Rettenetesen félek attól, hogy visszahízok! Mit csináljak? Elkerülhetetlen most már?
3 hónap alatt lefogytam 10 kg-ot, úgy, hogy nem koplaltam (jó nyilván voltak koplalósabb napjaim, ahogy csalónapjaim is...de egyik se számottevő a 3 hónapra nézve) Szóval olyan napi 1100-1400 kcal-t ettem, attól függ mennyit mozogtam aznap, és mennyire voltam épp éhes. Hozzátenném ezt a kalóriamennyiséget egészséges ételekből vittem be... hús, hal, gomba, zöldségek, tojás, gyümölcsök. Semmi cukor, és lisztes étel..
Viszont miután lefogytam volt egy lazítósabb hetem (1600-2000kcal-ok naponta) és azután annyira megilyedtem, hogy visszahízok, hogy most már 2 hete kb. max. 1000kcal-t eszek egy nap (ez sokszor csak 800/nap) És tudom, hogy ez nem jó, de most már félek az 1400-ra is visszaállni, mert félek, hogy most már attól is hízok..Mit tegyek?? Vajon 1400kcal-tól már híznék?? (egyébként még mindig fogyok...) Az alapanyagcserém 1300kcal. És heti 2x van egy órás röpi edzésem. Emellett nem nagyon mozgok, kivéve a tesi órák. Akkor ez a 900-1000kcal/nap koplalásnak számít nálam??:S Mert ha igen, akkor félek visszaállni nagyobb kalóriabevitelre, mert akkor a szervezetem tartalékolni fog, és akkor hízok, ugye?? :/ Az a baj, hogy nagyon félek, ezért egyre kevesebbet eszek..Általába mindig ugyan azt eszem, most már mnden nap..reggelire 1 teljes kiörlésű zsemlében csirkemell felvágott,ubi, és saláta. délben 1 alma vagy narancs, és délután 5 fele főttétel, amit anya csinált épp (általába ez hús, hal, zöldségekkel, mert ő is diétázik) Mit csináljak? Nagyon félek! :( Vissza fogok hízni?? Hogy emeljem a bevitelem, anélkül, hogy híznék? Valamint utána mennyi kalóriát ehetnék szerintetek, hogy még súlyt tartsak? 168cm 48-49kg vagyok.. 16/L
Hát, mondjuk akkor kezdtem sportolni is, és a karomon látszik a változás, ez tény. (Erősödés)
Viszont azt kétlem, hogy két kiló izom jött volna rám. :)
Nos, csatlakozom a többiekhez, ha ez túl alacsony súly a testednek, akkor csak durva áldozatok árán tartható. A párom, aki mellesleg fiú, 176 centihez annak idején lement 56 kilóra (még igen fiatal volt, ma már ijesztő lenne ennyivel, azt hiszem), de csak úgy tudta tartani, hogy max. napi 2-szer evett és szédült. Úgyhogy kicsit feljebb ment, ahol már semmi gondja nem volt s még mindig karcsú volt, csak itt-ott akadt rajta egyáltalán nem zavaró zsírpárna. Azóta teljesen felnőtt s ez pár kiló pluszt jelent, de nem hiszem, hogy zsírban, jól néz ki és könnyedén tartja a súlyát. Sosem lesz hipervékony, de az nem is kell.
Az irreális célokkal csak a baj van.
A másik dolog, hogy Neked a fejedben, érzéseid, gondolataid között kéne rendet rakni. Ez a nagy félelem veszélyes és káros. Kár, hogy nem tudok adni a saját ezirányú önbizalmamból, én el nem tudom képzelni, hogy visszahízzak bármit is, csak egyszer jussak el oda :D Igaz, életmódváltással fogyok, jóllakottan, nem kell visszaállnom semmire.
Amíg félsz, ez nem segít, de többet kéne enned. Szépen lassan emeld a bevitelt, nyugi, ha feljön 1 kiló, az lehet víz és salakanyag, ha feljön 2, majd lefogyod újra, megy ez Neked. De miért híznál (a már említett esetleges túl vékony szintet kivéve, amit normálisan nem nagyon lehet tartani)? Nagyon lassan emeld és ráállsz egy rendes, egészséges szintre. Szerintem ezt a raktározás és anyagcserelassulás dolgot túlértékelik egyesek. Van ilyen, persze, de azért ez a szintű félelem...
Később nem ártana izmot is felszedni, az szép és segít abban, hogy normális mennyiségű étellel se hízz. Csak ahhoz, ugye, kalóriatöbblet kell, attól pedig még messze vagy. Ja igen, akár emelhetsz merészebben is, ha többet mozogsz. Azt tartom a legbiztonságosabbnak, mert ha emiatt a kalóriadeficited nem is csökken, mégis több tápanyagot tudsz bevinni... Bár az ezer kalóriában is bőven be tudod vinni, ami kell, ha jól csinálod, de azért a bevitt összkalória is fontos.
Csak kitapasztalni lehet, hogy hosszútávon mennyivel tartasz súlyt.
Ha csak néha elmész pluszban sétálni (én nem bírnám nélküle, kell a friss levegő), már az is valami, de való igaz, a jelenlegi mozgásod se semmi :)
Szerintem sokat számít az időtartam is. Ha hónapok, évek óta ennél keveset, akkor sokkal várhatóbb lenne a visszahízás, így, hogy csak egy ideje, annyira nem aggódnék :) Főleg előre, s úgy, hogy emeléssel is kalóriadeficitben kell maradnod, ha nem rontottad el nagyon. De ha így maradsz és egyre kevesebbet eszel, akkor tuti bajod lesz.
Ha visszahízol, azért lesz, mert nagyon gyorsan fogytál le (kb. 10,5 hét 10 kg -> a normális, egészséges, és ajánlott az lett volna, hogy 0,5 kg/hét). Itt cs*szted el, de úgy Isten igazából.
Nem tudom, hogy tudsz-e olvasni, az egyik kommentelő pajtásoddal együtt (akire egyébként a víz "rakódik le" folyamatosan, ezért ingadozik a testsúlya).
Egyébként meg a napi 1000-1200 kcal-t meg KELL enni.
Törődj bele, ha visszahízol a minimum 1000-s kalória kereteddel. Ha nekiállsz stagnálni, mert egy idő után fogsz, akkor kezdd elölről az egészet (sanszosan jóval több kg-ról), de tartsd be az alapvető szabályokat.
- szénhidrát szegény étrend
- napi MIN. 1000 kcal
- állj neki rendszeresen mozogni (a tesi is már jó alap)
- ne koplalj
Fejlődik a szervezeted, ember (kb. 21 éves korodig)! Kell neki a tápanyag. Ha 170 centisen 70 kg lennél, azt mondanám oké, de te így, ebben az állapotban inkább beteg vagy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!