Kezdőoldal » Fogyókúrák » Kalóriaszámlálás » Ha csak a kalória számlálás...

Ha csak a kalória számlálás elég a fogyáshoz miért nem mindegy mégsem mit eszünk az adott kcal kereten belül?

Figyelt kérdés

Azt tapasztaltam, hogy mindennap engedélyeztek magamnak 200kcal-t ami nem az “esszenciális” étrendemből áll össze vagyis nem reggeli/ébéd/vacsora egészséges kajákból hanem ez amit +pluszba eszek úgymond felesleges kalória.

Ha ugyanazt a kétszáz kalóriát mondjuk csokibol/chipsbol viszem be akkor lassabban fogyok mintha mondjuk csak tejeskavebol vagy hidegen préselt gyumolcsléből ilyesmi. Nap végén mindig ugyanannyi a kalória csak ez a kétszáz kalória néha napokig pl plusz edessegbol áll össze néha “könyebb kajakbol” ha konkrétan ugyanannyi a kalória miért számít mit eszem?

Főleg hogy nem a teljes nap édességet eszem csak a kcal egy kis részében.

Valaki tapasztal hasonlót?

Álltalánosan az igaz ha mondjuk 1200kcal gyorskajavol vinnem be lassabban fogynék mintha zöldség/húsból? Csak hogy szélsőséget mondjak.

2023. jún. 2. 21:55
 1/8 anonim ***** válasza:
64%

"Ha csak a kalória számlálás elég a fogyáshoz miért nem mindegy mégsem mit eszünk az adott kcal kereten belül?"

De, igazából teljesen mindegy, csak az a kérdés, hogy mennyire hatékony az adott táplálék. Olyat kell enni amit szeretsz, ha fogyni akarsz akkor igazából célszerű olyat enni, ami kevés kalória, hogy többet tudj belőle enni. Elvégre azért híztál, mert többet kívántál/ettél, mint amennyire a szervezettednek szüksége lett volna. Így például szénhidrátban gazdag élelmiszerekkel és csokival nem biztos, hogy fogsz tudni fogyni, mert folyton éhes leszel és kajázgatsz, vagy túleszed magad.

"Álltalánosan az igaz ha mondjuk 1200kcal gyorskajavol vinnem be lassabban fogynék mintha zöldség/húsból? Csak hogy szélsőséget mondjak."

Nem igaz, de mint mondtam célszerű fehérje dús étrendet alkalmazni, sok zöldséggel és kevesebb szénhidráttal és még kevesebb cukorral, ha fogyni akarsz. Alapvetően pl egy csoki egyáltalán nem "hasznos" tápanyag így csak felesleges kalória, de nyilván semmit nem befolyásol, ha hetente 2-3 alkalommal megeszel 1-1 csokit.

2023. jún. 2. 22:15
 2/8 anonim ***** válasza:
79%
A telítettség, a jóllakottság, az egészség, a közérzet, a változatosság, a kiegyensúlyozottság is szempont dietetikailag és úgy amúgy biológiailag, nem csak a kalóriaszámolás és a fogyás. Ez nem evidens?
2023. jún. 2. 23:43
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Nagyon sok oka van, miért nem mindegy. Egyrészt ott vannak a makró tápanyagok: szénhidrát, zsír, fehérje. Ezekre mind szüksége van a szervezetnek, és ha csokit, gyümölcslevet, meg ilyenekkel fedezed a kalóriákat, az általában csak ch, és nagyon minimális fehérje. Ami a zsírt illeti, nagyon nem mindegy a minőség, elég a koleszterin vs omega 3 zsírsavakra gondolni. A másik a mikro tápanyagok, mint vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek. Simán éhezhetsz minőségileg, lehetnek hiánybetegségeid, miközben kalóriában eleget eszel. Harmadrészt más lesz az érzete a gyomrodban egy kiegyensúlyozott étkezésnek, mint egy chpisnek, vagy hasonlónak. Az előbbi jobban laktat, az utóbbi után hamarabb éhes leszel. Negyedrész a bélflórádnak sem mindegy. Az evolúció alatt szoros szimbiózist alakítottunk ki bizonyos baktérium törzsekkel. Etetjük őket, ők pedig fontos anyagokat termelnek nekünk cserébe, pl vitaminokat, de még neurotranszmittereket, hormonokat is. Emiatt lehet tapasztalni sokaknál, hogy a nem megfelelő táplálkozás depresszióhoz is vezethet például. A rossz étkezés (rengeteg cukor, édesítőszer, ultra feldolgozott ételek) eltolják az évmilliók alatt kialakult egyensúlyt a baktérium törzsek közt, egyesek túlszaporodnak, mások éheznek. Ahogy írtam ez a mentális állapotra is kihat, ezen felül vannak a klasszikus, régóta ismert tünetek, mint puffadás, székrekedés, hasmenés.

De amúgy amiről te írsz a kérdésben, az szimplán a salak mennyisége. Nyilván ha nem eszel szilárdat pluszban, hanem csak folyadékot viszel be, abból nem lesz annyi salak.

Egyébként amit írtam továbra sem jelenti azt, hogy ha nem 100%-osan jól eszel, akkor veszett fejsze nyele minden, de a 80-20-as megközelítés szerintem elég jól tartható minden szempontból. Ez kb azt jelenti, hogy 5 étkezésből 4 kiegyensúlyozott 1 pedig valami nem feltétlenül egészséges, csak szimplán számodra élvezetes. Kalóriában is tarthatod ugyanezt: 1000 kcal-ból 800 kcal egészséges alapanyagból készült étel, 200 pedig csoki, chips, amit akarsz (vagy 2000-ből 1600-400, ahogy neked kényelmes számszerűsíteni).

2023. jún. 3. 07:39
 4/8 anonim ***** válasza:
17%
A jólevő, sportos, nem dohányzó, nem alkoholizáló, kiegyensúlyozott életet élő emberek is meghalnak sok esetben indokolatlanul korán, tehát tulajdonképpen mindegy.
2023. jún. 3. 11:55
 5/8 anonim ***** válasza:
39%
De, teljesen mindegy, hogy mit eszel, de azt garantálom, hogy ha 3 tábla milka csokiból viszed be az 1600 kalóriádat akkor a falat fogod kaparni a nap végére.
2023. jún. 3. 17:18
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

Az egyik, hogy éhes maradsz, rosszul leszel nem megfelelően összeállított étrenddel.

A másik meg hogy nem csak a bevitt, hanem a felhasznált kcal is számít. Hogy mivől áll, amit beviszel, elméletben befolyásoljlhatja a felhasználást.

2023. jún. 3. 20:31
 7/8 anonim ***** válasza:
100%
Több szempontból sem mindegy mit eszik az ember. :) Ha gyorskaját,pizzát, péksütit, csokit csipszet eszik az ember, igencsak nehézkes lesz tartani egy limitált kalóriakeretet, nem lesz fenntartható hosszútávon. Aztán ott van az, hogy mindenki máshogy érzi jól magát, én pl ha sok szénhidrát van az étrendemben ,sokkal éhesebb vagyok, nem lakom jól hosszú időre. Ez megint csak hátráltat ha az ember fogyni akar. Így én szénhidrátcsökkentésre is figyelek. Igaz én ezen már túl vagyok, lefogytam, és súlyt tartok, de továbbra is a diétás életmódom szerint eszem,úgy mint anno fogyáshoz, hiszen tartanom kell a lefogyott sulyom.
2023. jún. 3. 21:56
 8/8 anonim ***** válasza:
42%
Én kalóriaszámlálás nélkül fogytam le. Szerintem fontosabb a táplálkozás minősége és a makrók, főleg, ha valakinek inzulinrezisztenciája van és/vagy a pajzsmirigye nem működik jól.
2023. jún. 4. 13:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!