A kalóriákat hogy kell számolni?
Mármint egyszerűen csak össze kell adni minden terméknek a kalóriáit amit tartalmazz egy bizonyos étel és ennyi? Vagy másképp kell számolni? A kalória számlálásban nem számít az hogy hogy van elkészitve az a bizonyos étel(sütve,párolva stb..) vagy milyen termékekkel van kombinálva?
Például egy lángosra miért mondják azt hogy hizlal meg sok benne a kalória ha Például kevés alapanyagból van elkészitve és mindenből csak kevés van benne? Szerintem egy csokis sütiben is lehet kevés kalória ha mindenből csak egy keveset teszünk bele.





Megeszel 10 dkg. rántott sajtot, salátával, köret nélkül.
300 cal.
Iszol hozzá valamit? Mit?
Reggelire mit ettél?
Uzsonnára, vacsorára?
A napi 1000 cal. -t hogy osztod be?
Írd be a táblázatba, mit ettél, vagy mit akarsz enni, és kidobja neked,
hány cal.










Pl. az uborkában 15 kcal van 100g-ban. Ezt hasonlítsd össze a rántott sajttal, és rájössz, miért mondják. Vagyis 6-7x annyi uborkát meg lehet enni, hogy ugyanott legyél kalóriában.
A számolgatást úgy lehet a legpontosabban végezni, hogy a nyers alapanyagokat adogatod össze. Viszont az olajat is hozzá kell adni, amiben sütöd mondjuk a krumplit. Attól lesz az olajban sült krumpli/chips hízlaló egy főtt krumplihoz képest.
Ha olaj nélkül, tepsiben sütsz krumplit, gyakorlatilag csak azért lesz a végén picivel magasabb kalóriatartalma, mert vizet, vagyis így súlyt veszít.





Általában a legtöbb élelmiszer esetén 100 grammra adják meg a kalória tartalmat. Kivéve pl tojást, zsemlét meg szoktak adni 1 db-ra. Tehát megnézed, hány kcal van egy élelmiszerben, amit eszel, aztán megméred a konyhai mérlegen, hogy mennyit eszel belőle, és kiszámolod, hogy abban a mennyiségben hány kcal van.
Összetett ételek esetén összeadódik az alapanyagokból. Általában főzés előtt, tisztított mennyiségre vonatkoznak a kalória adatok. Nem szabad kifelejteni az ételkészítéshez használt zsiradékot sem! Ha párszor leméred az élelmiszereket, megfigyeled, hogy az mekkora darab, később már jól meg fogod tudni saccolni egy étteremben is a mennyiséget, és az alapján a kalória tartalmát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!