Mit tegyek, ha a kevés szénhidrátbevitel miatt egyszerűen nem sikerül normálisan kakilnom?
Aki nem ért hozzá, ne írogasson. Akármi nem roppant szokványosat csinál az ember (hús kihagyása, kevés ch), azonnal jönnek az okosak, aki szerint ez hülyeség.
Nem az, csak ésszel kell csinálni, már ha automatikusan nem megy jól.
A kevés rost nem jó. A nulla, úgy tűnik, OK, csak extrém étrendet igényel (zerocarb). Nekünk normál emberi halandóknak a viszonylag sok rost az utunk. Be kell vinni és kész, nagy kaland.
Amiket fogyasztok:
- húsfélék (főleg csirkemell, máj, sertésvirsli, hering, karaj, tarja)
- zölségek, fűszerek, néha hüvelyesek
- túró, tej, tejföl, cukormentes joghurtok
- sajt, krémsajt
- csökkentett szénhidráttartalmú pékáruk
- olajos magvak (kesudió, dió, mandula, napraforgómag)
- magas kakaótartalmú, cukormentes étcsokoládé
- tojás
Azért az zseniális, hogy a csökkentett ch-s pékáru simán belefér, de egy jó zöld alma nem. Hát egy biztos, a norbiápdét kakaóscsigától nem fogsz jobban kakilni. Azt hittem, valami brutál szigorú diétán vagy, de a CH-csökkentett pékárunál - bocsi - elvesztette a komolyságát a dolog számomra.
Ráadásul mi alapján válogatod szét a zöldséget és a gyümölcsöt? Miután ezek nem rendszertani/tudományos kategóriák, teljesen önkényes, mit minek eszel. A paradicsom pl. neked zöldség? Csak mert amúgy bogyósgyümölcs-rokonság... Vagy pl. a tökfélék, az uborka és a sárgadinnye (utóbbit sonkához is eszik) hogyan választódik szét ilyenkor? Merthogy rendszertanilag iszonyú közel vannak.
Oké, az alma csak egy példa volt, ha ennyi esett le, nem baj.
Nem kötelező "gyümölcsöt" enni, de továbbra is szeretnélek tisztelettel megkérni, hogy definiáld már, mi alapján válogatod szét a gyümölcsöket és zöldségeket? Hagyomány? A nagyid tanította? Vagy hogy?
Vagy Ch-tartalom alapján? A kivi 100 grammja pont ugyanannyi CH és rost, mint a sárgarépa. Akkor most melyik zöldség és melyik gyümölcs? (Oké, ha savproblémád van, akkor nyilván a kivi is kiesik, ezt is értem, és ez is csak egy példa volt.) A zöld bébidinnye elrakva télire gyümölcs vagy zöldség? És a tök?
Nem kötözködöm, csak már annyian jöttek ezzel a "no gyümölcs" elvvel, hogy tényleg érteni szeretném, hogy döntik el objektíven.
A gyümölcs nem tudományos kategória, tökmindegy, minek nevezzük.
S pár kivételtől eltekintve a gyümölcsök cukrosak, a zöldségek kevésbé, szerintem teljesen érthető, hogyan esizk a kérdező s tényleg leírta a ch mennyiséget, így nagy meglepő dolgokat nem írt utólag sem. Vannak emberek 20g-os kerettel, akik (nem ch csökkentett) kenyérfélét, babot, esetleg mézet vagy mazsolát esznek. Kicsit fura, de joguk van hozzá, az ő diétájuk. Nyilván a mennyiség nem nagy és sokaknak értelmetlen, de ha nekik jólesik, egészségükre.
A gyümölcsök kihagyása is teljesen OK. Számottevő mennyiséget úgyis nehéz enni a legtöbből, az almában nem sok a rost, de elég sok a cukor (szénhidrátszegény étkezésben), főleg a fruktóz. Emiatt sokunknak nem célszerű enni szénhidrátmegszorításnál. Én szeretem a gyümölcsöt, de jóformán semmi szerepe nincs és nem is lehet a tápanyagbevitelemben, ha kevés szénhidrátot eszem. Még 80 grammnál is csak pár deka fér bele, mert inkább zöldséget eszem a keretemből, sokkal hasznosabb.
Az étrendedben két dolog van, ami egyeseknek székrekedést tud okozni: az étcsoki és a tejfehérje. Nem tudom, mi van a ch csökkentett pékáruban, de lehet az is a probléma forrása. Próbáld kikísérletezni, melyikre reagálsz így, ha a több rost (pl. útifűmaghéj) nem segítene.
Ezen kívül nem tudom, mennyi folyadékot fogyasztasz, ha keveset, akkor lehet az is gond.
Ez a "no gyümölcs" a saját testemre szabott, csak én magamra érvényes "elv", mint ahogy nevezted. Nem akarok senkinek sem hegyi beszédet tartani, meggyőzni, hogy a gyümölcs ördögtől való dolog, mert nem az. Akinek jól reagál rá a szervezete, felőlem mázsaszámra eheti. Valaki a fél szerencsi csokigyárat is felzabálhatja, akkor sem hízik. Minden szervezet más. Én a szénhidrátokat szeretem a legjobban, a testem azonban nem tűri már normál mennyiségben sem. Nekem a napi ajánlott bevitel már súlygyarapodást eredményez. Saját testemen való megfigyeléseim során azt tapasztaltam, hogy a gyümölcsök lassítják a fogyást, ellenben az éhségérzetemet nem csillapítják, helyette valami zsírosat eszek inkább, mert az telít. A kérdésben nem okoskodásképp szerepelt, azért említettem meg, hogy ha valaki gyümölcsöket ajánlana, az nekem nem felel meg. Nem akartam senkit eltántorítani felőle, vagy dogmatikusan ráerőszakolni, hogy senki másnak nem szabad gyümölcsöt fogyasztani. Remélem most már sikerült eloszlatnom a félreértést. Az elfogyasztott gyümölcsben/zöldségben marhára nem izgat az, hogy biológusok milyen nemzetségbe, törzsbe, családba sorolják kacifántos latin nevekkel, hanem, hogy egy adag élelmiszerben mennyi a szénhidrát. Felőlem aztán kiskutyafülének is hívhatnák. Ha magas, akkor nagy valószínűséggel gyümölcsről van szó (és igen, van kivétel) ha alacsony, akkor sanszos, hogy zöldség (itt is).
Kipróbáltam az útifűmaghéjat, úgy néz ki, hogy bevált. Sok folyadékot ittam mellé. De lehet csalóka az eredmény, mert most vérzek, és menstruációkor mindig megy a hasam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!