Napi 3500-3600 kalóriát, 4, vagy 5 étkezéssel célszerűbb bevinni? Vagy mindegy?
Fejlődés szempontból nincs jelentősége. A legjobb ha úgy csinálod ahogy az életedbe jobban beilleszthető.
Pl ha refluxod lenne akkor jobb a kisebb étkezés. Vsgy ha alvászavados vagy akkod jobb este koran enni es kocsit stb.de ha nincs ilyen baj akkor full mindegy
"Könnyebb több kicsit enni"
Valakinek könnyebb, valakinek nem. Nekem se az időbeosztásommal, se a preferenciáimmal nem volt soha összeegyeztethető a többször kicsit elv. Van lehetőségem reggel enni egyszer, napközben egyszer, meg este egyszer. Három étkezéssel viszem be a kalóriakeretem mind tömegelésnél, mind szálásításnál középiskolás korom óta. Annyira megszoktam a hosszú évek alatt, hogy ha lenne lehetőségem 4-5 (akár 5-6) étkezésre, akkor se ennék többször.
Így tudom megoldani, így szoktam meg, nekem így kényelmes. Nem vagyunk egyformák, nem egyforma az életünk, az időbeosztásunk, a preferenciáink. Próbáltam shopbuilder cikkek alapján erőltetni a többször kicsit, de semmilyen szempontból nem volt kényelmes.
Igen erről már hallottam. De én ha már leülök enni, egyszerre eszek többet, úgy gondolom 4 evés egy nap, nem szélsőségesen sok, még ha ilyenkor többet is eszek. Persze meg tudnám oldani 5 étkezésben, ha az egyértelműen jobb lenne, de ahogy olvasom a válaszokat, nem az.
Nem koxolok, nem is tervezem. Lehet hogy sok a fehérje, de mennyiségre nekem így jött be, hogy ~2 g/ttkg, ezt teljes testtömegre számolom nem csak a zsírmentesre, és beleszámolom a köretek, meg a kenyerek fehérjetartalmát is.
A zsírfogyasztásom inkább az 1 g-hoz közelít, csak támpontként írtam, hogy 0,5-1 g. Zsírt külön nem pótlok, csak ami összejön, pl. a főtt tojásból, meg én nem szeretem a csont száraz húsokat, szóval sokkal előbb fogok sertéscombot enni, mint csirke- vagy pulykamellet.
Dehogy sok a 2g fehérje. Tanulmányok ide, vagy oda, 2g kell minimum izomépítésnél is.. Ha már csak 5%-kal jobb a 2g mint az 1.6g, már megérte, nemde? Én is rendszeresen edzek, elég komolyan veszem, bár én pont a másik oldalon vagyok, nekem már 2000 kalória felett is jön a súly férfiként.. :D
A kérdésedre válaszolva:
Van X mennyiségű fehérjéd, ezt oszd el annyi étkezésre, amennyi kényelmes. Lehetőleg 3-nál több legyen és arra figyelj, hogy minimum 4-5 óránként kapjon a szervezeted fehérjét (~0.5g/ttskg legalább), ezzel maximalizálod a fehérjeszintézist.
Az hogy ez 4, vagy 5 étkezés, semmiben nem lesz mérvadó.
ezt a 2g/ kg fehérjét el lehetne már felejteni..
HAcsak nem olimpiára készülsz napi másfél is elég, és nem teszi tönkre a veséd legalább.
"2g/ kg fehérjét el lehetne már felejteni"
Miért kéne elfelejteni, amikor mind a kutatások, mind a több évtizedes tapasztalatok szerint egy (erő)sportoló ideális fehérjebevitele valahol 1,5-2,5 g/tskg között van?
"napi másfél is elég, és nem teszi tönkre a veséd legalább"
Valóban elég lehet 1,5 g/tskg is, ahogy 2,0 g/tskg is, vagy 2,5 g/tskg is. A korszerű vizsgálatok szerint az emelt fehérjebevitel vesekárosító hatása csak akkor igazolható, ha a dózis TARTÓSAN 3,0 g/tskg fölött van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!