Kezdőoldal » Fogyókúrák » Kalóriaszámlálás » Az igaz, hogy több kalóriát...

Az igaz, hogy több kalóriát kell elégetni, mint bevinni a szervezetbe?

Figyelt kérdés

Tehát ha valaki X kalóriát éget el egy nap, X-nél kevesebb kalóriát vigyen be a szervezetébe.

Ez igaz?

Mennyire betartható?

2021. dec. 29. 19:15
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Igaz, ha kevesebbet eszel, mint amennyit elégetsz, akkor fogyni fogsz. Ne drasztikus különbséggel csináld, mert úgy nem tartható sokáig és csak jojó lesz belőle, de ésszel, hosszabb távon ezzel jól lehet fogyni.
2021. dec. 29. 19:18
 2/8 A kérdező kommentje:

Edzettem ma kb.1 óra 10 percet (kb.630 kcal-t +/- égettem el) és max. 1500 kcal-t égettem vittem be a szervezetembe.

Tehát akkor ez így nem jó?

2021. dec. 29. 19:25
 3/8 anonim ***** válasza:
77%
Dehogynem, nem csak az edzéssel égetsz el kalóriát. Még ha semmit nem is csinálsz aznap csak a nagyon minimum lakáson belüli mozgás van meg, azon kívül csak ülsz egész nap, akkor is elégetsz legalább 1000 kalóriát (tested "működtetéséhez" is kell az energia, nem csak a mozgáshoz). Vannak kalkulátorok, amibe be tudod írni a korod, nemed, magasságod és a súlyod meg azt, hogy mennyire vagy aktív és kiszámolja neked, hogy kb mennyi a napi kalóriaszükségleted. Ha ezen felül edzel, akkor azt még hozzáadhatod és ennél kell kevesebbet enni.
2021. dec. 29. 19:42
 4/8 anonim ***** válasza:
100%
Azért az ételek kalóriatartalma a biokémiai átalakulások során nem 100%-ban használódik fel, meg a normál testhőmérséklet fenntartásához is kell naponta kb. 800 kalória (átlagos életvitel mellett), vagyis azért többet kell bevinni, mint amennyi felhasználásra kerül.
2021. dec. 29. 19:59
 5/8 anonim ***** válasza:
100%
Nagyjából 1300 kalória (de van akinek sokkal több) még ahhoz is kell, hogy életben maradj, ha egész nap fekszel. Szépen is néznénk ki, ha csak az edzéssel elégetett kalóriát lehetne megenni.
2021. dec. 29. 20:10
 6/8 anonim ***** válasza:
79%

A fogyás elmélete rém egyszerű. Kevesebb energiát kell bevinni, mint amit az ember elhasznál egy nap alatt. Ha annál kevesebbet viszünk be akkor fogyunk, ha ugyanannyit, akkor megtartjuk a súlyt, ha pedig többet, akkor hízunk. Ha kevesebbet viszünk be mint elhasználunk, az azt jelenti, hogy kalóriadeficitben vagyunk. Ez biológia, mindenkinek így működik. Igen, neked is.

ezután jön hogy fogyjunk, d eegészségesen is és ott jön be hogy ugye se túl keveset se túl sokat ne együnk plusz a bevitt ételek minősége. z étkezéseinket próbáljuk meg ez alapján összeállítani: [link]

Minden étkezéshez együnk egy marék zöldséget vagy gyümölcsöt (rost, vitamin stb), jobban el is telít és kevésbé leszünk éhesek. Mindig legyen valamilyen sovány fehérje (pl. túró, szárnyasok, karaj) és komplex szénhidrát (pl. bulgur, durum tészta, teljes kiőrlésű kenyér). Szintén legyen egészséges zsiradék (pl. az olivaolaj amin kisütjük a húst, vagy ami a túróban van, esetleg egy negyed avokádó). Ez azért jó, mert ha mind a három tápanyag van az étkezésben, lassabban szívódik fel, tehát tovább tart a telítettségérzet és kevésbé leszünk éhesek. A cukrot azért érdemes kerülni, mert az ezeknek pont az ellenkezőjét csinálja, tehát hirtelen jóllakunk, majd hirtelen esik le az energiaszintünk és még éhesebbek leszünk. Ráadásul semmilyen értékes tápanyagot nem ad.

Általában az összkalóriát érdemes úgy felosztani, hogy fele szénhidrát, a maradék felesben zsír és fehérje, de ez mindenki más, mások vagyunk, más esik jól, más életvitelt tudunk tartani.

Minden más, divatdiéta vagy ősi módszer erre épül. Például ott van az, hogy valaki nem eszik curot, fehér lisztet, tésztát, krumplit. A másik példa a turbódiéta, ahol 100 kalóriás lötyivel helyettesítesz egy amúgy 400-600 kalóriás étkezést. Így összesen nyilván kevesebb kalóriát visz be az ember és fogy.

elsőként számold ki a BMR-ját. Ez a basal metabolic rate vagy alap alapanyagcsere értéked. Ehhez itt találsz segítséget: [link]

A BMR az az energiamennyiség, amire a testünknek egy nap minimum szüksége van. Akkor is, ha mind a 24 órát végigalusszuk. Tehát ez az energia működteti a szívet, a légzést és minden más funkciót a testünkön. Ennél kevesebbet sosem, még diéta alatt sem szabad enni (saját példámból tudom, egyszer 2 hónapig ennél kevesebbet ettem, mikor még nem néztem utána a dolgoknak. Izomgörcseim, végtag zsibbadásaim és kétszer ájulás lett a vége. Többtíz orvost végigjártam, mire kiderült, hogy a túl kevés kalóriabevitel okozza).

Az az energiamennyiség, amin súlyt tartunk, ebből számolható ki. A fenti linken látszik, hogy alacsony fizikai aktivitás esetén ezt 1,2-del kell megszorozni. ez heti 2 db, egy órás edzésnek felel meg. Az így kapott érték az az energiamennyiség, amennyivel nem változik a testtömegünk. Tehát ha ennél kevesebbet viszünk be, akkor fogunk fogyni. Így az egészséges fogyáshoz a BMR és az előbbi napi szükséglet közötti számot vigyünk be.

Ha növelni akarjuk a keretünket, azt sporttal tudjuk (fontos, hogy a kalkulátorok és okosórák 10-15 százalékkal mindig felülbecsülik az elégetett kalóriát). Kb. akkor adunk le egy kiló zsírt, ha összejön a 7000 kalória deficit (de ez függ pl hormonoktól, egyéb betegségektől is). Akin 30-40 kg többlet is van, annak ezeket a számolásokat érdemes úgy végeznie, mintha 20 kilóval kevesebb lenne, ugyanis a kalkulátorok csupa izom emberekre vannak beállítva és amíg az izom fenntartásához rengeteg energia kell, a zsíréhoz alig.

2021. dec. 29. 22:00
 7/8 anonim ***** válasza:
2021. dec. 30. 13:29
 8/8 anonim válasza:
45%
Ha fogyni akarsz, szerény véleményem szerint, igen, de azt is számold bele, hogy a szervezet működése is éget kalóriát
2022. jan. 20. 20:36

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!