Melyik édesítőszernek nincs utóíze? Vagy legalább csak minimális.
Ez egyéni. Mindegyik édesítőnek utálja az utóízét vagy ízét valaki. Olyan elszánt eritritutálókkal találkoztam már, úgy rühellik, mint én a steviát, pedig az komoly szint.
Próbáld ki a cukoralkoholokat, hátha valamelyik bejön. A xilit messze a legjobb szerintem.
Süssina, nyírfacukor: ezzel a kettővel készítve a dolgokat még soha, senki nem vette észre, hogy nem cukor.
A steviának van, az eritritnek is van egy fémes, hűs utóíze.
Fel nem fogom hogy lehet megenni az eritritet. Szét marja a torkom kb fél zacskó kell a kávémba is hogy édes legyen, de ettől mrg ihatatlan lesz.
Én a sima folyékony édesítőt használom, elég belőle pár csepp és szuper édes és nekem finom.
Az eritrit tényleg olyan nekem is, hogy ha igazán édesre készítek valamit (egyes ételeknek az áll jól), akkor maró lesz. (Hűvösséget nem érzek, talán régen, ha nagyon igyekeztem magában éve...? De nem volt jellemző.) De a xilit úgyis finomabb, keverni szoktam őket, azzal nincs gond. De eleve nem csinálok semmit sziruposra, finoman szólva... Sportot űzök belőle, hogy épp csak elég édes legyen valami és sokakhoz hasonlóan a cukor elhagyása után eleve sokat csökkent az édesigény a családban. Ha egy kis tortában (4 tojásos piskótából) van 3-4 dkg eritrit, az nem maró, viszont nekünk kellően édes.
De van, aki a kevés eritritet is utálja, nyilván egyéni ízlés. Ami változhat. Eleinte rém ízetlennek (az édességet leszámítva) éreztem az eritritet a finom xilit után, nyilván ma se annyira finom, de ételbe keverve már nem érzek nagy különbséget.
A répacukrot ma már kifejezetten rossznak érzem. A méz pedig a legfinomabb édesítő a világon, ez ellen nem véd a sokéves cukorelhagyás :D
Az egyetlen édesítőszer, aminél én nem éreztem utóízt, se azt, hogy a kaja ízét befolyásolta volna, a MALTITOL.
Az eritrit és xilit nekem egykutya, mindkettőnek hasonló speciális íze van, amit bármiből ki lehet érezni, plusz az a hideg lecsengés, mint a szőlőcukornál... Stevia: nagyon jellegzetes íze van és nekem olyan "üres", de lehet, hogy ez is valamilyen hideg utóhatás.
A maltitolra úgy találtam rá, hogy felfedeztem, hogy a stühmer diabetikus csokijában ez az édesítőszer és azon a csokin abszolút nem érződik, hogy édesítőszeres, masszív csokiízű, nulla hideg utóhatás. Viszont alig kapható valahol, eddig csak webshopból tudtam rendelni maltitolt. Mivel sütéshez is szívesen használtam volna, ezért leteszteltem a xilittel és az eritritollal együtt és az eredmény az lett, hogy ez a két utóbbi megolvad ugyan, de nem karamellizálódik, viszont a maltitol nem csak megolvad, de karamellizálódik is, azaz barna színt és karamellízt nyer. Egyetlen hátránya, hogy a glikémiás indexe nem nulla, hanem mondjuk úgy, "mérsékelt" (29, 240 kcal), de én együtt tudok élni ezzel a hátránnyal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!