Kalóriadeficit sem működik akkor mi a teendő?
Évek óta szenvedek a súllyal. A diéta és a sport nálam nem hozz eredményt. Annyira nem, hogy ha emeltem a edzés idejét akkor csak testtömegnövekedést tapasztalok. Ha semmit nem csinálok > mert volt ilyen kiborult időszakaim. Akkor se fogyok semmit de hízni sem hízok tovább.
Gyakorin már annyi alaptalan ítélkezést olvastam hogy letöltöttem egy hónappal ezelőtt a “Kalóriabázis” nevű appot, és mindent hozzáadok még a 70 kalóriás 3:1 ben kávét is. És így általában 2000 kalória jön ki naponta (ma pontosan 2103). A app , akkor a okos mérleg és annak a appja szerint is 2700 kalória nekem a normális. Amennyit felhasznál a szervezet sima nyugalmi állapotomban is. Mert 181 cm és 141 kiló vagyok.
Szóval elvileg minden egyes nap kevesebbet viszek be mint amennyinek a szervezetnek szüksége van. Ennek ellenére egy dekat nem fogyok. Most is dolgoztam amúgy a kertben és az oram szerint 470 kalóriát égettem a mozgással. És még este a futópadra is felnézek! Szóval biztos hogy valami betegség gatol. És az zavar a legjobban hogy az ismerőseim vagy ez a gagyi gyakori emberek meg azt hiszik a kanapén fekszek egész nap es 10 ezer kalóriákat zabálok es így várom az eredményt!
Oke akkor kezdjuk elolrol.
Felejtsd el az okosorat. Tokmindegy hogy kinai vagy koreai vagy olcso vagy draga, nem pontos. Kesz , ez egy teny. Ezt ertsd meg. Ha csak nem a szoveteidbe ultetsz be egy chipet ami figyeli a sejtjeidet, izmaidat es mindent ami Te vagy (amugy ilyen 2023-ban nem letezik, csak koltoi tulzaskent irtam) , eselytelen hogy megmondja barki vagy barmi hogy mennyi kaloriat hasznalsz fel. Felejtsd el ezeket hogy Te edzessel 1200-t egettel el es hasonlok. Programozd at az agyad. Az lebegjen elotted, hogy (mivelhogy nem tudod mennyi a pontos szam) edzessel 0 kaloriat egetsz el .
Csak a kajara koncentralj, semmi masra. A Kaloriadecifit egy kaloriahianyos allapot, amikor tobb energiat eget el a tested mint amennyit Te taplalkozas utjan bejuttatsz, igy kenytelen a sajat tartalekaihoz nyulni. Ez rendszerint a zsir es sajnos az izom. Edzessel es megfelelo feherjebevitellel az izmod nem fog csokkenni, epp ellenkezoleg, gyarapodni fog. Ha pedig mellette odafigyelsz az etkezesre, es normalisan decifitben vagy, akkor fogyni fogsz. Ez ennyi. Egyebkent nagyon tulmisztifikalod az edzest. Elarulom Neked, ha sulyzos edzesrol van szo, akkor akozben alig egetsz el kaloriat. Egyszeruen nem relevans, barmit is ir az orad. Egy izom brutal labedzesnel elegethetsz mondjuk 100-120 kaloriat 2 ora alatt. Az mi? Lof*sz. A kardio persze mas, de ott sem ugy kell am csinalni, hogy mondjuk Neked az orad megmondta hogy 2300-at ehetsz, de kardioztal mondjuk 500-at, akkor Te aznap 2800-at ehetsz es eszel is. Ez baromsag. Kardiozz ossze magadnak 500 vagy 700 kaloriat, amennyit csak birsz. De ne szamold bele a kaloriaidba konyorgom, mert nem pontos szamokkal jatszadozva nem fogsz fogyni egy dekat sem.
Mi segiteni probalunk, legalabbis en biztosan. De ha ugyanazt fogod mantrazni az oraval meg a kerteszkedessel kapcsolatban, akkor igazabol nem tudunk segiteni.
Tapasztalatbol beszelek, en 2 honapja kezdtem dietazni, eletmodot valtani. Az eredmeny -9 kilo. Es nem kerteszkedem.
Milyen könnyű azzal dobálózni hogy ha x kalóriával mozgás mellett nem fogy valaki akkor egyen még kevesebbet. Már hova egyen az ember kevesebbet és kevesebbet és kevesebbet? Ez nem életszerű. Koplalni, éhezni egy életen át nem életszerű.
Kérdező, én azt javaslom, nézd azt ia, hogy mit eszel! És ne csökkentsd elmebeteg módon folyamatosan a kalóriákat.
14. Hát akkor bizony szörnyen buta vagy.
Egy anorexias agybeteg barátnőm eszegetett ennyit a halála előtt.
Normális embereknek ez èlhetetlen.
Nekem 1500 kalóriás diéta mellett is csomókban hullott a hajam és állandóan éhes, fáradt voltam, mert kevés volt. Nem embernek való.
Nem egy nap alatt fogysz hanem inkább 1 hét alatt. (De inkább 2). Az nem úgy mukodik hogy ma edzek és holnap kevesebbet mutat a mérleg. Ugy mukodik hogy egy hetig jaloriadefixitben vsgyok amibol edzek pl 3szor es a testem osszessegeben eszleli hogy mennyi energiara van szuksege amit zsirbol bont le. De ez nem egy ejszaka alatt megy hanem hosszu idok alatt.
A 2000 kaloriat tartsd meg legalabb 2 hetig. Es ne csak a merleget nezd hanem merd le a ket het elejen meg a vegen is korbe a hasad, melled, combod, derekad, csipod, vadlid. Utana ezt hasonlitsd ossze a ket hettel kesobbivel.
Ha edzel akkor izmot szedsz fel es zsirt adsz le tehat sulyban ugyanannyi vagy csak kevesbe kover. Szoval minimum 2 hetig tartsd a mindent kiszamolos kaloriadeficitst. Heti 3x 1 ora sport boven eleg az elejen. Es ha 2 het alatt sem mutat semmi valtozast sem a merleg sem a kormeretek akkor kell elmenni az orvoshoz meresi adatokkal es taplalkozasi naploval. De hidd el hogy menni fog.
A baj az volt hogy tul sok fellangolas utan tul sokaig lazitottal. Ez hosszu es lassu folyamat. Az elej konnyebb es gyorsabb de az se egyszeru
Kicsit bunkó itt egy-két felhasználó, még ha részben igazuk is van. Teljesen érthető az elkeseredettséged. Sajnos a biológia nem kegyes, hogy akkor most neked könnyebb lesz, hisz megérdemled :-(
Ha nem fogytál, akkor nem voltál tartós kalóriadeficitben. Ha a program szerint abban voltál, akkor a program tévedett. Valami nem stimmelt. Elszámolhattad a bevitelt (és tényleg figyelj az apróságokra, 70 kcal igenis számít). Még inkább téves lehet a felhasználás becslése. Az alap felhasználás is, de ha a sportot beleszámoltad, az méginkább.
Mindenképp azt javaslom, hogy keress fel egy dietetikust. Olyat, aki türelmes, és közös kitartással megkeresitek, hol a hiba.
Még egy a sportról és az órákról. Tipikus hiba, hogy ha mondjuk beírsz 5 óra kertészkedést, akkor a program arra az 5 órára újra beszámítja az alap kcal égetésed. Amit már egyszer számolt.
De nem csak ez a gond, ezen túl is nehéz egy sima pulzus- és gyorsulásmérővel kalóriát becsülni. Drága laborberendezéssel (pl. a kilélegzett co2-t mérve) már elég pontos mérés lehetséges. De az egy másik árkategória.
A sportoknál akkor számíthatsz nagy kalóriaégetésre, ha valami hűt. Ugyanis ha túlmelegszel, a szervezet lekorlátozza a teljesítményed. Úgy érzed, 100%-on pörögsz, csak az a 100% egy csökkentett érték.
Ha pl. kerékpározol sík úton a szabadban, akkor a menetszél elpárologtatja az izzadtságod, így működik a hűtőrendszered. Ha most max erőbedobással tekersz, percenként több kalóriát égethetsz, mint a teremben izzadtságtól csöpögve. Észre is fogod venni: ha megállsz, nincs már szél, már nem párolog el az izzadtság, ugyanúgy folyni fog rajtad.
Ezért javaslom, hogy biciklizéssel, görkorizással, esetleg úszással próbálj pluszkalóriát égetni inkább.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!