Kezdőoldal » Fogyókúrák » Szénhidrátszegény diéta » Vegetáriánus + alacsony...

Vegetáriánus + alacsony glikémiás indexű + reflux diéta hogyan lenne a legegyszerűbben kivitelezhető?

Figyelt kérdés

Gyerekkorom óta vegetáriánus vagyok.

Egy éve fogytam GI diétával közel 20 kilót.

Viszont kiderült, hogy nagyon savas a gyomrom. Eddig is tudtam, hogy refluxos vagyok, de most csúcsosodott ki és diétához kéne folyamodnom.

Az a gondom, hogy a mintaétrendek alapján ez a diéta nem mondható szénhidrátszegénynek (minden savat kenyérrel és rizzsel akarnak lekötni).

Ahogyan én jelenleg étkezem:

Reggeli:

- tej + 2 kk. kávé cukor nélkül

- 1-2 kocka 70-75%-os étcsokoládé

Iskolaidőben: egy pohár joghurt + túrórudi

Ebéd:

- valami zöldségkrémleves, párolt zöldség, vagy főzelék barna kenyérrel + néha egy kevés sajt

Utána: egy csésze zöld tea, egy alma (Starking, mert az nem savas)

Délután folyamán mandulát, kesudiót rágcsálok

Vacsora: lágy tojás, tükörtojás, vagy fondue egy kevés barna kenyérrel + zöld tea

Mit kéne változtatnom az étrendemen?

2017. máj. 14. 21:30
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
23%

Oké, én csak segíteni szeretnék.

Megértem, ha valaki elvi megfontolásból nem eszik húst. De van az a pont, amikor az egészség fontosabb, mint az elvek.

Egyébként nem hiszem, hogy aki eszik állati fehérjét (tojást és tejterméket), az ne tudná minden gond nélkül megemészteni a májat. Az más kérdés, hogy képes lenne-e megenni, amely esetben nyilván lényeges a lelki hozzáállás. De ezt majd a kérdező eldönti.

2017. máj. 15. 11:20
 12/28 anonim ***** válasza:
83%

"nem hiszem, hogy aki eszik állati fehérjét"

Akkor ne hidd, az a te dolgod, csak szerettem volna jelezni, hogy igen rizikós hirtelen visszavenni egy ilyen alapanyagot teljesen ötletszerűen.

Azt sem tudjuk, miért vegetáriánus, én pl. egy velem született enzimhiány miatt nem ehetek sem húst, sem belsőséget. A tej és a tojás szerencsére működik, csak jelezném, hogy ilyen is van, de voltam már kórházban a probléma miatt. Szóval óvatosan a tanácsokkal!

2017. máj. 15. 11:23
 13/28 A kérdező kommentje:

A vegetáriánusságra:

4 éves korom óta irtózom a hústól, de előtte sem ettem meg.

Évekkel később kiderült, hogy a disznó és a marhahúsra allergiás vagyok, de képtelen vagyok bármiféle húst enni.

Taszít a látványa, undorodom a szagától is, így eleve nem tekintek rá ételként.

Egyébként Kräuterblut szirupot iszom másfél hónapja.

Pont ennyi ideje érzem, hogy valami nincs rendben velem.

A gyomorszájam nem fáj, hanem sokkal kellemetlenebbet érzek ott. Mintha valaki szorongatná. Ilyenkor nehezen kapok levegőt, olyan érzésem van, mintha légszomjam lenne.

Néhány nappal ez előtt annyira eldurvult a helyzet, hogy a gyomrom teljesen megkeményedett (szó szerint tapintani lehetett) és felszorult a bordáim közé, így azok is nagyon fájtak akkor.

Azóta javult a helyzet egy kicsit. A vasat most szüneteltetem, kamilla és kakukkfű teával csökkentem a gyulladást zöld teázás helyett, és ha visszajön az a szörnyű érzés, savlekötőt veszek be.

Most reggelire nem is ettem semmi tejterméket. Banánt turmixoltam össze zabpehellyel, szórtam bele egy kevés chia magot és minimális holland kakaóport.

Utána kókuszforgácsot rágcsáltam. Mintha kicsit jobban lennék.

2017. máj. 15. 12:47
 14/28 anonim ***** válasza:
Hát, ha a máj nem megy, akkor marad a tojássárgája és egyebek (pl. olajos magok). Tojássárgájából napi 13 db fedezi a szükséges vasat.
2017. máj. 15. 12:55
 15/28 anonim ***** válasza:

A reggelid, tízóraid nagyon rossz! Üres cukor!

A vacsora sem túl jó mert nagyon zsíros, nehéz.

Reggelire-vacsira

tk kenyér zöldségekkel, sajttal, esetleg hummusz, avokádókrém, padlizsánkrém vagy pl. Chia puding, friss bogyókkal teli natúr joghurt vagy olajos magvak. + a tojás jó de nem minden áldott nap vacsira.

Az ebéd ok csak nem túl változatos, próbálj ki más zöldséges ételeket is!

2017. máj. 15. 13:20
 16/28 anonim ***** válasza:
68%

+ a 13 tojássárgáját a vadra légyszi felejtsd el nagyon megdobja a koleszterint és iszonyat sok zsír!

Fogyassz sok vastartalmú zöldséget pl. Olajos magvak pl tökmag, kesu, fenyőmaggal, mogyoró... ezekből kb 200g egy nap fedezi az összbevitelt

Hüvelyesek pl bab szója, tofu, lencse szintén 200g per nap ebből is elég

Spenót vagy más sötétzöld leveleszöldség 400g

Zab, zabkrém, zabkeksz változó mennyi van benne de remek kiegészítés érdemes enni

Váltogasd hogy melyik bap melyik forrást viszed be!

2017. máj. 15. 13:29
 17/28 anonim ***** válasza:
76%

"Napi 60-80 gramm teljes értékű fehérje"

Ennyi egy rendszeresen sportoló 60-80 kilós embernek kell. Egy fogyni vafy súlyt tartani kívánó 60 kilós felnőttnek 48-50g a szükséglete

2017. máj. 15. 13:35
 18/28 anonim ***** válasza:
67%

" növényi eredetű vasból kisebb arányban szívódik fel a vas, mint az állatiból. "

Az hogy az oxálsav blokkolja a vas felszívódását egy 80-as évekbeli tévhit és rég megdőlt. A növényi források is kiválóak vas bevitelére. A 81%-os válaszait felejtsd el szerintem, nagyon sok butaságot írt.

2017. máj. 15. 13:51
 19/28 anonim ***** válasza:

#16-18: a tojássárgájában sok a zsír, a tökmagban meg nem? 65 g (13 tojássárgája) kontra 103 g (200 g tökmag)... Ki is ír sok butaságot? :)

A koleszterinmítosz a 80-as évekbeli tévhit, ami már jópár éve megdőlt, azzal együtt, hogy a tojásnak bármiféle negatív hatása lenne az emberi szervezetre. (Ettől függetlenül tényleg elég sok a 13 sárgája, mármint nehéz annyit megenni, ezért jobb forrás a máj, de az ugye vegáknak nem jó...)

Nem csak az oxálsavról van szó, ott vannak a fitátok is, nem is beszélve a hem-vas (állati) és nem hem-vas (növényi) hasznosulása közötti különbségről.

Olvasgass kicsit, kb. mindenhol feljön ez, ahol vashiányról olvashatsz.

[link]

[link]

Nekem sikerült a (gyerekkorom óta tartó) vashiányos vérszegénységemet és a refluxomat is megszüntetnem. Csak azt írtam le, ami nekem bevált, hátha a kérdezőnek is hasznos lesz. Csak hát én nem vagyok vegetáriánus, ez van.

2017. máj. 15. 16:40
 20/28 anonim ***** válasza:
77%

1. Mi dőlt meg szerinted, hogy a tojás 100g-jában (2db) kb. 380 mg koleszterin van amikor egy nap max. 240mg tekinthető elfogadhatónak bármelyik dietetikai vagy egézsségügyi szervezet ajánlásai szerint?

2. A tökmag telítetlen, többszörösen telítetlen zsirsavakból áll, a tojás csak telítettből. Az utóbbiból 1g is egészségtelen nemhogy 65, az előbbiből pedig 100 még bőven elfogadható és egészséges.

3. A húsnak is csak 55%-a hem vas a többi nem hem. A hem felszívódása 25-30, a nem hemé pedig 20. Jelentéktelen különbség.

Egyébként a tejtermékek elhagyásával és sok c vitaminban dús étel fogyasztásával jelentősen javul a vas és a kalcium felszívódása is.

2017. máj. 15. 18:47
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!