Minden napos tej fogyasztás hizlal, vagy gátolja a fogyást?

Engem is lepontoztak, pedig tényleg nem volt rám negatív hatással a tejfogyasztás, sőt jobban is fogytam, amikor többet ittam. Semmi gyulladás, felszívódási nehézség, hasmenés nem volt, nem lett belőle.
Lehet, hogy a paleósoknak és más tejgyűlölőknek nem tetszik, de attól még igaz.

Integré! Az nem 10-es, hanem Szintiszoli!
Vagy hívjalak én is 9-esnek?
Érdekel a téma, tehát nem kötekszem, hanem érdeklődöm:
"tévhit". Az inzulin hormon testben betöltött szerepe nem hit kérdése.
Azt mondod, hogy az orvostudomány ennyi időn keresztül félreismerte ezt a hormont és jelenléte a vérben semmilyen formában nem gátolhatja (itt is hatját írtam, mint korábban) a zsírbontást? Miért?

Ha pedig kalóriadeficitben vagy, de nem tudsz zsírt bontani, akkor miből fogsz fogyni? Én tudom, de azt kérem, hogy Te mond ki...
Persze mást is tehet a test, pl lassítja az anyagcserét. De gondolom egyetértünk, hogy azzal sem vagyunk előrébb.
Tehát visszakanyarodva az alapkérdéshez, miszerint a tej gátolja a fogyást (és itt zsírból való fogyást értünk, nem izomvesztést, hiszen épeszű embernek a zsírbontás a célja), akkor miért is rossza, amit írtam?

Ha folyamatosan jól vagy lakva szénhidráttal, tehát jön a szénhidrátutánpótlás az emésztőrendszeredből, és emiatt magas a vércukorszinted, emiatt pedig magas az inzulinszinted, akkor nyilván nem fogsz fogyni. De ahogy írtam, ha folyamatosan jól vagy lakva (abban az értelemben, hogy jól el vagy látva új tápanyaggal, nem kell a testednek a meglévő raktáraihoz nyúlnia), akkor nyilván rohadtul nem fogsz fogyni, ehhez nem kell atomtudósnak lenni, hogy belássa az ember. Ez viszont, ahogy írtam fönt, akkor is fennáll, ha zsírral vagy fehérjével vagy folyamatosan ellátva. Tehát ennek nem az inzulin, hanem egyszerűen az elfogyasztott tápanyagok folyamatos jelenléte az oka.
Ha meg iszol egy pohár tejet, majd akkor fogsz fogyni, amikor azt már megemésztette a szervezet. Nem egy nagy rejtély. De ez ugyanígy van a szalonnával is, tehát nem az inzulin a nem fogyás oka, hanem a táplálék.
Persze ha folyamatosan iszol tejet egész nap, akkor szintén nem fogsz fogyni. De ez nyilvánvaló.

Hogy lehetsz "folyamatosan jóllakva" kalóriadeficitben? Ez paradoxon.
Az emésztés akkor is folyamat, ha 3 étkezéssel viszed be a napi betevőt, és akkor is ha hattal.
Amit írtál, az nagyon nem konzisztens.

Értem én, hogy mit akarsz mondani. Ha folyamatosan van inzulin a véredben, mert mondjuk a napi beviteled 10 étkezésre osztod el, akkor nem fogsz fogyni (vagyis inkább nehezebben fogsz fogyni). Még akkor sem, ha kalóriamínuszban vagy.
Míg, ha letudod az egészet 3 inzulincsúccsal, akkor fogsz fogyni.
Vagyis 3 nagyobb inzulincsúcs jobb, mint 6-7 kisebb, de elnyújtottabb, még akkor is, ha előbbi jobban nyírja a hasnyálmirígyet. Ez csak azért sántít, mert akkor ezzel az erővel nem jó a lassú felszívódású CH annak, aki fogyni akar. Jobb lenne az egész napi bevitelt letudni 3 gyors CH-s kajával. Persze annyira gyorssal, hogy a napi CH adag még éppen passzoljon az izomsejtek inzulinérzékenységébe és azok fel tudják venni a cukrot. Ez azonban elég unortodox módszer lenne és szembe menne minden tapasztalttal.
Kicsit úgy érzem, az elején nagyot általánosított és most visszakoznod kellett, ezért sántít kicsit a magyarázatod, de nincs ezzel semmi baj. Értem, hogy mit próbálsz kihozni az egészből.
A 3 evés kontra 6-7 evés zsírbontás hatékonyságára gyakorolt hatása érdekes kérdés lehet. Voltak erre vonatkozóan vizsgálatok dögivel. Sok tanulmány született a sok-sok táplálkozási mintáról (klasszikus kajaelosztás, 3 étkezés, időszakos koplalás - harcosok étrendje).
Mindegyik tanulmányban másik minta áll nyerésre, attól függően, ki melyiknek az igazát akarja bizonyítani az eredményekkel.
Mindegyikkel lehet eredményt elérni és nekem gyanús, hogy mindenkinél másik működik jobban.

Egyáltalán nem kellett visszakoznom.:) Azért nem érted, amit mondok, mert abban a tévhitben vagy, hogy az inzulin jelenléte megszünteti a zsírbontást. Holott ez nem így működik, nézz nyugodtan utána valami normális, biokémiai forrásban, ne ezeket a félvallásos, fanatikus fogyókúrás írásokat olvasgasd. A szervezetben folyamatos a zsírégetés, az inzulin csak kisebb vagy nagyobb mértékben gátolja a folyamatot, de nem szünteti meg. Ha szükség van az energiára, mert mondjuk épp haladsz fölfelé egy hegyoldalban, akkor ég a zsír még akkor is, ha épp most ettél meg egy csokitortát.
Nagyon könnyen kipróbálható a dolog amúgy, etess meg egy túlsúlyos emberrel óránként egy darabka szőlőcukrot vagy itass meg vele egy pohár kólát úgy, hogy semmi mást nem ehet, és éljen ezen a diétán folyamatosan. A te elképzelésed szerint a fickó nem fog lefogyni attól függetlenül, hogy az energiaszükségletének a töredékét eszi. Hát pedig bizony le fog fogyni. Pár hét/hónap alatt csontsoványra fog fogyni, aztán éhen hal.
Nem is tudom, hogy gondolhatja valaki, hogy a természet olyan ostobán működne, hogy ott van valakin 50 kiló zsírnyi energia, de nem tudja hasznát venni amiatt, mert épp megevett egy almát...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!