Mondanátok olyan ételeket amikben sok a fehérje? És ez így jó?
Napi 1200 kcal-t eszem
150 gramm szénhidrát
60 gramm fehérje
40 gramm zsír
Ezt a kalóriabázis dobta ki
Ez így jó?
szója, rengeteg benne a fehérje és kalória nem sok
bab, lencse, köles, borsó
Nem jó. Nem szabad százalékokban gondolkodni s a kalóriabázis azt teszi (illetve nem gondolkodik, csak képletet alkalmazva számol). A test nem így működik. Ha 1200, ha 4000 kcal a beviteled, a fehérjeigényed hasonló... Ugyanez a zsírra. A szénhidráttal lehet játszani igen tág határok között.
Úgyhogy okosabb lenne meghatározni a fehérje- és a zsírigényed, belőni belőlük valami szimpatikus értéket (mivel van mozgástér... fehérjénél maximumot is érdemes tartani), s a maradékot adja a szénhidrát, szénhidrátra alapozó étrendnél (zsírra alapozónál a fehérjét és a szénhidrátot lőjük be s a maradék a zsír. ez kalóriaigénys a másik két makrotápanyag függvényében lehet 60g, lehet 2-300g... s ez igencsak más százalékokat jelent, de a százalékok nem fontosak, nem életszerűek).
A tested paraméterei kellenének a hozzávetőleges fehérjeigény meghatározásához ám... Főleg a nettó testtömeg informatív (a hájnak nem kell fehérje, kalória sem olyan sok), bár vannak egyéni különbségek, de erre inkább a testépítőknek kell erősen koncentrálniuk (de mindenkinek hasznos, akinek van némi extra izma és meg akarja tartani).
De ne komplikáljak.
No, a zsír már lehet, hogy megüti a minimumot, a fehérje szerintem kicsit kevés, főleg, ha mozogsz valamit, de nem tudom, mekkora vagy. A kalóriabevitel sem sok, de sokan bírják ezt a szintet. A fő, hogy tápanyagdús ételt egyél, ennyibe nem pakolhatsz bele mindenféle értéktelenebb ételt büntetlenül, mert a rendes tápanyagokra nem marad keret. Miket eszel?
A kérdésre még nem válaszoltam.
Hús, tojás, sajt, hüvelyesek... A maglisztek jók lehetnek még néha, de ez már speciálisabb téma (tojáshiányban rárepülök a tökmaglisztre, aminek a nagyobbik fele fehérje, csak nehéz belőle finomat csinálni. azért van lehetőség :)).
A tojás és a normális sajt persze zsíros is, de nem muszáj mindenkinek erre alapozni a fehérjebevitelt, egy kevés pedig belefér, zsír úgyis kell. Bár ha valaki elhasználja a zsírkeretét másra, akkor jobb, ha a soványabb fehérjeforrásokra koncentrál. Sovány hús, tojásfehérje... Ha végképp nem megy, akkor jön a fehérjepor.
160 centi vagyok és 50-51 kg
13/L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!