Akik kaloria szamlalas szerint esznek, ti, hogy csinaljatok?
Idő után tudni fogod, hogy miből mennyi hány kalória és összerakod fejben. Bizonyos kaják újra meg újra megjelennek majd az étrendedben, szóval könnyebb lesz követni a kalóriát.
Ha szendvicsről van szó, akkor 1.: tudd, hogy amit bele akarsz rakni, azoknak mennyi a kalória tartalma mondjuk 100 gramra lebontva 2.: mérd le az alapanyagokat, amíg nem megy szemlátomásra vagy fejből, hogy mi mennyi súlyra.
Mondjuk személyes preferencia, de én például kerülöm a szendvicseket és a hozzá hasonló kajákat, pont azért, mert kicsit komplikáltabb a kiszámolásuk. Milyen kenyér, mekkora szeletet vágsz, minden számít egy kicsit. Viszont ha mondjuk fehérje + köret fogásokról van szó, akkor kb fél pillanat kimérni és tudni, hogy mennyi kalóriáról is van szó. Vagy egy rántotta, vagy zabkása. Nem kell túl komplikálni szerintem, főleg nem az elején :) De ízlések és pofonok.
Én a kaloriabázis appot használom.
Reggel összeírom miből mennyit akarok aznap enni és látom mi fér bele. De már saccolni is tudok egyes ételeknél annyit használtam.
De inkább irányadónak írom. Pl nem fogom lemérni hány gramm vaj meg felvágott van a zsemlében. Kiválasztom, hogy egy kis kanálnyi, két szelet stb. Így se úgy se lesz hajszál pontos akkor sem ha leméred. Az a +-100 kcal meg nem számít.
Összetevőnként lemérem a szendvicset (digitális mérlegen nem bonyolult), aztán ha megettem, feljegyzem. Kis kalóriatartalmú dolgoknál nem is feltétlen mérek (pl. paradicsom, eszem kettőt és mérés nélkül beírom, hogy 150 g, itt nem számít sokat a hiba), vagy pl. a kedvenc sonkámból egy szelet 20 g, azt sem kell mérni, a vajkrém is nekem kb. 20 g szokott lenni, azt se mindig mérem. A kenyeret igen, mert azt nehezebb szemre megmondani, kivéve ha szeletelt kenyér, azoknál tudom fejből, hogy hány gramm egy szelet.
Nem úgy csinálom, hogy előre megtervezném, hogy miből hány grammot eszem, de így is jó összeg szokott kijönni a nap végére. Ha véletlen túl sokat ettem valamiből, legközelebb már fogom tudni, hogy mennyi fér bele, előzetes tervezés nélkül is. Nálam nem ezeken a rendes ételeken múlik, hanem az édességgel vagyok hajlamos túlszaladni, azt viszont előre tervezem, hogy mennyi lesz.
Én is a kalóriabázist használom. Az biztos, ha valaki erre adja a fejét és belevág, annak jó ideig a konyhai mérleg lesz a leghűségesebb társa. Ahogy írták is előttem, én sem írom be pontosan kimérve a paradicsomot, uborkát.., azt már nagyjából betudom lőni, ha tévedek, nagy csalás akkor sem lesz. (főleg, mert ha nem mérem, akkor többet szoktam beírni, mint amire saccolom és ezekben nincs sok kcal, ha csak napi 2-3 db-ot eszik az ember)
Hogy a kérdésedre is válaszoljak. Én nem nagyon szoktam előre megtervezni, hogy mit fogok enni. Mindig azt, amit megkívánok, csak beírom a bázisba. Tudatosabb vagyok, mikor elmegyünk valahová (barátokhoz, esküvőre stb.), olyankor már tervezek én is előre, hogy a "nasizás", alkohol is beleférjen a keretbe.
Tudom ajánlani az alkalmazást, ügyesen megvan csinálva. Egyszerű, könnyen el lehet igazodni rajta.
Sokkal egyszerűbb, mint az ember gondolná. ott van a digitális mérleg a konyhaasztalon, ráteszem a tányért és amit rápakolok,. azt mérem. Nem. szoktam közben jegyzetelni, megjegyzem (+/-1-2 kcal különbség nem érdekel) éd kaja után beírom yazioba. 2 hónapja csinálom, már van amit nem merek, mert szemmértékből tudom h mennyi, pl ha iszom egy lattet, tudom h mennyi tejet használok. a Főtés kicsit macerásabb, ott lemérek mindent, leírom, aztán a kész ételt is lemérem, hogy mennyi. lett a végső tömege. És amit egyszerre megeszek, az alapján számolom vissza.
Én nem szoktam megtervezni előre, nekem az a lényeg h lássam, hogy haladok napközben a kalóriabevitellel. Ha kevesebbet ettem kapközben, akkor. lehet kiadósabb a vqcsi ill. belefér valami egészséges nasi, ha többet, akkor szerényebb az esti étkezés. Az a lényeg h nap végére se túl sokat, se keveset ne egyek. A makrókat nemigen figyelem, mert eleve minőségi kajákat fogyasztok,szóval az nekem adott h jók általában az arányok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!