Ketogen dietaban tudnatok segiteni?
#1: Nem. A ketogén diétában a zsír dominál. Különböző számokkal találkoztam már, de többnyire azt tekintik ketogénnek, ahol a kalóriabevitel minimum 75%-a zsírból származik. Ez soknak tűnhet, de nem különösebben nehéz megoldani.
A testépítők sokszor nem tudnak mit kezdeni ezekkel a számokkal és több fehérjét visznek be, s ketogén diétának nevezik azt, amit csinálnak, bár nem az.
A szénhidrátlimitre is különböző számok vannak, 20, 30, 40g, igazából az a szint jó, ahol ketózisban van az ember, az pedig változó. Van, akinek 30 sok, másnak lazán működik.
S persze van szénhidrátvisszatöltéses és sima verzió.
Keress rá: Atkins diéta.
A zsír lehet növényi is, olajok, avocado, magvak, tehát nem kell langyos disznózsírt lefetyelned. Ha kondizol, vszínűleg jobb számodra a Dukan.
A rejtett zsírok sokat segítenek :) Én ugyan nem ketogénezek (nagyon ki szoktam készülni a nagyon alacsony szénhidráttól, ilyen szenvedő zombi leszek, de majd még próbálkozom), de mivel majdnem paleózom és a fogyásomhoz mérsékelt szénhidrátbevitel kell, húst pedig alig eszem, táplálkozásomban a zsír dominál. Az olajos magvak is ott vannak a szeren, többnyire tojással eszem őket (magkenyér vagy hasonlók, több tojással, opcionálisan zöldséggel és olajban sütve lángosnak szokták nevezni jobb híján) s ha nem olajban sütöttek, akkor még elég szárazak ahhoz, hogy plusz zsiradékot is tegyen bele az ember... Én kókuszzsírt szoktam.
A nem paleós ketogénesek szokták tolni a jó zsíros tejszíneket és sajtokat is. S ugye rengeteg zsíros húsféle van. A fehérjével ugyebár nincs gond, csak a soványak veszélyeztetik a ketogén diéta zsír dominanciáját, olvastam is már olyat, hogy ketogén diétában kerülendő a sovány hús, sovány tejtermék, s nyilván szóló tojásfehérjéket sem érdemes használni.
Az egész tojás fehérje/zsír aránya olyasmi, mint egy zsírosabb húsé, ha még zsiradékban is sütjük, egészen jó lesz. A sárgája pedig egészen ketogén arányú.
Ha pedig az ember nagyon zsírosat akar enni, akkor ott van a kedvenc ketogén desszertem, ami felerészt kókuszzsír (de pl. vajjal is jó vagy ghível, ha nagyon paleós az ember, szerintem finomabb is, mint kókuszzsírral, mert a vaj/ghí ízesebb), felerészt darált mogyoró vagy dió. Ezt szoktam vinni soknapos túrákra, mert azon kevés étrendembe passzoló étel közé tartozik, ami eláll (legalábbis ha nem vajas, az romlandó, a ghí és a kókuszzsír nem). Önmagában kissé ütős, de pl. pár szem gyümölccsel remek (a ketogénhez a málna megy legjobban, abban kevés a szénhidrát), de sok mást is lehet hozzá enni, ízlés dolga.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!