Kezdőoldal » Fogyókúrák » Kalóriaszámlálás » A vizet is beleszámoljuk?

A vizet is beleszámoljuk?

Figyelt kérdés

Hello! Kaloriakat számolgatok, mindent eszek mértékkel! :)

Az a kerdesem, hogy holnap fozok babfőzeléket.

Nosaltyn a kalóriászámítas felületen nem adta hozza meg a vizet igy 100 gramm sokkal tobb kaloria, mintha hozzátesszük a vizet. Akkor most hogy? En 107 kcalt számoltam, víz+bab+vöröshagyma+fokhagyma+tejföl+Liszt. Teljesen összezavarodtam! 😕😕😕


2016. márc. 11. 12:12
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

Honnan szedted a 290 et? 100 g 100 kcal 300g 320kcal

Sose ertettem mi nehez ebbe merleg makro tapanyag mennyisege aztan beszorzod a megfelelo szorzoval az egeszet nyersen

2016. márc. 11. 12:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/15 Andizsuzsi ***** válasza:
52%
A főzeléket nem mérjük. A hozzávalókat mérjük szárazon. Miután a víz gyakorlatilag kalóriamentes, teljesen mindegy, hogy beleszámítod-e, vagy sem. Az alapanyagok szerint kiszámított kalóriát osztod annyival, ahány felé a kész ételt osztod.
2016. márc. 11. 12:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/15 anonim ***** válasza:

ELvileg úgy kellene számolni, hogy elöször minden hozzávalót lemérsz nyersen (a vizet is), ezek kalóriatartalámt kiszámolod.


Utána a kész ételt (az összeset, amit megföztél) leméred - figyelj, hogy az edény súlyát le kell vonni, amiben van -, majd ebbül a súlyból, meg a nyers hozzávalók kalóriatartalmából ki tudod számolni 100 g elkészült étel kcal-tartalmát.


Ennek az az elönye, hogy a hozzádott vizet illetve a fözés kzöben elpárolgott is figyelembe vetted mint súlyt, ezért a kész ételre kapod meg a reális értéket.


Persze ha a megfözött ételt csak te eszed egyedül, vagy tudod, hoyg 3-4 részre lesz osztva, akkor elég csak a nyersanyagok súlyát venni figyelembe, de akkor nem a kész ennivalót kell lemérni, hanem az összes kcal értéket osztani az adagok számával.

2016. márc. 11. 12:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/15 Szabi.L ***** válasza:

1l víz 1 kcal??? Ezt ki mondta, a nagyi?:D:D:D


A víznek nincs kalóriaértéke, mivel a H2O vegyületet a szervezet nem tudja szétbontani a kettő együtt pedig nem éghető anyag. Jó is lenne, ha a víz égne.


Ha nincs feltüntetve, akkor a tápértékek mindig a száraz alapanyagra vonatkoznak.


A kalóriaszámolás nagy hülyeség. Egyoldalú táplálkozáshoz vezethet, ami egyéb káros következményeket válthat ki. Arról nem is beszélve hogy mi alapján számolod ki a kalóriakereted? Egy online program alapján? Még jó, hogy laborban sem tudnának pontos értéket mondani a napi kalóriaszükségletedre, legfeljebb az alapanyagcserédet tudják megmondani. De hajrá! Végül is annál jobb mintha csak ülnél a fenekeden és várnád a csodát. :)

2016. márc. 11. 13:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/15 anonim ***** válasza:

Menj fel a kaloriabazis.hu-ra, ott a fórumban részletes leírást kapsz a témához!


De a legegyszerűbb módszer:

leméred a nyers hozzávalókat, kiszámolod azok kalóriatartalmát.

Majd leméred a kész ételt - edény nélkül! - és ezt a súlyt elosztod a nyers hozzávalók együttes súlyával. Ekkor kapsz egy arányszámot, és kész adag súlyát ezzel elosztva számolod ki a bevitt kalóriát-.


Egy példa:

Tegnap zacskós barna rizst főztem. A nyers rizs 127 gramm volt. A készre főtt 300 gramm. Az osztás eredménye 2,36.

A nyers rizs 100 grammja 321 Kcal. Tehát ha megettem 130 gramm főtt rizst, akkor annak kalóriatartalma: (1.30*321)/2.36=176.8

2016. márc. 11. 13:21
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!