Amikor ki akarom számolni egy étel kalória tartalmát akkor a nyers vagy az elkészült állapotában kell lemérni?
Az első jó nagy hülyeséget ír. Kalóriaszámlálásnál mindig, mindent nyersen mérünk. Tésztát, rizst, húst, zöldséget, mindent. De ha belegondolsz, ez logikus is. Kifőzök magadnak 100 gramm tésztát. Felveszi a vizet, lesz belőle mondjuk 220 gramm. Mennyi tésztát ettél meg? Nyilván 100 grammot.
Hússal ugyanez a helyzet, csak ott még csökken a súlya, ahogy elpárolog belőle a víz. De azt a mennyiséget etted meg, amit kisütöttél.
Is-is. Ha nyersen méred, akkor pontosabb adatokat kapsz. De ha a rendszerben, amkt használsz grillezett csirkemell van például, akkor ne a gyersre számold.
De azt mindenképp tartsd észben, hogy ezek körülbeli értékek minden esetben. Még akkor is, ha a gyártó által csomagolásra írt adatokat használod, mivel az is egy átlagolt eredmény.
Szóval nagyságrendileg tudod csak belőni az ételek kalória és makró tartalmát. Utána a saját tested visszajelzései alapján kell finomhangolnod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!