Evészavar kalóriaszámolástól?
Ezt neked kell érezni, hogy mennyire probléma. Én azt gondolom, hogy önmagában az a tény hogy valaki jobban odafigyel és méri a mennyiségeket és használja pl a kalóriabázist, az még nem evészavar. Az már inkább beteges ha egész sor tiltólistája van arról miket vin meg magától mert ez vagy az " hízlal", meg az utolsó szelet uborkán is pörög.
Ismerek olyat aki nem hajlandó olajos magvakat enni csak mert sok benne a kalória, vagy pl tojást. Ez már szerintem inkább evészavar.
Én fogyás után is vezetem. Nap közben odafigyelek, igen, van amit mérnem is kell, esténként pedig beírom. Miért ne? Én pl aki 30+ évig elhízott voltam, nem 3-4 év fogyás alatt fogom megszokni a mértéket, hanem 10-15 év alatt inkább. Nekem megfelel, hogy súlytartáshoz is vezetem inkább. Jobb mint hónap elejèn szembesülni azzal, hogy 5-6 kilót felszedtem( és igen, nekem simán feljön ennyi ha nem figyelek oda), amit aztán vagy fél év nekem leadni. Más meg csinálja ahogy akarja.
Csak számolsz, vagy stresszelsz is rajta? Utóbbi a baj. Sajnos számolás nélkül én sem érzem, mennyi az annyi. Próbálom a lehető legjobban leegyszerűsíteni, de sajnos ha nincs időm rá hónapokig, hízásnak indulok.
Biztosan lenne más út is, pl. megfelelő összetételű étrend, kalóriatömény ételekről lemondani, nekem a számolás a legkisebb kellemetlenség a működő opciók közül.
Igazából neked kell érezned. Ha téged frusztrál ez a helyzet, hogy méricskélsz, és szeretnéd elengedni, de nem tudod, akkor ez gond. Milyen alternatíváid vannak:
- méred magad minden nap és heti átlagot vonsz- ez is méricskélés, csak kevesebb: a heti 1-nél azért jobb ez, mert nem rémülsz meg egy nagyobb értéktől, ami adott esetben vízvisszatartás miatt van.
- bevezetsz ökölszabályokat, amiket követsz az étkezésben: pl. reggelire és vacsorára mindig ugyanazt a 3-5 dolgot eszed, a mennyiséget valami egyszerű módszerrel kontrollálod (pl rántotta 2 tojásból, 1 szelet toast kenyérrel). Ha házon kívül eszel, akkor mondjuk 1 szelet hús, köret mindig zöldség (legalább részben), rántott kaja mondjuk maximum heti 2, fő étkezések között nincs nasi. Édesség mondjuk heti 2x plusz azokon a napokon, amikor edzel, ehetsz valami extrát. Ezek csak példák, tehát egyszerű szabályokat találj ki, amiket tudsz követni. Már nagyjából kell, hogy legyen elképzelésed, hogy mi fér bele.
Igen. Az étkezési zavarosok nagyrésze pontosan így csúszik bele.
"Ő csak egészségesen él, ezért számol" - igen, de egy idő után már mindent is számol, kívülről tudja mindennek a kalóriatartalmát és elkezd stresszelni, ha megcsúszik.
Te beláttad, hogy kezdődő problémád van, ez a jobbik - és sajnos sokkal ritkábbik - eset. Keress szakembert, akkor is, ha úgy érzed MÉG nem kell.
Én nem ismertem fel, nem kerestem szakembert. 21 éves koromban csúsztam meg, 35 vagyok és még mindig nem gyógyultam ki 100%-osan (ebből 11 éven keresztül voltam zavaros és majdnem meghaltam 35 kilósan).
En vagyok a példa, amitől tartasz. Én csak és kizárólag akkor tudok fogyni és súlyt tartani, ha számolom amit eszem/iszom.
Első alkalommal gyönyörűen lefogytam, aztán szép lassan visszajött a fele, pedig nem érzem, hogy többet ettem volna, mint előtte. Pedig de, nyilván, csak nem tudtam róla.
Ha józanon számolsz, és nem aggódod túl, akkor nem hiszem, hogy gond lenne. Nekem kb életem végéig csinálnom kell majd, mert nyilvánvalóan anélkül csak hízok 🤷🏻♀️
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!