Megfőzve miért változik a makrotápanyag tartalma ezeknek az ételeknek?
Nem tudom, hogy a kaloriaguru mennyire megbízható, illetve lehet, hogy hülye vagyok hozzá, de nem értem, hogy mi változik főzés közben ezeknél az ételeknél:
Quiona:
- [link]
- [link]
Bulgur:
- [link]
- [link]
Főzés közben kiázna belőlük a makrotápanyagok nagy része?
Nem ázik ki, valójában jó az, amit az 1-es ír, vizet vesz fel, ahogy megfő.
A víz 0 kalóriás, de súlya van.
Példa van 100 gramm cukrod, abban 100 g szénhidrát van. Ehhez hozzá teszel 300 gramm vizet, így van összesen 400 g cukros lötyid, amiben a szénhidrát ugyanúgy 100 gramm. De ha leosztod, akkor 100 gramm oldatban csak 25 gramm cukor/szénhidrát van. A kalória is ugyanígy van.
Nem ázik ki, hanem ahogy az egyes válaszoló írta, vizet vesz fel. Képzeld el, hogy van egy deci szörp, abban aztán rengeteg cukor van. Viszont ha szörpöt felhígítasz vízzel, és ebből a hígított cuccból veszel egy decit, akkor abban sokkal kevesebb cukor van. Ugyanez történik ezekkel az ételekkel is.
Másképp megfogalmazva ha van 100g száraz quinoiad, ezt megfőzöd, akkor abból sokkal több lesz, mint 100g, úgy nagyjából 300g. Tehát abból 100g nagyjából harmadannyi makro értékeket tartalmaz, mert a többi víz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!