Hogyan és kb. mikor terjedt el, az a butaság, hogy a szénhidrát hízlal?
Szénhidrát anyagcsere zavarról hallottal már? Ilyen esetben szokták ajánlani a kevesebb szénhidrátbevitelt, és kb innen terjedt el, és lassan divatdiétát csináltak belőle.
Egészséges anyagcseréjű emberekre nyilván nem vonatkozik. A Betegeknèl viszont megkönnyítheti a fogyást, az életmódváltás fenntarthatóságát és így a súlytartást is.
De amúgy meg vannak olyan emberek, akik az általánosan ajánlott 50 helyett arányaiban kevesebb szénhidrát mellett 20-30%, kevèsbé éhesek.
Pl én is ilyen vagyok, kevesebb ch mellett nem vagyok annyira éhes, tarthatóbb az életmód és a lefogyott súlyom is, amellett hogy szénhidrát anyagcsere problémáról is kaptam anno diagnózist.
Valószínűleg igaza van a 3-asnak. Azért be kell látni, hogy az anyagcsere zavarok közül a szénhidrátot érintőek a leggyakoribbak.
Ugyanakkor szerintem van más oka is. Az egyik, hogy ha kevesebb ch-t kezdesz fogyasztani, kb azonnal lesz változás, mert kevesebb vizet köt meg a szervezeted. Ez viszont azonnal vissza is megy, amint megint többet eszel. Tehát látványos változást okoz a fogyasztása, megvonása. Illetve, amire én még gondolni tudok, hogy sok esetben egyazerűbb is ezt a makró tápanyagot csökkenteni. A fehérje egyértelműen kell, ezt nem is akarom részletezni, a zsír kell a benne oldódó vitaminok felszívódásához, a hormonok egy része is lipid alapú, szóval büntetlenül, vagy legalábbis minimális következményekkel a ch mennyisége vehető vissza a legkönnyebben. Mielőtt bárki rossz következtetéseket vonna le, nyilván a ch-nak is fontos szerepe van, főleg rostoknak (mind az oldhatóknak, mind a nem oldhatóaknak). Viszont ma már kb minden feldolgozott ételt telenyomnak finomított cukorral, amire nem igazán van valóban szükség. De az pl teljesen indokolatlan számomra, ha valaki nem eszik gyümölcsöt, mert "sok benne a cukor", vagy összességében indokolatlanul le akarja csökkenteni a fogyasztását.
1 g fehérje = 4 kalória
1 g szénhidrát = 4 kalória
1 g zsír = 9 kalóra
1 g alkohol = 7 kalóra
Ezek után nem is értem.
Normális országokban pl. Angliában egy személyi edzőtől elveszik a végzettségét, ha ilyet kiejt a száján, hogy a szénhidrát, vagy a cukor hízlal.
Az 1 g-ra vett kcal tartalom teljesen irreleváns. Persze, lehet ezzel jönni, hogy 1 g zsír több kcal, de igazából az számít, hogy ugyanannyi kcal melyikből laktat jobban.
Másrészt a cukor hozzásegít a hízáshoz azoknál, akiknél belengeti a vércukorszintet, jól megéheznek és bezabálnak tőle.
Szerintem személyes megfigyelésekből és tapasztalatokból.
Én is azt vettem észre, hogy ha nem eszem szénhidrátot, akkor fogyok, ha meg eszem, akkor hízok.
Ilyen egyszerű! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!