Kezdőoldal » Fogyókúrák » Szénhidrátszegény diéta » Milyen módszer lenne hasznos...

Milyen módszer lenne hasznos ahhoz hogy az életmódváltás megkezdése után ne menjen el a motivációm, és ne jöjjö elő jojó effektus?

Figyelt kérdés
Már jó párszor nekivágtam diétáknak, életmódváltásoknak stb... Számtalanszor legtöbbször 10-30 kg le is ment, és utána egyszerűen elment a motviáció hiába volt látványos, és szép lassan visszaálltam a régi étkezésemre. Ti mivel tudjátok magatokat motiválni, vagy az ilyen mentális gyengeség edzésére mi az elérhető módszer? Szeretnék tényleg lefogyni, de valahogy elhagy az "energia" egy idő után hiába jön az eredmény.

2023. jún. 24. 14:27
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%

Jojóeffektus azért alakul ki mert fogyókúrában, valami időszakos dologban gondolkodsz, és a kivitelezés is ilyen. Azaz nem tartós.

Életmódot kell váltani. Nem túl szívderïtő időnként, de ehhez úgy kell hozzáállni, és olyan étrendi, életmódbeli szokásokat kell kialakítanod magadnak, ami előbb fogyáshoz vezet, majd pedig ezeket a megváltoztatott dolgokat továbbra is, életed végéig be kell tartani.

Igen... Életed végéig korlátoznod kell magadat, tudatosan táplálkozni és mozogni, egyéb esetben hiába dolgozol újra és újra a fogyásért, teljesen felesleges lesz, mert vissza fogsz hízni.

A súlyfelesleg ellen küzdő emberek életük során valahol, valamiért elvesztették azt a kèpességet, hogy igazán érezzék, mikor és mennyi étel elég, / mennyi a sok. És itt most nem feltétlen tényleges mennyiségre gondolok.

Pl a közhiedelemmel ellentétben nem minden túlsúlyos/ kövér ember eszik 5 hamburgert, vagy 3 tányér ebédet és 2 tányér vacsorát, meg hasonlók, hanem egyszerűen amit esznek, annak az összkalóriatartalma túl magas, az ő egyéni anyagcseréjük nem elég gyors ahhoz, hogy ezt feldolgozza.

+ Nem vagyunk 2 lábon járó kalóriatáblázat sem, a rohanó élet mellett az emberek többségének eszébe sem jut számolgatni ezeket a dolgokat, maximum akkor amikor a baj már megtörtént, és fogyni szeretnének. Nem úgy születünk, hogy tudjuk miben mennyi kalória van.

Sajnos ez van, van akinek fejben nagyon ott kell lenni, tudatosan kell ezekre figyelni mert nem jön magától, és ha nem figyelünk oda, akkor hamar jön a baj.

Én már lefogytam, de ugyanúgy diétázom mint fogyás alatt, előre kell terveznem, külön főzök magamra, mindig kell hogy legyen nekem megfelelő étel amihez nyúlhatok, mert ha csak úgy random eszem reggelit ebédet vacsorát, mint egy átlag ember, de nem nézem hogy mit, akkor borzasztó gyorsan hízok. Összességében lassan 4,5 éve hogy diétás életmódot élek. Mert ha nem figyelek, akár 4-6 kiló is feljön egyetlen hónap alatt.

És számomra a diéta pl nem szitokszó egyáltalán, szeretem használni, mert ez tudatos táplálkozást jelent, azt, hogy odafigyelek mit és mennyit eszem, és persze sportolok is.

Pl több ismerősöm mondta már, hogy " minek diétázol és fárasztod magad mozgással? Már lefogytál." Hát nyilván azért hogy ne hízzak vissza.😂 Ezért is meg kell dolgozni igen. És ez vár egész életemben.

2023. jún. 24. 17:37
 12/16 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, ha nem tudod mennyi kcal neked az ideális, keress egy kalóriaigény kalkulátort. Azzal nagyjából ki tudod számolni.

Nekem sokat segített, azelőtt lila fogalmam nem volt hogy van ilyen, és ilyen 1200 -1500 kaloriákon vegetáltam amiket előbb fiatalkoromban sulis nővér, később pedig egy orvos javasolt😡, na meg jojóztam is ezekkel évekig, ide oda mert élhetetlen volt, de egyszerűen nem tudtam hogy egy kb egészséges testsúlyú 175 centis nőnek elvileg mennyi energia kell.

Nos a kalkulátor amúgy 2200 körül írja nekem. De nem ragaszkodom egy fix számhoz. Többnyire 2000-2400 közt szoktam mozogni. Ennél többet csak a havi 1 csalónapomom eszek, időnként egyszerűen jólesik. Az 3000-5000 közt szokott lenni. És így nem kell lenondanom semmiről teljesen.

2023. jún. 24. 17:49
 13/16 anonim ***** válasza:

Szuperjókat írtak eddig a többiek, én most erre tennék egy megjegyzést: "szégyellem a testem sajnos emiatt félek menni."

Én is ilyen voltam, túl sokáig. Muszáj ezt legyőznöd, ne érdekeljen, hogy más mit gondol.

Erről nekem az öcsém küldött nemrég egy idézetet:

"Tisztelettel kérdezem azoktól, akik úgy élték le az életüket, hogy 'mit szól majd a falu népe', végül mit szóltak?"

Szóval kb. így kellene hozzáállni. Sok sikert!

2023. jún. 24. 23:43
 14/16 anonim ***** válasza:
100%

13-as vagyok, a másik lényeget teljesen kifelejtettem: az emberek általában teljesen mást gondolnak, mint ami a fejedben van. Én már rendszeresen járok terembe, de nem mondanád meg, hogy évekkel ezelőtt 50 kilóval nehezebb voltam. Ha látok egy túlsúlyos embert, aki dolgozik magán, nagyon örülök, és drukkolok neki magamban, komolyan ahogy elmegyek mellettük, gondolatban odaszólok, hogy "tudom milyen, menni fog, hajrá!" vagy valami ilyesmi, de persze ezt hangosan mondani elég furcsa lenne.

Amikor még kövér voltam, végre elmerészkedtem úszni (!), amit régesrég nagyon szerettem, de abbahagytam a kinézetem miatt. Akkor tényleg odajött hozzám egy teljesen ismeretlen illető az öltözőben, hogy bátorítson, már nem tudom miket mondott, de az egyik az volt, hogy "de te legalább itt vagy" vagyis hogy teszek magamért.

Szóval egyáltalán nem biztos, hogy az emberek rosszindulatúan állnak hozzád, sőt, valószínűleg az ellenkezője igaz.

2023. jún. 24. 23:50
 15/16 anonim ***** válasza:

Szia kérdező, mint pszichológus és a jojóeffektussal sokáig küzdő személy mondom, hogy nincs semmilyen technika, ami hosszútávon motivációt, akaraterőt, kitartást adna az embernek. Nem mentális gyengeséget jelez, ha szétesik a rendszer hanem azt, hogy nem működik a szisztéma amit alkalmazol. Az egyetlen működő dolog a tartós életmódváltoztatás, ehhez adok pár tippet.

- Ajánlom az Atomi szokások című könyvet, pont azzal foglalkozik, hogyan lehet a hamar ellobbanó célokból hosszútávon fennmaradó identitás

- Érdemes lehet az evés lelki hátterét is körüljárni nálad, hiszen az evésben rengeteg lelki dolog képeződik le és nagyon gyakran ezen bukik az életmódváltás. Pl a magas szénhidráttartalmú kaják sokszor vigasztalásként, jutalomként szolgálnak.

- Meg kell találni a pozitív, tartós motivációt abban, hogy miért lenne jó neked egy vékonyabb, sportosabb testben élni, miért akarod, hogy a sport és egészség a mindennapjaid része legyen. Amíg ez nincs meg, egy-egy diétás ciklus után hamar vissza fogsz esni.

- Találd meg amit szeretsz! Ha csak kötelességből edzel valamit, az első adandó alkalommal el fogod hagyni. Ha csak azért eszel valamit mert diétás, túl nagy lesz a csábítás. Olyanra kell alakítani az életmódváltást hogy szeresd is amit csinálsz.

- Kellenek taktikák a gyengepontokra. Ahogy írdod, időnként nehéz nem visszaesni, viszont semmi baj nincs a visszaesésekkel, ha csak időlegesek, te viszont konstansan visszacsúszol. Itt érdekes, hogy miért adod fel rögtön és szeded vissza a korábbi felesleget, miért nem tudod azt mondani, hogy ez a nap nem sikerült, de holnap újrakezdjük. Tapasztalatom alapján a legtöbb emberben ilyenkor egy magáról való lemondás fogalmazódik meg.

-türelem. Át tudod szoktatni az érzékelésedet pl arra, hogy a magas szénhidrátos, mű kaják helyett jobban élvezze a természetesebb dolgokat, de ez időt igényel.

2023. jún. 25. 18:56
 16/16 A kérdező kommentje:
Köszi eddig mindenkinek mindegyiket átolvasom, és levonok egy konzekvenciát, csak hosszú hetem volt. Nagy pacsi!
2023. jún. 25. 19:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!