Fogyni szeretnék. Mit kellene még csinálnom? Hogyan tudnék többet, jobban futni?
10-15 kg-ot szeretnék fogyni. Igyekszem számolni a kalóriát, kb 600-800 kalóriát fogyasztok naponta. Az étrendemből kizártam a lisztet, cukrot, zsíros ételeket stb, max 1 szelet teljes kiőrlésű kenyeret eszek egy nap, ha szükséges, de van hogy napokig azt sem. Mit kellene még változtatnom? Mivel eddig szinte semmit nem mozogtam, ezért elég nehéz számomra a futás. 7/6 nap futok, már napi 8-9 percet, másfél, 1 percenként fél percet sétálva, viszont fejlődni szeretnék. Mit kellene tennem hogy jobban menjen? Emellett különböző otthon végezhető gyakorlatokat végzek 10-15 percig futás után. Milyen mozgásformát kellene választanom? Eléggé elszomorodtam, miután sikeresen leadtam 3 kilogrammot 2 hét alatt, viszont az elmúlt 2 nap 1 kg visszajött, annak ellenére hogy mindent megteszek es mindenre odafigyelek. Mit tegyek a leírtak on kívül?
Előre is köszönöm a segítséget!
1. Napi 600-800 kcal (ha tényleg annyi!), nagyon-nagyon kevés.
2. A súly ingadozik valamennyire, a napi mérésekből nem szabad következtetni semmire.
3. Hetente nagyjából fél kg fogyás az egészséges mérték, azaz havonta 2, estleg 3 kg fogyással számolj!
4. Számos futás edzésterv van a neten. Olyat keress hogy "beginner running program" vagy "my first 5k running". A lényeg, hogy heti 3 edzéssel kezdj. Ha nem bírod a futást, akkor ez lehet gyors gyaloglás is, vagy amit csinálsz, kocogás és gyaloglás váltogatása. Nem az a jó edzés, ha kiköpöd a tüdődet. Általában olyan tempót válassz, hogy akár beszélgetni is tudj közben.
Egyrészt ez nagyon kevés amit megeszel,nem csoda,hogy semmi energiád futni.
Ha továbbra is ezt a kalóriaszámot akarod tartani(de ne tarsd ha jót akarsz magadnak) akkor meg ne fuss,különben egyszer csak azt veszed észre,hogy beájulsz az egyik árokba.
Ha 2 nap alatt híznál 1 kg-ot az azt jelentené,hogy egy nap 3500 fölösleges kcal-t kellene megenned...kötve hiszem,hogy ezt történt.
A súly nagyon ingadozó,rengeteg minden befolyásolja,nem véletlen javasolják,hogy maximum hetente mérd magad.
Nem érzem magam fáradtnak, sőt... Egyszerűen csak túlsúlyos vagyok, ezért nem megy a futás. De köszönöm az ehhez fűződő tippeket!
És én nem érzem, hogy koplalnék. Amennyit eszek, az úgy érzem elég. Mindig eszem, amikor éhes vagyok vagy amikor már ideje ennem (megfelelő adagokat), és így nem hinném, nem érzem, hogy koplalok.
Az a rossz hírem van ezzel kapcsolatban,hogy tök mindegy,hogy te mit érzel.
Ez nagyon durván koplalás.
Minden embernek van egy alap kalória szükséglete (nőknél átlagosan 1300-1600 kcal) amit csupán csak azzal éget el a szervezeted,hogy életben tart, működteti a szerveidet.
Erre még pluszban rájön a napi tevékenykedés (munkába,iskolába járás,főzés,takarítás,jövés menés) ami akkor minimum 200-300 kcal ha amúgy nem sportolsz.
Ez így már mondjuk 1500 kcal amit eléget a szervezeted egy nap.
Ha alapanyagcserének az 1300 kcal-t nézzük ez az amit mindenképpen meg kelle enned, különben nagyon megszivatod magad több ponton is.
Egyrészt rohadtul egészségtelen,hogy nem adod meg a testednek azt az energiát ami arra szükséges,hogy minden úgy működjön ahogy kell neki.
Ezt nevezik koplalásnak,ha te nem is érzed annak,ellenben veled a tested nem hülye és tudja,hogy jóval kevesebb az energia a szükségesnél. Ezért szépen lelassítja az anyagcserét,hogy minnél tovább életben maradj ,lebontja az izmaidat (amik elég nagy energiát igényelnek...így egyrészt esetben feleslegessé válnak másrészt lebontja,hogy kapjon energiát amit a kajából nem szerez meg) és persze a zsírt is bontja, ugyan ebből jóval kevesebb energiát nyer mint az izomból de semminél jobb.
Majd ha vége ennek a nagy ínséges időszaknak és ha egy kicsit is több kaját eszel mint eddig (de még mindig keveset a normálishoz képest) na akkor indul be szépen a raktározás és minden egyes kis falatot szépen elraktároz zsírban,hogy felkészüljön a következő ínséges időszakra.
Ez ilyenkor van az amikor értetlenül állnak a dolgok előtt és elkönyvelik,hogy még a levegőtől is híznak. Hát persze...
Egyszóval ha van egy icipici sütnivalód akkor elolvasod és felfogod amit írtam és nem csinálod ki teljesen az anyagcserédet.
Persze nekem végülis mindegy, a te tested.
Nem vagyok idióta fel tudom fogni! köszi a tanácsot azért.
Ezek után azt megmagyarázná még valaki hogy ha ezelőtt megettem az 1300-1500 kalóriát mitől híztam vagy egyáltalán nem fogytam? Mozogni azért minimálisan mozogtam legalább heti 4x, bár a lisztet, zsíros dolgokat, cukrot stb nem kerültem.
Mert nagyon nem mindegy, hogy a napi 1300-1600 kalóriád miből áll.
Ez lehet csirke, hal, lazac, zöldségek, rizs stb, és lehet kenyér, vaj, krumpli, tészta, édes gyümölcsök stb.. Meg ugye az embernek fel sem tűnik, hogy mennyit nassol.
Csak egy maréknyi szotyi, csak 2 gombóc fagyi, csak 5 kis kocka csoki.. csak csipegettem a húgom popcornjából.. Ezek sem a legjobbak.
Szóval hiába koplalsz (és igen, te koplalsz) ha zömével szénhidrátot, és zsírt viszel be a szervezetedbe
Koplalással inkább ne fuss, fokozza az eleve nem kis izombontást... De inkább ne koplalj.
Tökmindegy, mit érzel, akkor is koplalsz, ha jóllakott vagy és van erőd. A testnek egyszerűen sokkal több kell, különben vészhelyzetet érzékel s előnytelen folyamatok indulnak be.
Ha folyamatosan keveset eszel, 1 kiló nem jön vissza. Az bizonyára csak víz.
Miért nem fogytál 1300-1500 kcal és némi mozgás mellett? Bizonyára szokatlanul lassú az anyagcseréd, vagy türelmetlen voltál, esetleg rosszul számolsz. Ha tartósan nem fogytál így, akkor valami gond van. De a durva koplalás nem megoldás. Ha nem jön össze normálisan a deficit, akkor mozogj többet, de NE koplalj.
Futásra vannak felkészítő tervek, akár olyanoknak, akiknek egyszerre csak 1 perc megy. Sétákkal kell tarkítani s egyre többet futni egyszerre, úgy tűnik jól csinálod, de a konkrét tervre keress rá. A tempóval is játszhatsz, a túl gyorsat nyilván nem bírjuk sokáig, de néha szerintem nem árt, ha meg akarunk tanulni rendesen futni :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!