Kezdőoldal » Fogyókúrák » Egyéb kérdések » Életmódváltás. De így hogyan?

Életmódváltás. De így hogyan?

Figyelt kérdés

22 éves 160 centi magas 80 kg-os lány vagyok. Közel 30 kg-tól kellene megszabadulnom. Tisztában vagyok vele, hogy az életmódomnak köszönhetően híztam meg, nagyon egészségtelenül élek, de nem tudtam edig változtatni rajta.

Reggel 7kor megyek el az egyetemre és este 5-6 órakor érek haza.

Reggelire általában péksüteményt eszek útközben majd egész nap szendvicseket, péksüteményt. Esetleg ha van egy nagyobb szünete akkor valami menüt az egyik kifőzdében. Mikor este hazaérek vagy főzök egy gyors tésztát vagy rendelek egy pizzát, esetleg hazafelé beugrok a mekibe. 8-9 felé kezdek el tanulni éjjel 1-2-ig, aztán reggel 5kor kelek. Szinte semmit nem mozgok. Annyi h villamos helyett begyaloglok az egyetemre ez olyan 3 km oda-vissza naponta. Sajnos futni nem tudok, nem bírja a térdem. Tudom h gyorsan el kell kezdenem tenni valamit, mert nagyon egészségtelen az ahogy élek.

Kérlek segítsetek! Előre is köszönöm!!!

2016. jan. 25. 22:27
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Számold a kalóriákat, mikrotápanyagokat. Rengeteg honalpot találsz ehhez, pl: kaloriabazis.hu

Figyelj arra, hogy ne lépd át a kalóriakeretet, ne egyél semmi péksütit, vigyél pl csirkemellet rizzsel suliba.

Hétvégén tudsz mozogni?

2016. jan. 25. 22:38
 2/7 anonim ***** válasza:

Rengeteg ember jár egyetemre vagy dolgozik egész nap, miközben egész jól étkezik. Változtass. Ne egyél péksütit. Bár még a péksüti megléte sem elég ok arra, hogy kövér maradj...

Hova jársz, hogy ennyit kell tanulni, brrr. Én szorgalmi időszakban sose csináltam ilyet :D Persze programozó szakon könnyű, orvosin vagy jogon más lett volna... Nagyon egészségtelen ilyen keveset aludni, ha normális az alvásigényed, ez egyébként még a fogyásba is bekavar egyeseknél.

Hétvégén mi van? Mert nincs szívem azt mondani, hogy mozogj valami intenzívet valamikor a nap folyamán (max. szünetben csinálhatnál valamit, gyors séta is valami. a teremváltás nem vesz el minden időt, nekem csomó lyukasórám is volt, az egyetemi órarend már csak ilyen, főleg, ha ütköznek az előadások :D) - habár ha folyton ülsz és tanulsz, a testednek bizonyára szüksége van rá.

De legalább hétvégén menj el túrázni egy nagyot vagy valami. Kell pihenned.

De az étrended pocsék, ez világos. Ne péksütit vegyél, a boltban azért más is van. Nem tudhatom, mit szeretsz és mi kell a testednek (az alapokon kívül, ami minden emberre igaz, max. más mennyiségben), nem vagyunk egyformák, így konkrét tanácsot nem tudok adni. De pl. sajt és zöldség is jobb lenne, mint egy péksüti... Ha nem bírod gabona nélkül, akkor ehetsz hozzá egy keveset. Amúgy vihetsz rizst is, semmi munka megfőzni, s legalább az nem glutén, bár ez téged nem tuti, hogy érdekel. Akkor zabot, az még lassú ch is és van benne egy kupac rost.

2016. jan. 25. 22:51
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
Szia! Én is jártam a te cipődben, kb hasonló paraméterekkel, nekem is az egyetem volt alatt alakult ki. Tudom, hogy nem könnyű ez így... Én mindig a vizsgaidőszakban tudtam kicsit jobban odafigyelni magamra, a táplálkozásra, heti 1-2 edzés is volt. Ne egyél fehér lisztet, cukrot. Azt tanácsolom, a reggelid legyen egészségesebb, teljes kiőrlésű kenyér egy kevés (de tényleg az legyen, nézz utána, mert sokszor alig van kevesebb szénhidrát a "barna" kenyerekben, ellenben színezék az van... legjobb ha rá van írva a csomagolásra. szerintem ha olyan 30 g körüli szénhidrátot tartalmaz, már jó), tehetsz bele csirkemell sonkát, sovány sajtot, vajat csak keveset. Vagy csinálj magadnak zabkását. Ha reggel nincs rá időd, csináld meg előző este, nagyon hamar kész (én úgy csinálom hogy egy nagyobb kávéscsésze zabpehely, 2 csésze folyadék (csak tej, vagy tej és víz fele, fele), tehetsz bele kókuszreszeléket, natúr kakaót, fahéjat, bogyós gyümölcsöket. Ez nagyon laktató. Minden étkezéshez egyél zöldséget, azok közül is inkább az alacsony szénhidrát tartalmúakat válaszd (pl. uborka, paprika, paradicsom, jégsali, káposztafélék, brokkoli, karfiol), akár csomagolj magadnak pár karika uborkát a szendvicsed mellé, stb. Kerüld a rizst, krumplit, tésztát, helyette köretnek legjobb a zöldségköret vagy saláta, esetleg néha egy kevés barna rizs, köles, bulgur. Ha beülsz ebédelni, ne panírozott húst válassz, hanem natúrt. Ha szereted a leveseket, azokat is eheted bátran, pl húslevest, zöldségleveseket (lehetőleg nem a tejfölös, lisztes verziókat). Ha gyümölcsöt eszel, azt a délelőtti órákban tedd, és a savanykásak közül válassz pl. savanykás alma, bogyós gyümölcsök, narancs, mandarin, kiwi. Vacsira semmiképpen se tésztafélét egyél, a legjobb itt is a sovány hús/hal zöldséggel, de ehetsz egy kis túrót (akár édesen, kicsi natúr joghurttal, édesítőszerrel kikeverve, tehetsz rá natúr kakaót, fahéjat, stb, akár sósan, vagy körözöttnek megkeverve) vagy csinálj tükörtojást. Ezek csak pár perccel tartanak tovább, mint pizzát rendelni. A folyadékfogyasztásra is figyelj, napi min. 2 liter! Csak vizet vagy cukrozatlan teát igyál! Gyümölcslevet se, ha kibírod. Hajrá, elkezdeni nem egyszerű, de nagyon hamar bele fogsz jönni! Még azt ajánlom, keress egy kalóriaszámolós oldalt, pl kalóriabázis, fogyást is tudsz tervezni, írhatod mit mennyit ettél... Tarts ki, menni fog! :-)
2016. jan. 25. 23:16
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

A 3. jókat írt, csak nem értem, minek a szénhidrátszegény zöldségekre koncentrálni, ha egyszer szénhidrátbombákat is eszik az ember (kenyér, zab), szénhidrátbevitelben vajmi keveset jelenthet, hogy most kizárjuk-e a répát, hagymát és a borsót (amit én nem lennék hajlandó megtenni semmiképp soha, feldobják az ételeimet és simán beleférnek egy alacsony szénhidrátkeretbe is, max. nem kilószámra). Az OK, hogy ha nagy méretű zöldségételünk van, az jobb lehet szénhidrátszegényekre alapozva, amennyiben nem kicsit szénhidrátszegényen akarunk táplálkozni, persze a kenyér és a zab is pár deka.

A kérdezőnek azért ez kicsit erős váltás lehet, nemcsak testileg, hanem szervezésileg is, ebbe bele kell jönni.

A zabkása teljesen jó csak vízzel is, sokan eszik úgy.

2016. jan. 25. 23:33
 5/7 anonim ***** válasza:

3. vagyok. Kicsit pontosítanék. Én nem kizárom a répát, hagymát, borsót (illetve írtam, hogy hüvelyeseket nagyon ne, ezt így is gondolom, a borsó kis mennyiségben azért belefér, ami rosszabb, az a bab, lencse, sárgaborsó...), csak az olyan zöldségeket soroltam amit a fő étele mellé ehet, vagy készíthet belőlük egy salátát. Azért a hagymát vagy a répát szerintem nem nagyon eszi magában az ember, én legalábbis nem szoktam. És igen, tudom, hogy most ez így sok egyszerre (bár nem lehetetlen), de ha már az általam leírtak egy részét be tudja tartani, már akkor is előrébb van.

Ha hétvégén van egy kicsit több időd, készítsd el előre az ételeidet 2-3 napra. Mondjuk süss csirkecombot vagy más sült húst (ezzel nincs sok munka) és a köretet csinálhatod frissen naponta. Én mindig tartok a fagyasztóban mirelit zöldségkeveréket, abból szoktam párolni/sütni 1 adagot, 10-15 perc alatt kész van. Azt nem írtad mondjuk, hogy van-e fagyasztód, sütőd. Egyébként elárulod, hova jársz, hogy ennyit tanulsz? Ezt a súlyt mennyi idő alatt szedted fel?

2016. jan. 26. 10:04
 6/7 anonim ***** válasza:

OK, értem. Én sokszor eszem zöldségételt és szinte mindig van benne répa és hagyma. Leves répa nélkül elképzelhetetlen.

Salátát évi egyszer eszem. Nyers zöldséget mindig, de csak úgy, ahogy van.

A hüvelyesekkel nekem semmi bajom, csak az életmódomba nem férnek. Pedig segíthetnek a kalóriadeficitben, nem olyan tömények, ha nincsenek tele zsírral. Bár ez a főtt rizsre és a zabkására is igaz.

2016. jan. 26. 17:14
 7/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, igazán hasznosak :)
2016. jan. 27. 12:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!