Tapasztaltatok olyat, hogy Paleolit diéta szigorú tartása mellett vércukor ingadozásotok volt? Ami "agyi fáradtsággal" járt? Mintha "leesne" a cukor szint?
Már 3 hónapja csinálom és nagyon jó!
Viszont ez az egy pont, ami fura...hogy be vagyok agyilag tompulva...előtte is az voltam, csak még testileg is gyenge voltam. Most nagyon fitt vagyok testileg, de agyilag nem. Mostanra elvileg az inzulin rezisztenciának javulnia kellett. Viszont most is érzem azt az érzést, amit eddig a cukor leesésnek tulajdonítottam...de az MÁR nem lehet ok. Tudtok segíteni?
Kedves babát váró didetetikus!
Köszi a válaszod :-)!
Örülök, hogy én nem borítalak ki.
Mens Mentisben már az elején mondtam a hölgynek, hogy paleozom...és hogy már 2 hét alatt mennyi minden javult.
A hölgy egyébként nagyon szimpatikus!
Azt mondta: "Semminem sem az elrontól, és persze ha akarom csináljam...de ez divat diéta, jojo efektus meg ilyesmi, meg Új-Zélandra tegyük fel elutazom ott nem lesz lenmag liszt és akkor mit fogok tenni?" :-D.
Nem gondolom, hogy mert valamit néha nehéz kivitelezni, azért meg se próbáljuk :-D. Akkor Új-Zélandon nem eszem egyáltalán kenyeret, magok mindenho vannak, zöldségek, gyümölcsök és hús is :-).
De függetlenül ettől továbbra is szimpi a hölgy és hozzá fogok majd menni a konrtolra és eldöl, hogy működik-e a dolog. Majd neked is megírom, ha érdekel!
Szóval ennek a hölgynek elmondtam. De pl szerettem volna étel érzékenység tesztet csináltatni /magán egészségbiztosításom van/, hát amit az a pasi lenyomott az hihetetlen volt. És igen leírom, hogy ez a MEDICOVER egyik remek allergológusa volt. Tehát MAGÁN doki!
Elmondtam neki mindent az összes betegségemről /van belőle pár/, vittem a leleteimet, családi egészséget előadtam /anyámnak nagyon hasonló panaszai vannak, csak sosem jutott vele messzire egy doki sem/....meg, hogy a 2-3 hétnyi diéta mennyit javított az egészségemen. Mondtam neki a Mens Mentises kivizsgálást, az IR-t és hogy felírták a M. gyógyszert. Szedi? Hát úgy beszélt velem, hogy nem mertem elmondani, hogy NEM szedem...de jeleztem neki a diétát, ki nem mondva a nevet, hogy "Paleo"...vörös szín a bikának :-D.
Sík idióta volt. Azt mondta, hogy persze hogy javult az állapota, hiszen szedi a gyógyszert!! Más kérdés, hogy nem szedem és javult :-D. Kérdésemre, hogy a sok gondom összefügghet-e? Nem, semmi sem függ össze semmivel. Annak sincs jelentősége, hogy anyámnak évtizedek óta emésztőrendszeri panaszai vannak, amivel egy doki sem tud mit kezdeni. Számomra most már teljesen egyértelmű, hogy neki is glutén rézékenygése van és minden ami ebből következik. Laktóz érzékeny, annyit sikerült kitalálniuk a dokiknak.
Semmi, semmivel nem függ össze és annak sincs jelenősége, hogy a glutén elhagyásával nullára csökkent a hasi panaszom...ez sem lehet, és az sem hogy a gyulladások, mint pl. a csípő fájdalmam, térd vizesedés elmúlt...semmi semmivel nem függ össze.
Még mondta, hogy ha maga IR-es, akkor ez azt jelenti, hogy PCO-s is. Mondom nem vagyok az, mint ahogy kövér sem vagyok és pattanásos és szőrös sem...a hormon zavar ellenére. Meg, hogy nekem "jól összejött minden", minő véletlen. És, hogy az IR, az egy női betegség, ami a PCO-t is jelent egyben. Az endometriózis egy nagyon ritka betegség /a meddő nők nagy százalákának ez a baja, csak pl. nincs fájdalma/. Egyrészt az IR NEM csak női betegség, meg nem jelenti automatikusan a PCO-t és az endo nem ritka betegség, baromi sok nőnek van.
Konkrétan azt gondoltam ráborítom az asztalt, meg hogy ez az ember tényleg orvos? Ilyen emberre bízza sok ember a gyógyulását? Konkrétan kiborító!
Nem is tudom miért írtam ezt most neked le.
Arra szerettem volna kilukadni, hogy tudod az endos lányoknak, sokuk legalábbis glutén gyanús, laktóz érzékeny...jellemző a hasi puffadás. Ezt most, hogy paleosan étkezem egyből érzem, olyan értelemben, hogyha elcsábulok, ami ritkán van....akkor egyből felpuffadok a túrótól, liszttől...ezért is van benne az endos diétában, mert van ilyen, hogy kerülni kel a glutént, tejet, puffasztó cuccokat...soskat segít rajtuk/rajtam! Ez egyik alap pillére a paleonak. Annyirí kíméli a belet, amennyire csak lehet.
Amit a bizalomról írtál a doki felé, hát látod...az a gond, hogy lenne bizalmam, ha ők is meghallgatnák a pácienst...én nem hurrognának le egyből mindent, sőt támadnának. Egy dokit találtam, egy szuper cuki belgyógyászt, aki tök nyitott volt...és maga mondta, hogy a glutén érzékenység rendkívül fura dolgokat képes produkálni, gyulladást itt-ott izületben. Neki sem mondtam, hogy paleozom, csak azt hogy alacsony szédhidrát terápián vagyok...és helyeselt nagyokat :-), hogy nagyon jól teszem :-). Persze azt mondom paleo, lehet kiborul a bili, pedig azért az nem már, mint alacsony szénhidrát tartalmú diéta! Szóval ő cuki!
Részemről nekem nem esig nehezemre tartani a diétát, baromira komolyan kell vennem az egészségemet, mert az endo borzsztóan le tudja rombolni az élet minőséget...a fájdalom miatt, munka képtelenség, depresszió stb. borzasztó betegség, amibe nem halsz bele, de szenvedsz tőle.
Szóval a mensen nőcinek majd el fogom mondani, hogy nem szedtem a tablettát, majd jól kiborul...de remélem az eredmények jók lesznek és akkor végülis célt értünk.
Részemről nekem ez a diéta létkérdés és never ending story lesz...sosem fogok visszatérni az előző étrendemhez, mert akkor az endo az IR a hasi puffadás, izületi fájdalom mind visszatért.
Facebook chekkolás, ez nagyon vicces :-D...nálam is sok a sütis kép, szerettem sütni, de nem én ettem őket, hanem a barátom, vendégek :-d.
Nekem is van egy munkatársam, ugyanott kezelik. Ő nagyon elhízott, tudom hogy szed M.-t, mondták neki, hogy diétát kellene tartania...és semmit sem csinál, együtt eszünk és bagetteket eszik és tésztát szinte mindig. Fájnak a térdei...és mikor beszélgettünk, akkor kicsit úgy felháborodva mondta, hogy a dietetikus azt javaolta tartson cukor diétát: "De hogy képzeli, hogy azt be lehet tartani"...ezt hívják önáltatásnak és strucc politikának...nagy abaj és semmit sem csinál, úgy gondolj aeg ytabi megoldja az egészségét. Így nem lehet előre jutni, főleg úgy hogy szinte hibáztatja a dietetikust, hogy jót akar neki...nagyon szomorú, mert nem látom mitől javulna az élete...magunkban kell keresni a megoldást!
Az a szakdoga tuti kikerül majd az egyetemről, sokan lesznek rá kíváncsiak....én is nagyon. És biztosra veszem, hogy jók lesznek az eredmények...tudod én ebben nagyon hiszek. Elmondom neked, hogy engem soha az életben nem győzött meg ennyire semmi.
Köszönöm a tippeket. szokat mérni egyébként a cukrom és mindig normális. Inkább az inzulinnal volt baj...
Tejterméket csak kemény sajtot eszek, korábban sem szerettem se a tejet se a joghurtot...érztem, hogy nem tesz jót. Erre magamról rájöttem, szerintem enyhe laktóz érzékenységem van, anyámnak is.
"Persze ha inkább folytatod a paleo-t, azt is megértem, ezt csak arra az esetre írtam, ha feleslegesen nem akarnál lemondani bizonyos nyersanyagokról,élelmiszerekről : ) Mert hát néha trükközni kell, hogy a kedvenc ételeinket ne kelljen teljesen kiiktatni, szeretjük a hasunkat, emberek vagyunk, nem gépek...."
Aranyos vagy :-D, viszont pont azok vannak kiiktatva, amiket szeretek és amik a legrosszabbak nekem egyben: krumpli, kukorica, borsó, csicseri borsó, quinoa...
A cukor diéta szerint és az IR és endo és paleo miatt sem ehetném :-D...
De nem bánom, fontosabb az egészség!!Nem is hiányzik már.
Utána olvastam ám at IR témának nagyon mikor kiderült...nem csak a paleo oldalakon :-D!
Legyen szép napod, napotok!!
:-)
60. válaszoló.
Te magad vagy az élő ellentmondás. Miért írsz olyanról, amihez nem értesz? :D
160g szénhidrát. Én 20-at eszem. Miért írok mégis itt neked ahelyett hogy meghalnék?
Hagy magyarázzam meg a te testeddel: mert szintetizálsz cukrot. Cinkes ezt nem tudni.
Hát ja, ezt a doki dolgot ne is mondd, ez kb. ugyan az, amit a PCOS-s barátnőmről meséltem... 2 év, mire kapott diagnózist... Ő se volt kövér, szőrős és egyebek. Ezért nem is hittek neki. ennyi idő alatt már rég kezelhették is volna. Hát sose tudhatjuk, hogy milyen ember az, akivel éppen dolgunk van... hivatásból vagy pénzért dolgozik... Na mindegy, lerágott csont.
Amúgy PCOS szakdoga is lesz, pont ez a sokat emlegetett lány írja. A Mens Mentis betegeivel készül, több mint 100 fogamzóképes korú nő teljes kivizsgálásával készül. Komoly lesz ahhoz képest, hogy BsC-n írja, nem mester képzésen. Vannak már eredményei, de még nincs meg minden, viszont érdekes, hogy a legtöbb nőre nem igazak a klasszikusnak nevezett tünetek, szóval lassan újra kéne írni a belgyógyászat és nőgyógyászat könyvek ezen részeit... nagyon gyerekcipőbe jár a téma.
Az meg direkt felháborító, hogy a vércukorszint nem mutatja pontosan az anyagcsere állapotát, helyette inzulint kéne nézni. De az baromi drága, egyszerűen nem csinálják meg. Néha nagy veszekedések árán kitudja lobbizni a doki a betegének (ha a dokinak jó a hozzáállása) de azt is csak ritkán. Kapásból mennyi akadály...
egyébként még jó, hogy pont tejes példát írtam neked, mikor laktózzal is bajod van. : ) Lehet írtad már régebben, csak elkerülte a figyelmemet. Na pont ezért nem szabad látatlanban ajánlgatni! De ez persze magamnak szemrehányás.
Amúgy gondolom akkor laktózmentes tejtermékekkel sem próbálkoztál, ha nem szereted, nem? Hú én meg is halnék tej nélkül. Napi egy literrel iszok, és erre jön még a kefír, sajt iylesmi. Kefírből simán csúszik a 45
Pedig aki ismeri a tejtermékek hatásait...
Lenne egy kérdésem, az inzulinszintet hogy mérik? Laborvizsgálat működik csak, vagy erre is létezik gyors teszt?
TaplalkozasHarcmuves!
Tudom, nem nekem szól a kérdés, de van tapasztalatom: van gyors teszt az inzulinszint mérésére. Amikor szakorvoshoz kerültem az inzulinrezisztenciámmal, akkor az volt a "belépő" a rendelésre, hogy egy gyors vérteszt után 1 deci cukros undormány löttyöt meg kellett inni, és kb. fél óra múlva (vagy lehet több is volt az) pár csepp vérből csináltak gyorstesztet.
Tudom, hogy inzulint néztek, mert megkérdeztem a dokit, hogy mire jó ez. :)
Mivel rossz lett az eredményem, így felvett a doki a betegei közé.
hopp, ez megszakadt.
Szóval simán csúszik a 450 grammos egy vacsira :)
Egyébként, ha már mindenki ír magáról, röviden én is leírom a táplálkozásomat:
Nem vagyok egy nagy húsevő, de mondjuk minden nap, de legalább két naponta van valami húsos dolog, legrosszabb esetben valami felvágott. Zöldség, gyümölcs alap, amennyire télen megoldható még friss is akad (pl. van még naspolyánk a fán :) )
Sok minden házi, de vegyesen van bolti is. A terhesség elején mást se tudtam enni, mint pékárukat, akkor aztán adtam a CH-nak, most már -számomra- normális szinten eszem, ez alatt azt értem, hogy minden nap legalább kétszer. Rizs, burgonya a fő köret, mely főzelékkel váltakozik, ami meg zöldséges vagy valamilyen rakott zöldség stb... Amúgy dietetikus létemre sok fehér kenyeret eszek és cukrozom a teát, kivéve ha gyógytea, mert azt natúran iszom. Szóval csomó mindenen változtathatnék, de összességébe véve egészségesnek tartom a táplálkozásomat.
Az ég világon sose volt semmi bajom, még megfázni se szoktam. A babámat terhesvitamin nélkül hordtam ki (bár még bent van, de már mindjárt vége). Biztos egy szerencsés genetika is szerepet játszik, hisz az összes felmenőm rendben van belsőszervek terén, a 74 éves mamám is makk egészséges. Nem híztam, csak ami a baba, mellek, méhlepény, és több vér tömegéből adódik. Nem is szedek semmi gyógyszert, még fájdalom csillapítót se, mondjuk nem is szokott fájni semmim...
Remélem ez így is marad :)
Ezeket a dolgokat csak azért írtam le, mert sokan azért érvelnek itt az életmódjuk mellett, mert egészségesek, vagy meggyógyultak tőle, és ez meggyőzte őket.
Na ezt én is elmondhatom magamról, én is tapasztalom, hogy amit csinálok, az nekem jó, sőt az egész családomnak jó... de mellette tudom, hogy ez nem ilyen egyszerű.
Másoknak más a szervezete, mára van szüksége blabla.... szóval véletlenül sem szeretnék abba a hibába esni, hogy csak azért, mert nekem ez fekszik, mindjárt minden jött-mentre ráerőltetem.
Pont erre céloztam akkor is, amikor csomó betegséget felsoroltam, ahol ugyan az a táplálkozás az egyik beteget megmenti, a másikat megöli...
Érdekes egy "találmány" az ember, és szerintem tök szerencsés az, aki ráismer, hogy neki mire van szüksége. Te meg szerintem kifejezetten az intelligens-beteg kategóriába tartozhatsz, ha ennyire utána jársz a dolgoknak, biztos, hogy meg lesz vagy meg van már most is az eredménye!
TáplálkozásHarcművész: Az a cinkes, hogy te még mindig itt vagy. Kár, hogy a tudásodat nem tudod hasznosabb, barátságosabb formában átadni, mert így egy páran automatikusan tovább görgőznek már, ha meglátják, te vagy a következő hozzászóló.
Én se javítani, se rontani nem tudok a világon, így a "tevékenységem" jelentőségét is elhanyagolhatónak tartom. Nem számít, hogy lehetnék jobb helyen, lehet meg sem érdemli a világ hogy dolgozzunk érte, nem?
Viszont a jó gének, fiatal korban jó egészség téma felkeltette az érdeklődésemet.
Nem lehet, hogy az emberek nagy többsége egészségesen születik, nyilván valamilyen eltérésekkel.. de alapvetően nem krónikus betegeknek születünk?
És csak idővel, a krónikus rossz táplálkozásunk tesz minket beteggé? Esetleg egyéb ártalmak, amelyek minden nap érnek még minket.
Merthogy a sok tejtermék fogyasztás, a gabonák, a cukor fogyasztás érdekesen egészítik ki az egészségesnek tekinthető táplálkozást, a beteg emberek között hasonló táplálkozási szokásokat szoktak megfigyelni, legalábbis én így tudom. Ha karácsonyra sütit eszem, azt én nem tudom egészségesnek nevezni, valószínűleg az ilyen ételek rendszeres fogyasztásával összefüggő betegségek miatt.
Öö, igen, lehet, hogy azt mondta. De pontosítok. Az OGTT, vagyis orális glükózintolerancia teszt volt.
75 gramm gyógyszertári tisztaságú glükózt kell kell feloldani 2 dl langyos vízben és meginni. Az elfogyasztása előtt néznek egy vércukorszintet, jobb helyeken nem teszttel hanem rendes vérvétellel laborban (az pontosabb), de persze, tesztcsíkkal is lehet.
Aztán 60 és 120 perc múlva is, de van ahol még 180 perc múlva is újra vércukor mérés.
Az eredményből lehet következtetni az inzulin szintézisre. Van egy normál görbe, ami az egészségesre jellemző. Ehhez képest ismert, hogy milyen inzulinrezisztenciában, cukorbetegségben, felszívódási zavarokban stb... a doki megnézi az értékeket, meg se kell rajzolja a görbét, pusztán a számokból megmondja, hogy mi a helyzet, meg vannak a -tól -ig határok. Amelyik kategóriába esik az illető, az alapján állítja fel a diagnózist. Persze egy mérés nem mérés...
Viszont ez azért nem elég önmagában, mert nem mindegy, hogy a jó görbe, vagyis a jó vércukorértékek milyen áron valósulnak meg. Baromi sok inzulin kell, hogy jó legyen az IR, vagy normális mennyiség is elég. Na ez az, amit nem szűrnek, mert drága.
Pedig sok beteg vígan örül a jó IR eredménynek, aztán egyszer csak pofára esik, amikor közlik vele, hogy hopp, kimerült a hasnyálmirigye a sok évi fokozott inzulintermeléstől... és kialakult a II. típusú cukorbetegség. Na ezért kell már jó IR mellett is diétázni, így nincs a hasnyálmirigy fokozott inzulintermelésre serkentve, a szövődmény megelőzhető vagy késleltethető. Sajna I. típusú cukorbetegségben már nem ilyen egyszerű a helyzet...
Amúgy SZERINTEM ez nem azt jelenti, hogy átesünk a ló túloldalára, és egyből száműzünk minden szénhidrátot, hanem.... ÉS ez az, ami téged már nem érdekel. Úgyhogy hello
Kedves dietetikus, én is mesélek neked egyet. :)
Én húsz éves korom körülig vígan éldegéltem "normál" étrenden (kenyérfélék, tészták, rizs, hús, zöldség, gyümölcs, csoki, sütik, joghurt, sajt). Vékony voltam (néha majdnem túlságosan is) és látszólag egészséges. Aztán jöttek a gondok szép lassan a semmiből, én meg csak néztem bután, hogy mitől hízok, amikor nem változtattam semmit az addigi étkezésemen... És jöttek a különböző problémák (állandó émelygés, afták, fáradtság, allergia, gyulladt pattanások, állandó szőrtüszőgyulladás, egész télen át tartó betegségek, megmagyarázhatatlan erőtlenség olykor légszomj), amiknek a következtében egyre inkább kezdtem azt érezni, hogy nem tudom befolyásolni az egészségemet. Mert hiszen semmit nem változtak a szokásaim ahhoz képest, amikor még ugyanolyan életmód mellett egészséges voltam.
Aztán véletlenül jött a paleo és kb fél év alatt visszaadta a kezembe az irányítást, amivel azt az egészségemet "szereztem vissza", ami valójában soha azelőtt nem volt még. De ezt már csak így utólag látom.
Köszönöm a pontos választ a vércukor mérésről!
Nos igen, sokat elmond az orvoslásunkról..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!