Mért van úgy oda mindenki? Annyira sok lenne?










Idönként elöjönnek különféle táplálkozási divatok, utána meg eltünnek. Én Nyugaton élek, itt kb 10 éve volt divat, hogy a szénhidrátokat nem szabad fogyasztani - erre sokan elkezdtek kenyér nélkül táplálkozni, és rengeteg hiánybetegség lett a következménye, sokkal több cukorbeteg lett, igy ez kiment a divatból. Utána jött a soke fehérje (csirkemell), meg rizs - ennek érémeszesedés, szivinfarktus és vitaminhiányok lett az eredménye. Most megint a zsirmentes az aktuális, de már lefutóban van, mert a zsirban oldodo vitaminok igynem tudnak felszívódni és egész komoly károsodásokat okoz az embereknek, akik beugrottak ennek a divatnak.
A legújabb a délelött csak szenhidrát, este csak fehérje- diéta, ennnek meg az az eredménye, hogy mivel a különféle tápanyagok nem egyszerre kerülnek a szervezetbe, ezért egyiket sem tudja a szervezet hasnositani, igy tulajdonképpen éheznek, és egyre több baj van belöle.
Évezredekig müködött az a rendszer, hogy ettek mindent, ami a természetben elöfordult, minél több félet, és aki dolgozott és nemcsak tespedt valahol, az nem volt se túl kövér, se túl sovány. Épeszü ember nem kezd különféle egyoldalú étrendet bevezetni, mert ezzel árt magának - de ez csak évek múlva jön ki és akkor már nem lehet helyrehozni a károsodásokat.





Nekem az a véleményem, hogy semmit nem szabad kihagyni az étrendből, mert a szervezetnek mindenre (zsírokra is, szénhidrátokra is) szüksége van. Ha valaki túlsúlyos, csökkentse az adagokat, de egyen mindent, plusz mozogjon.
A régiek kolbászt, szalonnát, szalámit ettek főleg, zsírral sütöttek, főztek, viszont olyan sok és kemény fizikai munkát végeztek, hogy nem is híztak el. Arról nem is beszélve, hogy megtermelték maguknak a kertben a valóban egészséges zöldségeket és gyümölcsöket. Ja, és házi tejet is ittak meg tojást is ettek. :)





Egyrészt, szerintem még mindig sokkal jobb, ha házitejet iszol, mintha a bolti műtejet, amelyik tehenet csak a csomagoláson látott.
Másrészt... ha durván túlsúlyos lennél, valószínűleg te se innád a házitejet, de valószínűleg a műtejet sem.
A tojást se értem, az egyik legjobb tápanyagforrás, erre a fogyókúrázó megeszei üresen a 2 zsemlét fehér lisztből, hogy ne hízzon, a tojást meg a húst meg otthagyja. Utána meg csodálkozik, hogy gyenge, éhes, cukorbeteg... és tovább hízik.










Szerintem mindent egyen meg az ember, amit szeretne, csak mértékkel. Az a legnagyobb probléma, hogy isszuk a Tesco gazdaságos tehenet nem látott tejet és megveszünk mindent, amire azt mondják, egészséges és fittebb lehetsz tőle. Ahelyett, hogy odafigyelnénk arra, hogy egészséges, tápanyagokban gazdag, valódi táplálékot fogyasztanánk, ne műanyagot.
A legnagyobb baj amellett, hogy nem vagy csak kevesebbet mozgunk, hogy többet eszünk, mint amennyire a szervezetnek szüksége van. (Nem állunk meg akkor, amikor már úgy érezzük , s a gyomor is jelez, hogy elég volt, hanem zabálunk tovább kipukkadásig) Emiatt hízunk, s mert nem rágjuk meg az ételt, csak nyeljük. Nem dolgozzuk le, mozogjuk le.
Vannak ételek, amelyek fölöslegesek a szervezet számára, azokról jó lenne lemondani (chips, csoki, cukor, hamburger), ha nem is teljesen, de legalább annyira, hogy az étkezéseknek ne a 90 %-át tegyék ki. csak mondjuk 1 %át.
egyébként ha tényleg jó a házitej (nálunk voltak már problémák belőle, hogy nem volt teljesen steril az üveg), sokkal egészségesebb.
Nem kellene mindenféle diéta hóbortnak felülni.
Reggelizz, mint egy király, ebédelj mint egy polgár, vacsorázz, mint a koldus.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!