiváló vasforrások is.
Mértékkel a hüvelyesek is mehetnek.
A tk vagy magkenyerek is jók neked.
Ezen kívül pedig az alacsony GI-s gabonaköretek.
Pl itt egy kutatási eredmény:
Nem tudom, mennyire mérvadó, hogy mennyi vas marad benne abban a húsban, amit jelen esetben a kutatók használtak. "Felülúszó és üledék frakciókat nyertek ki olyan extrakciós eljárás folytán, amelyben homogenizálás és ismételt centrifugálás is történt." Ez egyenlő lenne a főzéssel? Marhahús-üledéket etettek a tesztalanyokkal? (Na ezért sem érdemes gyárilag agyonfeldolgozott ételeket enni, ezt már eddig is tudtam.)
Ennek több köze van a való élethez:
(A cikk alatt megtalálod a tudományos forrásokra való hivatkozások listáját is.)
Idézem: "Bár az ásványi anyagok nem vesznek el hő hatására, általában kioldódnak a vízben forralás hatására, a gőzölés valószínűleg a legjobb főzési módszer az ásványi anyag veszteség szempontjából. Egyébiránt, a főzés nem teszi tönkre az ásványi anyagokat."
Légyszi mutass egy kutatást ahol nem centrifugázzák az ételeket, de elárulom nincs ilyen. Ezek teljesen normális laboratóriumi tesztek, amik az ételek tápanyagtartalmának és annak stabilitásának megállapításához szükségesek. Ha nem bulvárlapokból tájékozódnál talán tisztában lennél ezzel. Nem beszélve arról hogy egyöntetűen kijelenteni hogy az ásványi anyagok hőre nem érzékenyek óriási tévedés tehát a cikked marha távol áll a valóságtól.
Az összes ásványi anyag érzékeny a hőre és átlagosan 30-40%-os veszteség állapítható meg a nyers forrásokhoz képest.
Olvasd már kicsit tovább, amit belinkeltél.
Átlagos veszteség az ételkészítési módtól függően 60-70% - ebben benne van a hosszú ideig tartó főzés is...
"Módszerek az ásványi anyag veszteség megelőzésére: a) a lé elfogyasztása, b) kevés (1%) só hozzáadása a főzővízhez, c) hosszas forralás kerülése, d) alacsonyabb veszteséget eredményező ételkészítési módszer választása (párolás, zsírban sütés, aszalás)."
Ez egyáltalán nem mond ellent annak, amit én linkeltem. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!