Merre kéne vinnem a napi klóriaadagomat?
Sziasztok.
Egy 24 éves 174cm magas srác vagyok.
3 és fél hónapja elkezdtem kondi terembe járni, de ekkor még nem figyeltem a diétára.
A célom, hogy lefogyjak, de azért egy kis izom sem lenne rossz ha maradna/feljönne. Súlyzós, saját testsúlyos és kardió edzéseket csinálok 3 alkalommal egy héten. A kezdetben lefogytam 94 kilóról 84-re. Akkor vettem észre hogy a súlyom beállt. Elkezdtem figyelni a kalóriára, szóval nem ettem kevesebbet mint amennyit kellett.
2121 kalória amit kaponta meg kell ennem a yazio nevű alkalmazás szerint, ami ezzel a számmal fél kilót ígér hetente közepes aktivitás mellett. Most igazából nem tudom, hogy ez a közepes aktivitás mennyire igaz 3 napos edzés mellett. Illetve a munkámban nagyrészt ülök, de előfordul mikor többet mozgok. Szóval annyira aktív nem vagyok mikor nincs edzésnap. Úgy néz ki, hogy most megint megálltam 82,7 kilónál. Tanácstalan vagyok, hogy mennyit egyek, hiszen ha nagyon leviszem akkor az anyagcserém kuka, ha feljebb akkor meg lehet hízni fogok. A célom, hogy legalább 76 kilóig lemenjek, de akár tovább is. Ehhez mérten szeretném igazítani a kalóriaszámomat. Remélem ebben tud valaki segíteni. Előre is köszi.
"2121 kalória amit kaponta meg kell ennem a yazio nevű alkalmazás szerint, ami ezzel a számmal fél kilót ígér hetente közepes aktivitás mellett."
Mikor fogják már fel az emberek, hogy attól, hogy egy PROGRAM, AMIT EMBEREK ÍRTAK nem fogják tudni a Te kalóriaszükségleted. Miért tudná? Ismeri a genetikád? Tudja, hogy milyen állapotban vagy hormonális szinten? Tudja a testzsírszázalékod? Még ha tudná is, akkor sem lehetne pontosan megmondani, mert millió dolog miatt változhat az ember kalóriaigénye.
Nekem tudod mennyit ír heti fél kg fogyáshoz, férfiként kb. 7-8kg felesleggel a Yazio, vagy bármely más alkalmazás/oldal? 2300 kalóriát.
Ezzel szemben napi 10km sétával, heti 4 súlyzós edzéssel 1600 kalóriával tudok fogyni nagyjából havi 1, vagy 1.5kg-ot.
Van olyan is, akiknek a kalkulátor 2400 kalóriát ír szintentartáshoz. Ezzel szemben simán megeszik 3500 kalóriát gond nélkül.
Minden ember más.
Egyél X kalóriát 2 hétig, majd ebben a 2 hétben minden reggel mérd a súlyod, lehetőleg WC után.
Ha ebben a 2 hetes átlagban csökkent a testsúlyod és méghozzá olyan ütemben, ahogyan szeretted volna, akkor: Folytasd ezt a kalóriát.
Ha nem úgy változott a súlyod, ahogyan azt elképzelted, akkor: Változtass a kalórián.
Ennyire egyszerű.
Az alatt pedig nem tudom mit értesz, hogy megállt a súlyod..
Ha nem változik 1 hónapon keresztül a súlyod, akkor kezdhetsz aggódni. 1-2 hét alatt nincs érdemben fogyás.
Nekem például simán kell 2-3 hét, mire a mérlegen is lehet látni a csökkenést. Volt olyan, hogy 2 hétig semmi, aztán hirtelen -1kg..
De, simán lehet, hogy ez a 2100 kalória szintentartás nálad.
A súlyzós edzés nem éget el sok kalóriát. (Ezt nem én találom ki, erre is van tanulmány) A legkeményebb lábedzés sincs max 200 kalória. Az idő nagy részében pihensz, a szettekben pedig jobb esetben is dolgozol kb másfél percet.
+ az időd nagy részében ülsz.
Tölts le valamilyen lépésszám számláló alkalmazást a telefonra / szerezz be egy okosórát, ami méri a lépésszámot és arra törekedj, hogy minden nap meglegyen a 10.000 lépés. (Nem csak kalóriaégetésre jó a sétálás. REngeteg pozitív hatása van egészségügyi szempontból. Minden embernek kötelező lenne legalább a 8.000 lépés)
Ha így sem csökken a súlyod, akkor: Vagy növelsz a mozgáson (pl több lépésszám. 12.500), vagy csökkentesz a kalórián. 1600 kalória alá viszont ne nagyon menj. Ha esetleg ennek a közelébe leszel, akkor arra figyelj, hogy a minimum napi 0.5g/testsúlykg zsírbeviteled meglegyen, ezzel eltudod kerülni az esetleges hormonális negatív hatásokat.
Növelni semmiképp se növelj a kalórián, mert, ha X kalórián nem fogysz, akkor X+1 kalórián sem fogsz fogyni.
Fehérjebevitel: 1.8-2g /testsúlykg
Zsír: 0.5g/testsúlykg
A maradék mehet szénhidrátnak.
2# voltam.
Ha van kérdésed még, akkor nyugodtan keress meg privátban, szívesen válaszolok.
3assal kb egyetértek, de a napi zsírbevitelt én felemelném 1gramm*testtömegre, és ennek legalább a 2/3-a legyen esszenciális zsír… ugyanis ezek eléggé nagyon kellenek.
+ diéta mellé nem árt egy vitaminpack és rengeteg vitamin zsírban oldódik.
Én pl a legtöbb sportvitamintól hányok, ha nem zsíros étkezés mellé veszem be.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!