Mi a fontosabb, a heti vagy a napi kalóriadeficit?
Egy jó ideje úgy próbáltam fogyni, hogy hétköznap szigorúan tartottam a kalóriadeficitemet, figyeltem az egészséget kajákra, aztán hétvégén elengedtem magam, és kb azt ettem, amit csak megkívántam. A fogyásban egyelőre nincs is túl nagy eredményem...
Aztán valahol olvastam, hogy fontosabb a heti kalóriadeficitet kiszámolni, mert pl ha 5 napon át jól tartom a keretet, de aztán a hétvégén meg 2-3x annyit eszek, napi átlagra számolva bőven magasabb lesz a kalóriaszám, mint amennyit deficitnek kiszámoltam.
Melyikre kellene jobban odafigyelni?
Elvileg a heti lenne a mérvadó, de azért a hétvégi elengedésekkel kicsit vigyázni kell, nagyo el tudja vinni az egészet.
Ha hét végén észrevehetöen többet eszel, akkor a hét közben ezt "meg kell spórolni", azaz kicsit lejjebb vinni a keretet, vagy jóval többet sportolni.
Az azonban nagyon nincs rendben, ha hét végén kétszer-háromszor annyit eszel, ez nem igazán jó ötlet, eléggé túlzónak tartom.
Ha másfélszer annyi, az belefér, több nem igazán szerintem.
A heti.
És egyébként ezért nem támogatják sokan a csaló étkezéseket. Sok esetben az a vége, amit te is tapasztaltál: a csaló kajából csaló hétvége lesz, és annyit eszel, hogy az egész heti deficitnek annyi. Én is lazábban veszem a hétvégéket, de ez nem azt jelenti, hogy szétzabálom magam, és annyi kalóriatöbbletet tolok be, amennyit csak bírok. Inkább azt hogy súlytartó kalória mennyiséget eszek, és belefér 1-1 nem egészséges kaja is.
Én azt tanácsolnám, hogy ha ennyire ki vagy éhezve a hétvégére, és nem tudsz megállj parancsolni a gyors kajának, fagyasztott ételeknek (vagy bármi is az, amivel ennyire túleszed magad), hogy inkább csökkentsd a napi deficitet, tartsd hétvégén is a jó étkezési szokásokkal együtt. Kisebb deficit kevésbé megterhelő, viszont a folyamatos odafigyelés nehéz, és ez az, amit inkább meg kell szokni, és szokássá kell válnia, amit erőfeszítés nélkül be tudsz tartani. Idővel talán meg tudod találni a számodra optimális egyensúlyt, de amíg ez nincs meg, addig az ilyen ételek és a túl nagy hétköznapi deficit csak lehetetlenné teszi a fogyást.
A heti, a csalónapokat pedig felejtsd el, az bullsht.
Értelme semmi, de a szervezetnek nem tesz jót, hogy mondjuk öt napon keresztül 1600 kalóriás, viszonylag könnyű étrenden vagy, "csaló napon" meg megeszel minimum 3-4000-et (igen, a fitness világban ez a lényege).
#3 annyit pontosítanék, hogy a "fitness világban" nincs olyan, hogy csaló nap. Csaló étkezés van, ami egyetlen egy étkezést takar, és leginkább a glikogén raktárak feltöltésére szolgál, hogy jobban tudjanak edzeni utána, vagy szimplán egy olyan étel evése, amit egyébként a diéta alatt nem enne az illető. De ez 1(!!!) db étkezés! Nem x nap kontrollálatlan evés. Illetve diéta szünet van, amikor súlytartó kalóriát esznek x ideig. Szintén azért, hogy visszanyerjék az energiájukat, illetve hogy ne legyenek folyamatos deficitben, mert az esetleg hátránxos a mentális vagy fizikai egészségükre.
A csalónap, vagy inkább zaba nap egy csodás út a BED felé, vagy az angol által muckbang-nek nevezett trendnek. Egy totális félreértelmezése a csaló étkezésnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!