Baj, ha túllépem a napi optimális zsír bevételt?
Kalóriadeficitben vagyok, figyelek rá, hogy a szénhidrát a napi keret alatt maradjon, a fehérje pedig meghaladja a minimumot, de zsírból néha többet viszek be, mint amennyit kéne. Ez probléma?
164 gramm ch, 40 gramm zsír, 45 gramm fehérje a kiszámolt makrók.
A zsírbevitel egészségügyi határétéke valahol 1,0 g/tskg alatt van. Ha ezt a határt túlléped, az dietetikailag nem előnyös, de nyilván az a kérdés, hogy milyen gyakran léped túl, mennyire léped túl, meg hogy milyen élelmiszereknek és zsírtípusoknak köszönhetően lépedt túl.
Fogyá szempontjából egyébként ennek nincs jelentősége, amennyiben kalóriadeficitben vagy.
Nem probléma. Ha ezek nagy része állati zsír és mondjuk minden nap 60-70 gramm lenne az hosszutavon okozhat gondot. Vagy ha feldokgozott (pl bolti kekszekben).
De alapvetően 30 energiaszázalékig teljesen biztonságos
(Napi kereted * 0.3 / 9.3) -> ennyi grammig rnedben van a zsir
Telítetlen zsírokból egyáltalán nem baj, annak túlnyomó többségében szinte csak pozitív élettani hatásai vannak.
Telített zsírokból viszont baj, hiszen tönkreteszi az érrendszert és a szívnek is árt, illetve erősen daganatképző hatású.
Én eléggé utánajártam ennek. Eleve max 35% a zsírra az ajánlás.
Ami indoklás van mögötte, legalábbis sok-sok keresés után ennyit találtam:
(1) ha túl sok a zsír, sok lesz a kalória mert a zsírban sok a kalória és akkor elhízol
(2) ha sok zsírt eszel, akkor tuti-bizti sok telített zsírt eszel és az egészségtelen
Az (1) nyilván fasság, ha amúgy tartasz egy kalória keretet.
Ami a (2)-t illeti, ott eleve csak telített zsírról van szó. Szóval nyugodtan önts tökmagolajat a salátádra. A telített zsírokra is van ajánlás, hogy max mennyi, én inkább azt próbálom figyelembe venni.
A trükk itt az, hogy ha csökkented a telített zsírt, valamit növelni kell, mert a keret adott, a százaléknak ki kell jönni. Ha ez a telítetlen zsír vagy lassú felszívódású ch, akkor valóban javítottál.
De light cuccokban sokszor cukorral pótolják a zsír hiányát, hogy az ízélmény ne romoljon. Ettől egészségtelenebb lesz a cucc, szóval akkor már inkább a zsír, az kisebb kárt csinál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!