Kezdőoldal » Fogyókúrák » Kalóriaszámlálás » Mennyi a kalóriaszükségletem?

Mennyi a kalóriaszükségletem?

Figyelt kérdés

158/54 jelenleg a paraméterem. Heti 3-4x 125 perces Rékás tornát csinálok már 1 hónapja. Eddig nem változtattam az étkezésemen, így semmi változás. :( Mit hagyjak el?

Reggelire ehetek egy tk zsömlét vagy 2 kis szelet kenyeret vajasan, kis zöldséggel? Vacsorára mi jöhet?

Elég az, ha az eddigi ebédmennyiségem kb. felére csökkentem? Elég sokat zabáltam eddig, szerettem degeszre enni magam. A folyadékbevitel is 1 liter körül mozog (víz), és még szoptató anyuka is vagyok. Mit javasoltok? Részletek?

2014. márc. 31. 22:22
 1/9 A kérdező kommentje:
Maradhat a tészta is, főzelék is ebédre, ha kevesebbet ezsek belőle?
2014. márc. 31. 22:23
 2/9 anonim ***** válasza:

Ajánlom figyelmedbe a kaloriabazis.hu-t.

Tk. pékáru mehet reggel, a vajat hanyagolnám. Hozzá valamilyen fehérjeforrás:sonka,tojás,cottage cheese,körözött +zöldségek.

Vacsira főképp fehérje: csirkemell,pulykamell,hal,tojás, cottage cheese, sovány túró. Persze ilyenkor is ehetsz hozzá zöldséget.

Tésztából a teljes kiölésű, esetleg norcarb tészta mehet. Főzelék is jó ha nem fehérliszttel van besűrítve.

2014. márc. 31. 23:20
 3/9 anonim ***** válasza:

Az elözövel egyetértek abban, hogy a kalóriaazis.hu igen jó. Az ottani fórumban rengeteg segítséget lapsz, van másik szoptatós anyuka is, a tapasztalataikkal szivesen segít ott mindenki.

Viszont semmit nem KELL kitiltani az étrendedböl, csak kicsit odafigyelni, hogy mi az, amiböl nem jó sokat enni.

Amit az elsö ír értendnek, az borzasztó egyoldalú, ezért nem érdemes ennyire bekorlátozni magad.

Egyrészt meg kellene szokni, hogy kevesebbet eszel (mennyiségre), lehetöleg sok zöldségfélét (mert azzal tele van a gyomrod elég sokáig).

Egyértelmüen probléma, hogy nagyon keveset iszol, naponta legalább3-4 liter vízet illetve édesítetlen teát javasolt fogyasztani.

2014. ápr. 1. 07:53
 4/9 anonim ***** válasza:

Tudod, mennyi kalóriát ettél eddig? Mindig érdekel, amikor valaki azt mondja, hogy zabál, hogy az mennyi. Ez annak megítélésében is fontos lehet, hogy elég-e, ha felére csökkented az ebéded. Persze az összetétel még fontosabb. Mivel ha rosszul és sokat ettél, akkor ha ezt csökkented, akkor csak elmélyítheted a hiányodat valamely fontos tápanyagból, amiből eddig se vittél be sokat...

Inkább használd ki, hogy kicsit odafigyelsz a táplálkozásodra, s kicsit javíts a minőségen.

Rántottát nem szoktál enni? Sokkal tápanyagdúsabb, mint a kenyér, s a fogyásnak is jobb. Persze sok lehetőség van. Mivel Te nagyon szénhidrátban gondolkodsz, s nyilván eddig is szénhidrátdúsan ettél, nem ajánlom a nagyon zsíros étrendet (pedig az remek fogyáshoz, de a szénhidrátot erősen le kell csökkenteni. gabona, rizs élből kizárva). Viszont a szénhidrátbeviteledet akkor is jobb csökkenteni, ez sokaknak bejön.

Listát nem akarok adni, hisz mit tudom én, miket szeretsz, s amúgyis igen messze lehet a táplálkozásunk egymástól, s eszembe sincs másokra erőltetni azt, ami nekem jó. De a szokásosakat mondhatom, fehérje és zöldség jobb, mint a szénhidrátbombák. Persze zsír is kell, de Te láthatóan nem vagy zsírfóbiás, valószínűleg nem kell félni, hogy túlságosan leviszed :) Arról már írtam, hogy sok szénhidrát mellé azért sok zsírt ne rakj, az nem jó.

Édességekkel hogy állsz?

2014. ápr. 1. 10:55
 5/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Sajnos midnen nap eszek édességet, nem is keveset. :( Ezt mennyiségre úgy kell érteni, hogy kb. 2 tábla csokinak megfelelő mennyiség, vagy süti, péksüti, vagy somlói, stb, mikor mihez van kedvem.

2 tk zsömlét vagy hasonló mennyiségű kenyeret ettem reggelire, vajasan, néha zöldségekkel.

Ebéd az nagy tál leves, néha kihagyom, és púpos tányér második... Vacsi is reggeli mennyiségű. Ehhez jön még napközben a nasi és gyümi, tehét mindig telített a gyomrom. :(

Nem is csoda, hogy a víz már nem kívánkozik belém...

20-as éveim elején sokkal jobban odafigyeltem a táplálkozásomra.

Vegetáriánus vagyok, bár a tej és ritkán tojás az van.

Ezek tudatában sokat eszek vagy átlagosat?

2014. ápr. 1. 13:22
 6/9 A kérdező kommentje:
Sajnos az ebédet kapjuk, egyelőre a hétközbeni ebéden nem tudok változtatni.
2014. ápr. 1. 13:24
 7/9 anonim ***** válasza:

Célszerü lenne minden ételt lemérni (grammra), kapható olcsón is digitális konyhamérleg.

Ugyanis az "egy tányér" valami attól függöen, hogy ki mennyire pakolja meg, két embernél lehet akár a duplája is a másikének.

Ha méregeted, akkor sokkal elöbber jutsz, mert ki tudod számolni, hogy hány kalóriát fogyasztasz.

Ajánlani tudom a kalóriabázis.hu oldalát, ott ugyanis a rendszerbe csak az élelmiszereket/ételeket meg a súlyát kell beírni, és kiszámolja neked, hogy hány kcal van benne. Ezen kivül nemcsak a kcal-t számolja, hanem a fehérje-szénhidrát-zsír mennyiségét és arányát is.

A csoki/édességet viszont mindenképpen jó lenne csökkenteni, mert egyrészt fölösleges kalória, másrészt elveszi az értékesesbb tápanyagoktól a lehetöséget.

2014. ápr. 1. 13:49
 8/9 anonim ***** válasza:

Azért az ételbeírásokkal mellé lehet fogni a kalóriabázison, hiszen ugyanazt teljesen máshogy lehet készíteni, nem mindegy, hogy a tányérban 0 vagy 2 kanál zsiradék van, pl. Ha recept, akkor meg lehet nézni, hogy nagyjából ilyesmi-e... Én ha számolok, akkor lemérek mindent, az a biztos, persze az sem lesz pontos, hiszen az alapanyagok kalóriatartalma is csak egy átlagérték, alma és alma között is van különbség...etc. De persze a saccolt érték is valami :)

Hogy sok-e, amit leírt a kérdező...? Való igaz, a tányér nem pontos érték, s nem mindegy, hogy valami könnyed vagy tömény az étel, de alapvetően a reggeli, ebéd, vacsora, ha nem is kevés, annyira még nem extrém sok. De mellé már nem kéne enni, 2 tábla csoki 1000 kalória fölött van, egyesek kevesebbel fogyóznak, mellesleg nekik sincs igazuk. De az rengeteg. Én is eszem sütit, de akkor az egy étkezés, nem is tudnék enni mellette, de amikor egyszer 6 muffint vágtam be, akkor vacsorára is alig ettem pár falatot, s az valószínűleg olyan volt, hogy kiegyensúlyozza a napot, amennyire lehet, nyers zöldség és tojás. Személy szerint nem tartom normálisnak, hogy az ember rendszeresen sok édességet egyen. A testének semmi szüksége rá s ha túl sok az édesség, akkor könnyen elromolhat a megfelelő tápanyagarány, akármilyen is az az adott ember esetében s akármilyen egészséges is a süti.

A csoki, süti, egyéb tipikus édesség szeret szénhidrát- és zsírdús lenni, ami megint csak nem jó. Az én sütim legalább csak zsírdús, s ez pont passzol az étrendembe. De ha abból zabálnék be, mi lenne a zöldségbevitelemmel? Amúgy azt tapasztaltam, s nemcsak én, hogy ha eszel egy kis édességet, akkor könnyen vágyhatsz többre, ezek valahogy vonzzák a társaikat... Könnyű elrontani a napot. Van persze fegyelmezett ember vagy kivételesen működő édesség (sokunk elvan egy falat étcsokival, ha rájön a csokivágy. nálam egy kis marék mazsola is jó tud lenni).

Aki zabálós fajta (ahogy már írtam, én sem eszem keveset, de nekem fura, ha valaki degeszre eszi magát. a kellemes jóllakottság sokkal jobb, nem akarom lenyomni magam. ez nálam elég természetesen működik. ha sokat is ennék valamikor, a következő étkezésem igen szolid lesz, a testem küzd az előző adaggal. bizonyára van, akinek egy kicsit kell vigyáznia ilyenkor, mert nem éhes igazán, csak megszokásból vagy lelki okokból eszik... sehogy se jó, ha folyton teleeszed magad), tehát aki zabálós fajta, annak valószínűleg nehezebb a dolga az édességekkel is. Talán lehet próbálkozni kicsit szolidabbakkal, kevésbé veszélyesekkel, mint a tipikus kalóriabomba édességek... Az édes ízekhez el lehet jutni máshogyan is...

A folyadékbevitel valóban kevésnek tűnik, bár levessel és sok étellel együtt már elég lehet, nem tudom. Viszont ha az a gond, hogy teli hassal nem fér a víz, akkor igyál akkor, amikor még nem ettél :) Ha nem vagy igazán éhes, csak beindul egy orális reflex, akkor még segíthet is, ha iszol. Nekem a tea (jobbára üresen, mert rendes teákat iszom, saját ízzel) is nass :D Kellemes, finom, beviszek valamit... Inni pedig úgyis kell.

2014. ápr. 1. 15:26
 9/9 anonim ***** válasza:
Tölts le telóra kalóriás programot. Ez a neve: Kalóriatáblázat
2014. ápr. 2. 08:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!