Kezdőoldal » Fogyókúrák » Egyéb kérdések » Miert hirdetik itt annyira,...

Miert hirdetik itt annyira, hogy a kaloriaszamolas hulyeseg?

Figyelt kérdés

Paran csak azt nyomjak, hogy szenhidratszegenyen kell etkezni.

De ha en szenhidratszegenyen be tudok vinni 2500-3000 kaloriat, akkor mi van?

2019. júl. 18. 08:23
1 2 3
 21/30 anonim ***** válasza:
2019. júl. 18. 18:39
 22/30 anonim válasza:

Azért mert valóban butaság. Egyik ember sem kályha, hogy elégjen benne a kaja.

https://www.youtube.com/watch?v=5doV1afqEss

2019. júl. 19. 02:30
 23/30 anonim ***** válasza:

Mostanában ez a menő, hogy ne foglalkozzunk a kaloriakkal, csak a ch szamoljuk. Ok. Mivan akkor, ha valaki tudatlanul belekezd egy ilyen szenhidratszegeny fogyokuraba, nincs tisztaban a sajat alapanyagcsere szuksegletevel, nem ismeri a kaloria ertekeket, mert az okosok azt mondjak lenyegtelen. Lecsökkenti tehat a ch-ot, noveli a feherjet es zsírt. Azt azert tudjuk, hogy az ilyen magas zsirtartalmu etrendek hosszutavon még tudosok altal nincsenek kivizsgalva. De vegyunk peldat Norbi szivproblemairol. Annyira reklamozza a termekeit,hogy akar az eletet is adnak ertük.

Meg egy pelda. Valaki fogyni szeretne. Mit egyen? Mennyit? Egeszseges etelekből napi 6-szor. Ok,rendben. De, ha az illető egeszseges etelekből több kaloriat fog bevinni, mint amennyi kell hizni fog? Itt jon kepbe a kaloriaszamolas.

Kaloriaszamolas nyilvan nem olyan pontos, mint sokan gondoljak.Vannak szórasok. Pl a mandula kaloriatartalmat regen elmertek, azota korigalva van.50 even keresztül kutattak, kifejlesztettek a tudosok a kaloriakat, de az tudogató ember rajott, hogy hulyeseg. Egy kalyhaban merik, hogy mi mennyi kaloria? Igen, mert nincs jobb meresi eszkoz. Dehát az ember nem egy kályha. Ezt a szerkezetet kalorimérőnek hivjak. Hogyan kapcsolodik ez a mérés az emberi testben vegbemenő fogyamatokkal? Igen, a testünkben teljesen más történik az étellel, mintha csak simán elégetnénk. Viszont igazából mégsem. Az ételből a testünkben is úgy lesz energia, hogy azt oxidáljuk.A testünkben lezajló, bonyolult, soklépcsős oxidációs folyamatot sejtlégzésnek nevezzük.

Rémlik még Antoine Lavoisier neve a suliból? Ő se volt egy buta ember. Már 200 évvel ezelőtt is rájött, hogy ez a folyamat végeredményét tekintve nagyon hasonlít az égéshez. Csak éppen sokkal, sokkal lassabb.A kaloriméter nem bonyolítja túl a sztorit. Fog egy szerves molekulát, és oxigén jelenlétében elégeti. A folyamatot hőleadás kíséri, amit megmérünk.A testünkben oxidálódó ételből se több, se kevesebb energia nem keletkezhet, mintha az ételt elégettük volna.

A kalóriaszámítás az ételeknek arra a részére vonatkozik, amiről nagy valószínűséggel tudjuk, hogy megemésztjük és oxidáljuk.

A kalóriaszámolással szembeni laikus érvek többsége megalapozatlan, és abból ered, hogy a laikus nem tudja, hanem csak tudogatja, hogy miért és hogyan is számoljuk az ételek kalóriatartalmát. Tudósnak érzi magát, pedig nem az.

2019. júl. 19. 09:19
 24/30 anonim ***** válasza:
2019. júl. 19. 09:43
 25/30 anonim ***** válasza:

23.

Minek kéne napi hatszor enni? Plusz, abban van valami, hogy ha valaki arra odafigyel hogy kevesebb szénhidràtot vigyen be és mondjuk gyakran eszik sajtot, magvakat, tojàst, akkor nem igazàn lesz éhes és nem fogja túlenni magàt. Senki nem àllít olyat hogy mértéktelenül lehet enni azt ami nem gazdag szénhidràtban.

És tetszik vagy sem a kalóriaelmélet igenis arra épül, hogy férj bele a keretbe, mindegy hogy miből viszed be az energiàt. Ha pedig màr odafigyelsz az egészségesebb dolgokra és a szénhidràt visszàbb szorítàsàra, feleslegessé vàlik a szàmolgatàs. Rengetegen túlsàgosan ràgörcsölnek erre és csak felesleges stressz.

Ha màr példa, írnék én is egyet.

Pl vegyük azt, hogy adott egy túlsúlyos ember aki egy héten mondjuk eszik ebédre egyik nap teljes kiőrlésű tésztàt pörkölttel, màsik nap kis paprikàskrumplit, harmadnap rizseshúst, 4. Mondjuk legyen hús/zöldségköret, 5. Sajt, husi, Salàta, szombaton zöldséges köles hallal , vasàrnap bulgur husival. Ebből jelen esetben 2 olyan nap volt amikor szénhidràtban szegényebb ételt evett. Ha az ember odafigyel hogy ne ennyi szénhidràtot egyen hanem mondjuk csak heti 1-2 alkalommal legyen ch gazdag ebéd, egyébként pedig zöldségköreteket hasznàl, màris sokkal kevesebb szénhidràtot eszik. Ha ehhez még figyel a reggelire és a vacsira is, valamint kerüli a cukros fehérlisztes cuccokat, mellé elkezd rendszeresen mozogni valamit, fogyni fog. És semmit sem kellett szàmolgatnia. Csak egyszer kell végigvenni a főbb élelmiszercsoportokat , hogy miben mennyi szénhidràt van.

2019. júl. 19. 13:43
 26/30 anonim ***** válasza:

Nem teljesen így van.

Számolás hiányában simán meg lehet enni egy 6 tojásos rántottát, de pont azért, mert az rengeteg kcal, így én mondjuk maradok a 3 tojásnál light mozarellával/light trappistával, csirkemellsonkával,hagymával, esetleg paprikával.

Most vegyük mellé, hogyha a light sajtot kicseréljük simára, a csirkemellsonkát meg parasztkolbászra (amivel nyilván finomabb, de nem éri meg), mindjárt meghaladtam egy ebédnyit, pedig a szénhidrát a 20 g-ot sem éri el...

2019. júl. 19. 14:36
 27/30 anonim ***** válasza:
Hát ember legyen a talpán aki megeszik hat tojást egyszerre... nekem is csak 3 megy és dugig vagyok 5-6 órára, és max egy kis sajtot eszem hozzá vagy sonkát, vagy hagymát. Mikor mit.
2019. júl. 19. 16:01
 28/30 anonim ***** válasza:
Ja és ettem már kolbásszal is nem egyszer a rántottát, mert megkívántam. És??? Nem értem. Ez nem azt jelenti hogy minden nap kolbászt eszem. Plusz,aznap utána az ebédem párolt zöldség/ sült hús volt, a vacsim meg ch csökkentett toast kenyérből 3 szelet, sajt, sok nyers zöldséggel paprika paradicsom, retek pl, pár szelet szalámi aztán esetleg még rágcsálnivalónak tökmag. Igen, a zsír megdobja a kalóriát, de ha nincs mellé sok szénhidrát, semmi gond nincs. NEM azt mondtam hogy egy liternyi zsírt lehet enni egy nap, de nem is fogja kívánni az ember, mert a szimplán csak kevesebb ch,több zsír kombó mellett éhes sem lesz. Vannak akiknek a szénhidrát alapú étrend egyszerűen nem jó. Mikor orvosi javaslatra 160 gramm cht tartottam, próbáltam kitölteni elvileg egészséges szénhidrátokkal, hogy meglegyen a mennyiség. Barna rizs, bulgur, köles, stb. Kevesebb zsírosat ettem, de egyszerűen nem éreztem jól magam, sokszor éreztem éhséget, és fogyni sem tudtam.
2019. júl. 19. 16:16
 29/30 anonim ***** válasza:

Amúgy tudtad, hogy a ch csökkentett toast kenyér fehér lisztből készül?

Na mindegy, ettől függetlenül: Ha van fogalmad nagyjából a kalóriákról, makrotápanyagokról, miben mennyi van nagyjából, úgy nyilván kevesebb az esély elcsúszni.

De aki soha életében nem számolt semmit, és fingja nincs a tápértékekről, csak nekiáll simán ch szegény diétázni, na az nem biztos, hogy célravezető.

Én tudom magamról, 100 g mandulának is simán neki tudnék ülni.

De nem teszem, 1600-1700 kcal körül eszek egy nap.

2019. júl. 20. 08:36
 30/30 anonim ***** válasza:
A fehérlisztes termékek magas glikémiàs indexűek. A ch csökkentett kenyér amit venni szoktam nem ilyen. Amúgy szàmomra logikus, hogy nem állok neki többszàz gramm mandulàt enni mert túlzàs, és nem is kívànok annyit, de nem görcsölök kalóriàkon. Én csak makrók alapjàn àllítottam be étrendet és bevàlt, mert fogyok és jól is érzem magam. Annyit eszem amennyi jól esik. Figyelek mit mond a gyomrom, ha jól laktam, abbahagyom és kész. 1600 kalóriàn kb vegetàlnék. ( Próbàltam, nem véletlenül nem élek màr vele) . Nekem a kalória ,2000-2200 körül jön ki. Ch 100 gramm alatt, fehérje és zsír 100 gramm felett. Nagyon ritkàn 2500 összejön , olyankor a fehérje és a zsír jobban megszalad, de nem szàmottevőek az ilyen napok. Én a szénhidràtot nem tolerálom jól ezért arra fektetem a hangsúlyt. Sokszor estem abba a hibàba hogy nagyon féltem a kalóriàktól, és ezzel teljesen elrontottam... Tanultam a hibàimból. Ennyi.
2019. júl. 20. 11:52
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!