A száraztésztát ha megfőzzük, mitől lesz benn több a kalória, mint nyers állapotban?





A száraztésztát ha megfözöd, nem lesz benne több kalória. (Érdekelne, honnan vetted az ötletet.)
Átlagban 100 g tésztában kb 360 kcal van, megfözve lesz belöle kb 300 g fött tészta, amiben ugyanennyi van továbbra is. A megfött tészta 100 g-jában viszont 120 kcal van, mivel a nyers tészta súlya háromszorosára nött a fözés során, a kalóriaértéke meg maradt ugyanannyi.
Viszont azért kell(ene) mindig a nyers súllyal és kalóriával számolni, mert a tésztát lehet keményebbre fözni (akkor kevesebb víz és kevesedbb plusz súly lesz az eredmény), meg lehet sokkal puhábbra is (akkor több vizet vesz fel, fözés után sokkal nehezebb lesz)
Én is azon a váleményen voltam, mint 1-es itt:
https://www.gyakorikerdesek.hu/fogyokurak__egyeb-kerdesek__1..
És őt sz@rrá pirosozták.










5 mit meséljek? Írtam, hogy benéztem, ennyi.
Kérdés a második mondat nélkül:
"A teszta csomagoláson levő kalória tartalom a nyers állapotára érvényes vagy a főtt állapotára ?"
Válasz:
"1/6 anonim válasza:
6%
Mivel a víznek nulla a kalóriatartalma ezért igen."
Azon, már eleve nem akadok fenn, hogy 2 igaz állításra igennel válaszol.










Kalóriát, makrókat mindig nyers alapanyagra mérjük.
Azért gondolkozzál már az a tészta megduzzad, nő a tömege, így relatíve még csökken is a kalóriája, ugyan akkora mennyiségre vetítve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!