Valaki magyarázza már el nekem a dolgokat hogy működik a fogyás kalória szükséglet már nem értem?
Kb 1 hete dietazok. Nem számolom a kalóriát se a szénhidrátot de egyáltalán nem eszem lisztet cukrot. Amit eszem zöldség és hús. Tojás ilyen. Kb 3-4 naponta tudok csak wczni. Ez ezelőtt is így volt. Tegnap előtti súlyom 72.6 kg
Tegnap többet ettem kiszámoltam a tegnapi étkezésem szénhidrát 97g kalória 1100 . reggel sikerült is wczni utána rá álltam a mérlegre és Ugyan annyi vagyok. Ez azt jelenti hogy ennyit kéne ennem hogy meg tartsam a súlyom? De ha nem megyek ma wcre akkor nyilván többet mutatott volna a mérleg akkor meg úgy volnék vele hogy híztam a tegnapi nap miatt... Szerintem ez a diétán belül is kevés kalória volt ahoz hogy nem ment volna a súlyom lefele.. Eddig minden nap mertem magam és 20 dekaval kevesebb voltam. Most nem értem :(
Az elsőnek igaza van, kiegészítve:
Holnap reggel wczés után, evésivás előtt állj rá a mérlegre. Legközelebb pedig egy hét múlva, ugyanaznap, ugyanabban a ruhában, ugyanúgy reggel, ugyanolyan állapotban. Na ez az a két súly, amit össze lehet hasonlítani és értelme is van (habár bagoly mondja verébnek mert mikor én életmódot váltottam, az első 5 hónapban minden egyes reggel mértem magam, ez adott motivációt. viszotn ez azért is volt, mert több mint 30 kg túlsúllyal indultam és az elején könnyen is ment.
egyébként egy wczés max 30 deka, annyi meg simán leeht mérési hiba. szóval azt ne mérd. ez egy nagyon hosszútávú, tartós folyamat
habár nincs benne a kérdésedben, de kitérnék arra, hogy van, akinek egészséges de legtöbbünknek nem az a 3-4 naponta kakálás. ennek oka lehet a kevés folyadékfogyasztás és az elégtelen rostbevitel.
tehát igyál napi 2 liter folyadékot minimum (ez nem csak egészsgées, de ténylegesen segít a fogyásban is)
és egyél elég rostot: rostot főleg a teljes kiőrléű gabonában, (zab, köles, bulgur, rizs, rozskenyér, teljes kiőrlésű kenyér, tönköny pékáru stb), hüvelyesekben (pl bab, lencse) és a zöldségekben lehet nagy mennyiségben találni. A vitaminok miatt fontos a zöldségfogyasztá, ebből ajánlott minden sós étkezéshez kb egy amroknyit (egy paradicsom / egy paprika / két zelelrszár stb). A gabonák, zöldségek, hüvelyesek fontosak, mert ez az egészséges életmódban a fő szénhidrátforrásunk, hiszen ezek a komplex szénhidrátok. Ezek okoznak hosszútávon teltségérzetet és amiről itt is szó van: rost van bennük, tehát segítik az emésztést. Egy harmadik oka a ritka bélmozgásnak, ha túl kevés kalóriát eszel és az anyagcsere belassul. Tehát ha véletlen nem eszel eleget és pl egy hete csak 900-1000 kcal körül vagy, ez is okozhatja, EZ nagyon nem egészséges.
Még egy hibaszerűség a leírásodban: te is leírod, hogy tudod hogy az egész fogyás a kalüriáktól függ, de mégsem számolod. Persze, a liszt és cukor kiiktatása segí csökkenteni, de ettől függetlenül is ehetsz mennyiségben túl sokat. A tészták egyébként nem ördögtől való dolgok, mértékkel fogyasztva jó is, hisz a durum tészták szintén rostot, komplex szénhidrátot tartalmaznak és még finomak is.
És akkor ami a krédésed volt, arra a válasz. A kalóriabevitel és elhasználás a fogyás biológiai alapja. Ezt el lehet érni pl ételek kiiktatásával, vagy lébööjtkúrával is, esetleg valamilyen márka porainak ivásával. Ebből kb egyik sem egészséges fogyáshoz vezet. De a legtöbb fogyáshoz vezet, mert kevesebb kalóriát viszel be, mint amit elégetsz.
Nem azt jelenti, hogy ennyit kéne enned, hogy megtartsd a súlyod. Ha egy hónapig számolnád pontosan a kalóriabeviteled, és ugyanannyi lennél hónap elején és hónap végén, és leosztod 30cal, akkor is csak egy közepesen pontos becslést kapnál arra hogy mennyit kéne enned. Hiszen ez még annyi mindentől függ, mérési állapottol (wc stb), mozgástól, egyéb aktivitástól, szellemi megterheléstől, hormonoktól.
Egyébként a számolásodban ott is hiba van, hogy ha belegondolsz, kb 1 nap alatt megy át az étel a gyomrunkon és még 2 nap míg a beleken keresztül jut és kijön hátul. Ennyi idő alatt dönti el a szervezet is, hogy mit tart meg belőle, mit épít be (izomba/zsírba), mennyit alakí át (pl vízből oxigént), mennyi megy ki vizelettel. Tehát az étkezés hosszútávú hatásai is ebben az időszakban dőlnek el. Saját példámon, én ha tartok egy csalónapot, akkor pl másnap böjtölök és csak vacsit eszem (oka és lényege itt mindegy, nekem az edzőm javasoltaÍ). Így a két napban összesen pont annyit eszem mint két napban nekem kell. De ha csak az első napot nézem, akkor kb kétszeresté. Ilyenkor a csalónap + böjtnap után 3-4 napig direkt nem is állok mérlegre. Egyrészt a csalónapon súlyra is sokat tudok enni (több kiló kaját), msrészt akkor érződik kb a hatása. És utána szépen minden vissza szokott állni a régibe.
Amit a mérleg mutat az akár 2-3 kg eltérést is mutathat a következőktől függően:
mennyi folyadékot ittál
mennyi szénhidrtáot ettél a mérés előtti 24 órában (mert az ideglenesen! visszatartja a vizet és ezért a mérleg többet mutat, miközben valjában nem híztunk
kis-nagy wc
menstruáció (én pl 2,5 kg-val vagyok több az első 2 napban)
mennyi gyümölcsöt-zöldséget ettél (ha megeszel fél kiló epret, akkor bizony amíg ki nem jön, fél kilóval több leszel - hosszútávon bviszont nem leszel több kg)
amit még hozzátennék, hogy mikor aktívan fogytam, kalóriát számoltam és mellette időszakos böjtöltem (ez nekem segíett a keretemet tartani), akkor reggel 9 és du 4 között ettem mindig. ilyenkor tényleg a reggeli méréseknél napról napra mentek le (vagy stagnáltak) a dekák. EZ ugye azért lehetett mert a bevitt étel nagy része, a víztartalom annyi idő alatt kb feldolgozásra kerül. De a hosszútávú hatást akkor is inkább hetekben néztem
egyébként magam is úgy indultam az utam elején 2,5 éve, hogy 3-4 naponta voltam wcn és sosem értettem hogy mások hogy mennek többször. már kb 1,5 éve stabilan napi 1-2szer megyek, de ha tartok pl egy olyan anpot hogy sok cukormentes édességet eszem (pl reggelire túrókrém gyümölccsel, ebédre zabos császármorzsa cukormentes szörrppel, és vacsira egy tojáspite tk lisztől - akkor ugye nem eszem kb semennyi zöldséget és komplex szénhidrátott is elég keveset - akkor a wczéseim is sokkal ritkábbak és hát kellemetlenebbek is
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!