Mi az emberek baja a kaloriaszamlalassal?
A szervezetnek meg van a napi igenye, es kesz. Ha az ember ennel tobbet eszik, akkor hizni fog, s ha kevesebbet, akkor fogyni. Amennyiben valaki kaloriat szamol, meg nem jelenti, hogy a minosegre mar nem figyel oda. Napi 10 percet vesz kb igenybe, es egy eleten at uzheto hobbi. :-)
Megis azt latom, hogy negativ viszhangja van, es hogy mindenki kaloriaszamlalas nelkul szeretne fogyni.
Persze lehet ugy is, de az olyan mint a sotetben tapogatozas, es amint az ember mar nem figyel oda kicsit, vege a sikernek.
Nekem eddig csak ez mukodott sporttal egybekotve, es mivel eleve jo minosegu, konnyu eteleket fogyasztok, szoval az nem gond.
Raadasul, honnan a fenebol tudjam, ha nem nezem meg valaminek a kaloriatartalmat, hogy mennyit tartalmaz? ES akkor hogyan kontollalja az ember, hogy mennyit eszik, foleg ha valaki szeret enni?
Szoval nekem ez valt be, de erdekel, hogy miert vannak egyesek ellene. Csupan lustasagbol, vagy valami ertelmes magyarazatuk is van?
Az elsö válaszoló tipikusan az, aki nem fogja fel a kalóriaszámolás lényegét.
Ugyanis amennyiben valaki betartja a kalóriakeretet ÉS!!! emellett nem éhezik, akkor az összetétel sem rossz, és ezzel megtanulja aránylag egyszerü módon azt, hogy milyen ételeket kell fogyasztani ahhoz.
Ha valaki megeszik egy tábla csokit, azzal ugyan nem túl egészséges dolgot fogyasztott, viszont adott esetben a napi kerete felét felhasználta, ebböl következöen a nap többi részében nem igazán sok mindent tud enni.
Ha ellenben amit eszik, annak nagyrésze megfelelö összetételü (sok zöldség, gyümölcs, fehérje és kevesebb szénhidrát meg zsír), akkor az egész nap folyamán jól érzi magát, nem éhes.
Viszont ha valamiért olyasmit enne, amiben sok a kalória, akkor arról sem kell lemondania, csak kis mennyiséget enni, hogy ne lépje túl a keretet.
A módszernek nagyon nagy elönye, hogy nem kell semmiröl lemondani, nincsnek letiltott ételek, és ezért ezt a módszer egész életen keresztül lehet tartani.
ma 13:57
Semmi szükség a személyeskedésre, pusztán a kérdésre válaszoltam, ellentétben Veled.
Nekem is a kalória és makrotápanyag számítás működik, sporttal egybekötve. Semmi más. Bevallom, amikor elkezdtem én is össze-vissza ettem olyan kajákat, amiket diéta alatt nem kéne, persze örültem, hogy belefér. Aztán elég hamar eljött az az idő, amikor a felesleges csoki, süti, keksz adagokat gyorsan kikukáztam, mert iszonyú sok kalóriát és szénhidrátot elvittek a keretemből, és ha tartani akartam a limitet, akkor bizony estére éhes maradtam.
Nem akarok álszent lenni, egy héten egy kicsi édesség még most is becsúszik, de amúgy próbálom kiváltani egészséges nasikkal. És azért nem csak csirke-saláta kombón élek. Úgy érzem ez az optimális nekem, amit egy életen át tudok tartani.
Ha alaposan utána nézel, mindegyik módszernek vannak támogatói is és ellenzői is, nemcsak a kalória-számolósnak.
Egyik embernek az egyik fajta a jó, és arra esküszik, a másik ember, másfajtát tart jónak. Szerintem nincs ezzel semmi gond, ki így, ki úgy.
Mondjuk amellett, hogy kaloriat szamolok, meg nem tomom magam szemettel. Lehet ez valakinek nem egyertelmu, de szerencsere nekem ezzel azelott sem volt gondom. Nem is emlekszem hirtelen, mikor ettem utoljara csokit, meg hasonlokat.
Kedves elso valaszolo: szerintem az amit te irsz nem all messze a kaloriaszamlalastol, mert a te modszered is kontrollalja a taplalek merteket, csak maskepp van kiszamitva. Amugy mivel egeszsegesen etkezem, igy egyertelmu, hogy nem pizza az ebedem, es habostorta a vacsoram.
Es ahogy irtatok, hogy ez egy eleten at tarthato, es igy egy tartos modszer.
A ködösítés a baj ami mögötte van. De az tényleg baj.
A kalóriaszámlálás igazából nyugati dietetikai módszer.
Annak a nyugati dietetikának a módszere, ami azt mondja hogy egyél tejet mert kell a kalcium belőle.
Stb. káros tevényenységeket folytat.
Egyébként megvan a szervezeted napi igénye, csak nem tudod mennyi.
Az ember ha többet eszik ennél, még nem hízik tehát itt is félreértés van.
Aki számol az nem evidens, hogy a minőségre nem figyel oda, de mivel a nyugati dietetika módszerét használja így a minőséget is sanszos, hogy a nyugati dietetika ajánlásaihoz viszonyítja.. ami nem olyan jó.
Napi 10 percet vesz igénybe, adott esetben pedig megalapozza az étkezési zavarokat (most minden állításomat lehet vitatni, nem ez a lényeg.. hanem hogy igazság tartalmuk is van..)
Kalóriaszámlálás nélkül fogyás pont nem sötétben tapogatózás. Csak akkor megy, ha jól eszünk, pont ez a lényege. Aki jó minőségű élelmiszert fogyaszt, az tud fogyni 'sötétben tapogatózva' is.
Nagyon egyszerű hogyan kontrollálja az ember hogy mennyit eszik.. ennél kevesebb természetes dolog van :)
Örülünk, hogy neked bevált :))
Kedves utolso:
1. Nem szeretem a tejet, sott meg a husert sem vagyok oda. Zab tejet iszom kizarolag. En nem kovetek semmi fele nyugati elvet, hanem nagyon egeszsegesen taplalkozom, semmifele nyugati dolog nincs benne. feher lisztet, cukrot sem eszem, szoval nem igazan ertem mirol is beszelsz...
Mellesleg semmi fele etkezesi zavart nem alapozok meg, mivelhogy figyelembe veszem az alapanyagcserem merteket, es annal nem eszem kevesebbet. Igy fokozatosan fogytam, es semmi fele problemat nem eszleltem, hiszen napi 5 x eszem. Imadom a salatakat, olivaolajat hasznalok fozeshez... nem eszem szemet kajakat egyaltalan, szoval nem hiszem hogy ez valamifele nyugati tipusu taplalkozas lenne.
Azert megneznem, hogy te hogy nezel ki, milyen az egeszseged... Persze ha mindennap sportolsz akkor nem fogsz meghizni akarmennyit is eszel, de nekem heti 2- 3 alkalommal van energiam sportra, nem kell tobb a szervezetemnek.
Termeszetesen vannak akik biztos rosszul hasznaljak ezt az elvet is, de ez nem a kaloriaszamlalas hibaja, hanem az oveke.
Es nem olyan termeszetes az, hogy az ember kontollalja mennyit eszik, mert akkor nem lenne ennyi kover ember a vilagon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!