Tapasztaltatok olyat, hogy Paleolit diéta szigorú tartása mellett vércukor ingadozásotok volt? Ami "agyi fáradtsággal" járt? Mintha "leesne" a cukor szint?
Már 3 hónapja csinálom és nagyon jó!
Viszont ez az egy pont, ami fura...hogy be vagyok agyilag tompulva...előtte is az voltam, csak még testileg is gyenge voltam. Most nagyon fitt vagyok testileg, de agyilag nem. Mostanra elvileg az inzulin rezisztenciának javulnia kellett. Viszont most is érzem azt az érzést, amit eddig a cukor leesésnek tulajdonítottam...de az MÁR nem lehet ok. Tudtok segíteni?
Szia kedves 16-os!
Nekem nem tűnt fel, hogy leszólnék bárkit is hogy így, vagy úgy eszik.
Őszintén megmondom...engem totál nem érdekel. Mindenki úgy eszik, ahogy neki jólesik! Hol szídtam én más életformáját?
Nem szokásom mást szídni sem. Az visz előre, ha van ellenvélemény is!
Milyen közhelyre gondolsz?
Ma pl. voltam hasi ultrahangon és elmúlt 3 hónap paleotól a zsírmájam. Ez is egy közhely?
Tisztába vagyok azzal, hogy valamilyen szinten ez egy új dolog és esetleg nem jöttek ki még a "mellékhatások". De van, aki már 2-3 éve így eszik és semmi problémája.
Ilyen agyi tompaságról rajtam kívül egy paleóstól sem hallottam. Ezért gondolom, hogy valami más gond lehet.
Egy nap kb. 2db kávé iszok meg. Mire következtetsz ebből?
Alkoholt kb. 3-4 hetente iszok, ha van valami buli. Kb 2dl-et. Mi ezzel a gond? Én örülök, hogy nincs utána egész nap fejfájásom. Ez egy jelentéktelen plusz a sok jó javulás mellé.
Nem védenék ennyire vakon semmit, ha nem próbáltam volna ki és nem tapasztalnám a saját bőrömön a hihetetlen erejét!!
Engem az tud a legjobban meggyőzni, ha valamit én magamon tapasztalok. Míg más mondja nem hiszem el. Igazából a sok gondom mellett nem igen volt más választásom...vagy naponta szedek gyógyszereket, vagy egyéb módon segítek magamon. Ez utóbbit választottam.
Van egyébként tudományos bizonyíték, de nekem elég a saját testem bizonyítékként!
-lement a koleszterinem, ami 3 éve rossz
- már nincs zsírmájam
- nem puffad a hasam ezerrel
- egy csomó hasi fájdalmam elmúlt
- elmúlt a vashiányom
- elmúlt vérszegénységem
- nem hullik a hajam
- nincs PMS-em, menszesz előtti idegbetegségem
- nem fáj a fejem
- nem vagyok másnapos
- fizikailag nagyon erős vagyok, annak ellenére, hogy fogytam
- elmúlt a csípő fájdalmam, amit egy doki sem tudott kezelni
- eltűnt a víz a térdeimből
- kevésbé zsíros az arcbőröm, kevesebb a miteszerem
És még lesz sok más is...mert még van mi javuljon, de arról még nincs vizsgálatom: hormonok, endometriózis, mióma.
Persze, hogy istenítem a paleot, hiszen nekem nagyon segített. Hogy mást ez nem győz meg? Nem zavar.
Azzal mit kezdjek, hogy előtte "minta étrendet követtem" mégsem volt semmi javulás? Egy átlag ember honnan kéne, hogy rájöjjön, hogy cukor gondja van és nem kéne krumplit/kukoricát/hüvelyeseket/kenyeret ennyire?
A hüvelyesre mindenki mondja hogy nagyon egészséges, nem?
A quinoa is az, nem? A kuszkusz is?
Miért volt mégis magas a koleszteinem holott földimogyoró olajjal főztem, alig használtam zsíradékot. Alig ettem zsíros húst?
De kedves 16-os, tényleg igazad van, hogy átmenetem a paleo ünneplésébe, de a kérdésem megmaradt :-).
Szóval szedek:
- multivitamint
- omega3 kapszulát - 2x500mg/nap
- d vitamin /ha nem felejtem el...1db/nap
Sok diófélét eszek /pisztácia, mandula, brazil dió/max 2db per nap/...lenmagkenyér szezámmal.
Ez így jó, nem? Többet kéne valamiből?
Engem majdnem a halálba kergetett a paleo.100 kiló voltam és kávén éltem pont ahogy te is.Nem csináltattam vérképelemzést, de ahogy haladt előre az idő egyre betegebb lettem.Hiába fogytam, mert alig bírtam lenyelni a sok zsíros hullát, megnőtt a vérnyomásom és fájt is a szívem elég rendesen.Energiám is alig volt.
5 hónap után leesett hogy ha nem váltok étrendet nem lesz szép jövőm.Vegetariánus lettem, 90% szénhidrát, csak egészséges dolgok és hopp, itt vagyok 65 kilósan, makk egészségesen.Vérnyomásom tökéletes, rengeteg energiám van, 9 hónapja nem ittam 1 pohár kávét sem, mert teljesen felesleges.Oh, és napi 3000 kalória körül eszek gond nélkül.Természetesen a sportteljesítményem az egekben és a legjobbak közt vagyok ismerőseim között.
És nem volt mellékhatása az új étrendemnek azon kívül hogy alig bírok a fenekemen maradni és mindig menni szeretnék valamerre, a sok energiának köszönhetően.
A multivitamin nem a legjobb, mert nem szívódik fel rendesen a dolog.Omega 3 paleon felesleges, így is elég zsírt eszel.A D pedig télen tényleg kell, de nyáron nem.Arra ott a nap. :D
Komolyan, egyél több gyümölcsöt és elmúlik a "brain fog". Nem jó a kávé, nem helyettesítheti a rendes energiát.Lehet amiatt van a homály.
Kedves 23-as!
Örülök, hogy rátaláltál arra a diétára, ami neked a legjobb :-)! Sokan élnek virulnak más diétákkal/életmódokkal is...én ennek nagyon örülök :-)!
Mondjuk fura, hogy neked ennyire nem segített...barátomnak magas a vérnyomása, neki lement.
De minden ember különbözö, nem lehet egy kaptafára csinálni a dolgokat! Nem örülök, hoyg neked nem segített, de valahol meg örülök hogy van ellenétes story is mert így sokkal valószerűbb az egész...kivételeknek lenniük kell!
:-)
Kedves 23-as,
Még az jutott eszembe, hogy esetemben nem nagyon lenne jó vegának lennem, mert cukor problémám van.
Hús nélkül lényegében csak magas GI értékű zöldségekkel kéne jóllakjak...ami nem túl jó a cukromnak sajnos. Hüvelyesek, keményítő tartalmú gumók....
Ezek nem jók cukorbaj esetén.
Kedves Kérdező! a 26 pontban leírtaknál volt a legeslegnagyobb igazság ebben az érdekes blokkban :-)
Akinek baja van a cukrával, annak muszáj húst is ennie, hacsak nem bírja az éhezést.
Vegetáriánus életmódom mellett kapott el a szénhidrát-anyagcsere zavar (nem bírom, ha cukorbetegnek neveznek :-))
Imádtam a hüvelyeseket, kenyér és gabonaféléket, burgonyát, rizst. Zsírt (főleg állatit) egyáltalán nem fogyasztottam. Persze tej-tejtermék az le-lecsúszott, túró rudi és olykor egy egy süti is.
Amikor elolvastam a paleolit táplálkozás lényegét, rájöttem, hogy cukrot az életben nem fogyaszthatok többé; cukron itt most a répacukrot és származékait értem; aztán rájöttem, hogy egyéb szénhidrátokat is mellőznöm kell, szinte semmi nem maradt az étlapon, amitől valamennyire jól tudnék lakni; tehát vagy éhen halok, vagy húst eszem... A második mellett döntöttem. A cukrom össze-vissza mérem, hol éhgyomorra, hol evés előtt, hol evés után egy órával, evés után másfél órával, lefekvés előtt, valamikor csak úgy. De mostanában nem mértem 7,5 felettit, de sajna még 5 alattit sem, de remélem eljön annak is az ideje. Éhgyomrim is 6 alatt marad általában.
Nagyon egyet értek a vegetáriánusokkal több okból kifolyólag: 1.) Nem ölnek állatot, 2.) Nem esznek élettelent, csak élőt, 3.) A vegetáriánus élet tiszta belső, tiszta külső, tiszta szervezet, tiszta gondolatok. Az nem csupán táplálkozás, hanem filozófia, amit sokáig vallottam magaménak, viszont én konkrétan eddig bírtam...
Egyik előttem szóló nagyon jól mondta, hogy az a TÉNY, hogy sokaknak segít. Akiknek nem, azoknak majd fog más segíteni. Lényeg, hogy mindenki találja meg azt, ami számára a legmegfelelőbb, de ahhoz el kell fogadni azt, amit más mond, ki kell próbálni és ha nem jó, akkor egyebet is kipróbálni.
:-)) nem vagyunk egyformák :-)
De tényleg be kell látni, hogy a túlzott szénhidrát fogyasztás cukorbetegséghez vezet, a cukor pedig számos más szövődménnyel jár.
Szia!
Tény, hogy vannak bizonyos állapotok, amikor a paleo-hoz HASONLÓ diéták elősegíthetik a gyógyulást, illetve az az egyetlen kezelési mód. Ezekben az állapotokban a szénhidrátszegénység ellenére működnek a kizárólag szénhidráttal táplálkozó sejtek is, pl. az idegrendszer sejtjei (agy) is, de még egy csomó van ezen kívül. Viszont ez nem fiziológiás állapota a szervezetnek, ez már egyfajta alkalmazkodás a megváltozott állapothoz, és kizárólag a terápia idejére ajánlott így táplálkozni, utána vissza kell térni az egészséges táplálkozáshoz fokozatosan (ketogén diéta -> gyermekkori epilepszia kezelésére).
A te esetedben ez nem, hogy nem ajánlható, egyenesen tilos. Glükózintoleranciád van, tehát nem hasonlíthatod magad az egészséges emberekhez, mondván, hogy náluk működött... Ebben az esetben kontrollálni kell ugyan a szénhidrát (CH) fogyasztást, de teljesen kiiktatni sem szabad, ugyan is teljesen felborulhat az anyagcsere egyensúlyod, ami a már tapasztalt tüneteket is okozhatja.
A sejtek alapvető tápláléka a glükóz, intoleranciában nem tudnak hozzájutni, és sejt éhezés alakul ki, ezt te megfejeled azzal, hogy csökkented a fogyasztását.
A fehérjéből szerzett energia hátránya, hogy a bontása során káros anyagok jutnak a szervezetbe, melyek felszaporodva vesekárosodást okoznak hosszú távon, illetve az ízületekben lerakódva köszvényt váltanak ki. Csak idő kérdése. Ezért annyi fehérjét szabad csak bevinni, ami a szervezetben nem energiává alakul, hanem beépül a szervezetünkbe, sejtek, enzimek, hormonok keletkeznek belőle, és csak minimális kerül bontásra, aminek végtermékét a vese még károsodás nélkül tudja üríteni (kreatinin, karbamid).
És akkor a zsírok: jó energiaforrás, éhezésben és ketózisban (kevés szénhidrátbevitel esetén kialakul) bontódik, de amit a paleo-sok sem tudnak ezek szerint, hogy tulajdonképpen a lebontása során (béta-oxidáció) belép a citromsav-ciklusba a keletkező anyag, szóval gyakorlatilag a szervezet ugyan úgy glükóz formájában fogja hasznosítani. Persze ez most nagyon le van egyszerűsítve! Amióta világ a világ a szervezet így műkődik, erre van beállva. Azért mert időnként felbukkan egy-egy újabb divat diéta, valamelyik tápanyag ki van kiáltva bűnösnek, a paleo esetében ez most épp a CH. Egyébként nem igaz, hogy a kőkorszakban nem volt kenyér, gabonafogyasztás blabla, hiszen a régészeti leletek közt ezrével vannak kenyérsütéshez használatos eszközök, csak el kell menni egy múzeumba, és meg kell nézni. Máris megdől minden elv, ami a paleo alapja, de erről szívesen írok még, ha kell, akár oldalakat is...
De vissza az eredeti témához:
Ha nem akarsz rosszul lenni, egyél szénhidrátot, de kerüld azokat, amelyek finomítva vannak. Ilyeneket találsz a fehér kenyérben, kifőtt közönséges tésztában, ne fogyassz cukrot, hetente maximum egyszer fogyassz burgonyát (főleg püré, főtt) és rizst, de lehetőleg ne egymást követő nap... Gyümölcs, zöldség kevés és viszonylag jó minőségű CH-ot tartalmaz. Ezek közül kerülendő a banán, ananász, szőlő, a többivel nincs gond.
Cukros üdítők és égetett szeszek nem ajánlottak. Illetve nem ajánlott a túl sok zsír sem. A glükózintolerancia a cukorbetegség előfutára, ezért kell oda figyelni a zsírra is!
A cukorbetegség a közhiedelemmel ellentétben nem csak a szénhidrát, hanem a zsír anyagcserezavara is, ugyanis a rájuk ható hormonok összhangban műkódnek, hatnak egymásra (inzulin, glükagon). Ez logikus is, ha belátod, hogy ez a két fő energiaforrásunk.
Remélem sikerült megfogalmaznom, hogy minden tápanyag fogyasztásának megvannak a maga hátulütői (glükózt nem írtam, feltételezem arról hallottál) ezért van az, hogy bármit is ajánlanak a divatos diéták, akkor is a megfelelő arányokat kell megtalálni, és mindent kell fogyasztani, mert a szervezetnek mindegyik kell. Ha az cukorbeteg diétát tartod (akár engedéékenyebb formáját is), sokat tehetsz azért, hogy a glükózintoleranciádból ne alakuljon ki a cukorbetegség, és lehet, hogy gyógyszerre sem lesz szükséged, amivel az intoleranciát szokás kezelni.
De nem teheted meg, hogy paleoval senyveszd a szervezetedet, mert hosszú távon a szervezeted meg fogja sínyleni...
És még valami... a dietetikusok nem azért tanulnak egyetemen négy évig, hogy a társadalom csak annyit nézzen ki belőlük, hogy csak azt hajtogatjuk, igyál sokat, ne egyél sót..
Mindennek megvan az élettani alapja és biokémiai magyarázata... eleve két évig csak erről tanulunk, hiszen annyira összetett a szervezet... nem google-ról kell tájékozódni, el kell menni szakemberhez, aki tudja is, hogy mit MIÉRT ajánl, és azt BIZONYÍTÉKOKON alapuló orvoslás szerint teszi. Nyugaton ezt már tudják...
Sok sikert!
Egy dietetikus
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!