Kezdőoldal » Fogyókúrák » Kalóriaszámlálás » Miért van még mindig benne a...

Miért van még mindig benne a köztudatban a "hízlaló étel" fogalma?

Figyelt kérdés
Már a sokadik facebook bejegyzés jön elém, amiben dekoratív édességek, disznótoros tálak alá írják, hogy a diétázók csukják be a szemüket. Beszélgetek emberekkel, akik azt mondják, ez hízlal, az hízlal. Szomorú, hogy még mindig társítják a fogyást az önsanyargatással, ételcsoportok megvonásával. Holott ehetnénk mindent, ami belefér a kalóriakeretbe. Én számolom a kalóriákat és sokan nem hiszik el, hogy fogyhatok egészségesen fagyi meg süti mellett. Azt hiszik hánytatom magam, meg mindenféle rémségeket. Pedig csak bele van számolva a keretembe és nem is minden nap eszek ilyeneket. Mikorra várható, hogy ezek az ostobaságok felülíródnak az emberiségben?
aug. 18. 11:27
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
91%
Mert a legtöbb ember mindenböl pukkadáig eszik és akkor ezek a sok kalóriásak tényleg hízlalnak - mivel minden mással is megtömik magukat.
aug. 18. 11:36
 2/12 anonim ***** válasza:
78%
Figyelj, ha 50 évig hangoztatnak valamit, akkor az azért rendesen beivódik a közszellembe. Arról nem is beszélve, hogy a mai napig léteznek ilyen Schobert Norbert figurák, akik szerint a szénhidrát hízlal. Aki foglalkozik ezzel komolyan, az majd úgyis rájön magától ha informálódik. Neked ezzel nincs dolgod, felesleges felhúzni magad miatta. Az ő bajuk ha lemaradnak emiatt 1-2 finomabb fogásról. :)
aug. 18. 11:44
 3/12 anonim ***** válasza:
80%
Egy "normál" adag ezekből több kalóriát tartalmaz. Ezek szerint az emberek szerint ami "nem hízlal", abból annyit ehetsz , amennyit bírsz. Ezek nem olyanok. Én mondjuk inkább eszem egy kistányérnyi spagettit mint egy kiló cukkinit, de az emberek sokszor leh*lyéznek, ha látják, mekkora adagokat eszem. Csak az a kis adag akkor tényleg olyan, amire ők szomorúan sóhajtanak, hogy "de hát az hízlal"...
aug. 18. 11:48
 4/12 anonim ***** válasza:
65%
Mert sokan nem néznek utána, hogy mi miképp működik. Ez általánosságban is igaz, szóval nem csak a fogyás kapcsán. De én rokonoknál is sokszor hallom, hogy "hát ők alig esznek, reggelire is csak egy kis x-et, ebédre is y-t.." stb. Szóval oké, szerintük ők alig esznek, de nem igazán kezdenek el kalóriákban gondolkodni. Mármint, lehet hogy megeszel például egy szendvicset reggelire, és lehet az kinézetre nem tűnik nagy adagnak, de még is lehet hogy csak az önmagában 600 kalória, mert olyan dolgokkal van megpakolva. Sokaknak fogalma sincs a kalóriákról és nem is néznek utána.
aug. 18. 12:28
 5/12 anonim ***** válasza:
26%

Mikor fog végre megszűnni az örök életen át tartó kalóriaszámolgatás egyeseknél? Miért nem egyszerűbb megismerni a mértékletesség fogalmát, megismerni saját testünk szükségleteit?

Soha nem számoltam kalóriákat, csupán ismerem a saját testemet, hogy mennyi tápanyagra van szüksége.

159 centihez vagyok 45 kg. És nem, nem genetika ez a súly, hanem életmód és odafigyelés a saját testemre.

aug. 18. 12:32
 6/12 A kérdező kommentje:
De igen, #5, egyszerűbb volna. De sajnos sokan felnőttként kell, hogy ledolgozzák a rossz szülői mintát, mint pl. én. És muszáj számolni a kalóriákat, hogy lefogyjunk és megtanuljunk később normálisan élni, úgy, ahogy te is élsz. Nem mindenki kap jó példát, én abban éltem gyerekkoromban, hogy a mérték a vödör, nem tanultam meg érezni, hol a határ.
aug. 18. 12:45
 7/12 anonim ***** válasza:
53%
Sajnálom. Sok erőt és kitartást kívánok, hogy leküzd ezt a kapott rossz családi mintát.
aug. 18. 12:46
 8/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm!
aug. 18. 12:49
 9/12 anonim ***** válasza:
68%

szia!

en kezdetben nem ettem sokat, majd amikor elkezdtem normalisan enni es edzeni akkor lett igazan jo az alakom stb stb es majdnem minden nap en is eszek (mertekkel) edesseget, nassolnivalot.

az emberekben a fogyas esa dieatazas egyenlo azzal hogy nem esznek semmit/salatan elnek/taplalekkiegeszitoket hasznalnak. sokak szerint csak a szemhidrat tud hizlalni (ami amugy meg kell a szervezet egeszseges mukodesehez), ezert volt regebben a norbi update igen nepszeru az alacsony szenhidratos termekeivel (dehat ugye mindenki tudja hogy kakaoscsigaval meg ilyenekkel nem lehet fogyni - kell egy kis balansz). sokak a mai napig nem tudjak hogy a kaloriatobblet az amitol hizunk: te megehetsz reggelire egy snickerset es nem fogsz hizni egy dekat se, de nem leszel tele. ezzel ellentetben tudsz mondjuk egy 400 kcal-os fullos szendvicset csinalni amivel kihuzod a delelottot.

aug. 18. 14:57
 10/12 anonim ***** válasza:
79%

Azt kellene belátni, hogy nincs olyan étrend, ami mindenkinél egyformán jól működik. Nem vagyunk egyformák, nem azonos az anyagcserénk. Ha valaki leírja hogy nála mi működött, az nem biztos hogy hülyeséget ír, viszont az sem biztos, hogy a módszer másnál is ugyanúgy működni fog. Ettől függetlenül egy próbát megérhet bármelyik ésszerű elgondolás.

Ha valaki hizlaló ételről beszél, akkor lehet hogy az nála tényleg hizlalóan hatott.

A kalóriakeret meg a tápanyagarányokkal együtt értelmezendő. Mert megehetek én fél kiló kristálycukrot evőkanállal ha belefér a kalóriakeretembe, csak kérdéses, hogy a szervezetem mit tud kezdeni azzal a hirtelen jött energialökettel. Jobb esetben csak elraktározza, mert olyan gyorsan általában nem kell annyi energia. Arról nem is beszélve, hogy a szervezetnek kellenének még fehérjék, zsírok, rostok stb. Azoknak is bele kellene férni a kalóriakeretbe.

A kalóriák számolgatása önmagában kevés.

aug. 18. 23:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!