Miért híztam a paleo diétával?
Nézd, a dolog pedig nem bonyolult. A sovány húsok (csirke, pulyka), olajos halak (szardínia, makréla, lazac stb.), tojás, stb. alapvetően fehérjeforrások, melyben szénhidrát nincs. Az olajos halak ezenkívül esszenciális zsírforrások is. Zöldség kell a rost miatt, ásványi anyag és C,K,A vitamin miatt.
Külön zsírforrásra nincs szükséged (elég a hal), de fogyaszthatsz olívaolajat, mandulát, tökmagot, azaz nem esszenciális egyéb olajokat. Ezeknek a szív és érrendszerre van jótékony hatása, de a zsírt én például nem javaslom kalóriapótlásra.
A harmadik csoport lenne a szénhidrát. Ez az amit a paleó visszavág, szerintem hibásan. Bárki kiszámolhatja, szénhidrát nélkül csak diétáról lehet szó, mivel a szénhidrát adja a kalóriák 50-70%-át egy átlagos étrendben. Ennek elvonásával nyilván fogyni fogsz, de alapvetően nem diétában kéne gondolkozni hosszabb távon, hanem hosszú távon tartható egészséges étrendben. Ami szénhidrát nélkül logikailag azért megvalósíthatatlan, mert a kalóriamínuszt vagy zsírral, vagy fehérjével kell pótolni, és mind a kettőnek komoly hátulütői vannak.
Tehát ideiglegesen tudsz "paleo"-val is fogyogatni, pl. húst eszel zöldséggel (brokkoli, zöldbab, stb.), de egy normális kiegyensúlyozott étrendet ezzel nem tudsz fenntartani (ami kell sportoláshoz pl.).
Nem véletlen, hogy számosan oldják a paleo szigorú határait és beiktatnak rizset, krumplit az étrendbe.
Rizs nélkül én pl. kompletten nem tudnám elképzelni az étrendem, mert 85 kgos férfiként az edzéshez 3000 kalóriára van szükségem, ebből 600 kcal a zsír, 800 kcal a fehérje, a maradék 1800 kcal-nak pedig szénhidrátból kell bejönnie. Másképp emelhetném a zsírt, amit nem szeretnék. Ugyanis, a zsírnál sem a fehérje, sem a szénhidrát nem rakódik le nagyobb mértékben zsírként a testben. Ezért kell inkább emelni a szénhidrátot és csökkenteni a szírt. Kemény diétánál persze jó a szénhidrát drasztikus lecsökkentése, de ez csak ideiglenes és ilyenkor a zsírt is szinten alatt kell tartani. Azaz hús, hal, tojás és zöldség a fő menű.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!