A teljes kiőrlésű dolgok is ugyanúgy hizlalnak mint a simák?





A kalóriatöbblet hizlal.
Ha kb. ugyanannyit eszel belőlük ugyanolyan egyéb körülmények mellett s a gyorsabb felszívódású szénhidrátok nem kavarnak be az anyagcserédbe, akkor e téren nincs különbség.
Ha jobban jóllaksz velük (ami sokakra igaz, sokakra nem) s emiatt kevesebbet eszel, akkor a kalóriaegyenleged megváltozása miatt más lesz a helyzet.





sajnos a bolti "teljes kiőrlésű" késztermékek nem 100%-ban teljes kitörlésűek, hanem részben csak. hogy mennyi a rész, azt az előírások határozzák meg, még nem sikerült utána néznem... de az biztos, hogy elég megengedő ez az előírás. (megengedőbb, a 100%-nál)
ahhoz, hogy biztos legyél, neked kell elkészítened a terméket - pl. a teljes kiörlésű kenyeret, tésztát a megvásárolt 100%-os teljes kiörésű lisztből neked kéne SK. elkészítened...
- amúgy nem ördöngősség az ilyen kenyeret, tésztát megcsinálnod, csakis idő és türelem kérdése.... hogy mennyire érsz rá.
amúgy pedig annyiban valójában nem hízlalnak annyira a T.K. termékek, mint a simák, ha tényleg azok, mert a teljes tartalommal rendelkező gabonatermékek nehezebben emészthetők, kevesebb energia hasznosul belőlük, feldolgozásukhoz több energiát hasznosít a szervezet, több értékes anyag hasznosul, a rost és az ásványi anyagok, vitaminok többet segítenek, az emésztés optimalizálódik, jobb a tápanyag-bevitel, hosszabb ideig fenntartja az energia szintet, kevésbé vagy éhes...
de ez akkor valósul meg, ha te felügyeled, és nem a gyártóra bízod, aki a 20%-os T.K. gabonatartalommal és sok adalék és silány minőséggel ezt ráírja a termékére...





Ha a kalóriatartalom hasonló, akkor azért normál körülmények között hasznosulnia kell, az emésztés pedig olyan sok energiát nem igényel, úgyhogy szerintem inkább a "kevesebb is elég" és a jobb laktatás esetleges előnyeivel húzhat el azoknál, akikre ezek valamelyike igaz... De lehet, hogy ez csak a számomra logikus gondolat...
Ahhoz viszont csatlakozom, hogy ha igazi, teljesen tk kenyeret akarsz, valószínűleg neked kell megsütnöd (bár lehet, hogy jó pénzért kapsz valahol olyat, sőt biztos... ritkán járok pékségben, amióta nem veszek kenyeret, tizensok éve), még ha fel is vitték a határt, régen egy csöpp tk lisztet tartalmazó kenyérre is ráírhatták, hogy tk. A kenyérsütés szerintem igen hálás dolog s nem is igényel sok munkát. Persze a teljes folyamat nem megy hipphopp, az élesztő már csak ilyen.
Azt hiszem, az emberek zöme nem szereti a totálisan tk kenyeret, bár van, aki nem élvezet szerint választja meg, mit eszik. Vannak azért jó receptek, ha valaki szereti a rusztikusabb, tömörebb kenyereket - de lehet, hogy vannak trükkök is, amivel a tk kenyér is egészen könnyű lesz, ki tudja? Én nem szeretem a fehérhez hasonló könnyedségűt, de a totál tömöret sem. Plusz mindenfélét beledobálok a liszt mellé, ami jó ízt ad neki és olykor javítja az összetételét az én szempontomból (kevesebb ch, több zsír és fehérje, például. még a puritán kenyeret sütő párom sem hagyja ki a szezámmagot soha, az az 5. hozzávaló).





Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!