Akkor most a fehérjére van inzulinválasz vagy nincs?
Teljesen összezavarodtam, nemrég azt olvastam, hogy a fehérjére is van inzulinválasz, azaz "beindítja az építő folyamatokat". Ez igaz? Ha tehát a zsírra nincsen, akkor jobban teszem, ha szalonnát vacsorázom, mintha csirkemellet ennék? Tudom, hogy a fehérje "nem hizlal", kérem, olyanok válaszoljanak, akik értik a kérdést.
Ha még pontosabb akarok lenni... ha én úgy szeretnék fogyni, hogy késő délután egy nagy edzéssel beindítom a katabolizmust és azt reggelig a lehető legkisebb mértékben szeretném megállítani, akkor mit vacsorázzak?
Lehet, hogy nem a legjobb kategóriába írtam, azért mégis ide, mert egyébként paleózom évek óta és ebben a témakörben okos válaszokat szoktam találni.
Szia!
Komolyan hozzáállva a kérdésedhez, a legbonyolultabb rész ez
"ha én úgy szeretnék fogyni, hogy késő délután egy nagy edzéssel beindítom a katabolizmust és azt reggelig a lehető legkisebb mértékben szeretném megállítani, akkor mit vacsorázzak?"
Az a helyzet, hogy a tested minden étkezés között katabolikus állapotban van, hiszen fenn kell tartani az állandó vércukorszintet, szervek működését.. mégpedig korábban elraktározott tápanyag forrásokból.
A katabolizmust a legkisebb mértékben szeretnéd megállítani.. akkor olyat eszel, ami természetes táplálékunk, és nagy mennyiségben sem okoz hízást: zsírok, fehérjék. Ez a válasz.
A többi kérdésedre: A fehérjék váltanak ki inzulinválaszt, de nem mindegy hogy mekkorát. A marhahús nagyobbat, a szárnyasok kisebbet. A tej fehérjéi együtt a tejcukorral, hormonokkal vagy a fene tudja mivel igen nagy inzulin elválasztást gerjeszt.
Na most általában viszont, a fehérjeforrások (ugye a húsok) kis inzulinválaszt okoznak, ezért tapasztalja mindenki különösebb megértés nélkül, csodálkozva hogy a hús nem hizlal. Meg sem közelíti a cukrok, keményítő általi hormonválaszt.
Okés a válsz, vagy érdekel még valami?
Köszönöm a választ.
Valójában, amiket leírtál, azokkal nagy vonalakban tisztában voltam/vagyok gyakorló paleósként. Igazából még pontosítani szeretnék... Ha célom a lehető legnagyobb izomtömeg megtartása melletti fogyás, akkor mit vacsorázzak inkább? Zsírt, fehérjét, zsír+fehérjét, vagy semmit?
Fehérjét, ezt a testépítők jól kikísérletezték.
Illetve egy dolognak utána nézhetsz, és ebből profitálhatsz. A testépítők azért esznek zsírszegény túrót este, mert elvileg a lefekvés előtti zsírfogyasztást csökkenti a növekedési hormon termelődésünket. Ugye ez számít az izomtömeg megtartása szempontjából.
Tehát hogy zsíros húst vagy zsírszegény húst egyél, ehhez utána kell járni hogy valóban van-e érdemben hatása az esti zsírfogyasztásnak a növihormon termelésünkre, és ez megmutatkozik-e az izomtömegen. Ennek még nem néztem ilyen részletesen utána.
Hááát, megpróbálok, bár fogalmam sincs hol kellene utánanézni. Az edzőteremben a testépítő edzők csak hangoztatják a csirkemell+rizs+zöldség szentháromság sérthetetlenségét,állati zsírokról hallani sem akarnak... A többségük nem is érti a folyamatokat, csak követi a szabályokat szerintem...
Mindenesetre köszönöm, hogy válaszoltál!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!