A Nádcukor/Xilit az cukor vagy édesítőszer?
Ki minek nevezi. Amúgy cukoralkohol, az a biztos.
De édesítőszernek édesítőszer... A cukor definíciójához kicsi vagyok, vajon minden szénhidrát cukor...?
Ahogy az első válaszoló is írta: nem cukor, hanem cukoralkohol.
Egy kis kémia - bár lehet, hogy nem szereted :) :
A cukoralkoholok szerkezete nagyon hasonló a cukrokéhoz, azok redukciójakor keletkeznek, és csak egy kis csoport alakul át (egy oxocsoport hidroxilcsoporttá).
Emiatt nem helyes cukornak nevezni őket, de rokon vegyületek. A természetben is előfordulnak, hasonlóan a cukrokhoz.
Amire Te gondolsz, hogy az édesítőszerekről hallottad, hogy károsak, azok a mesterséges édesítőszerek.
Ezek olyan vegyületek, amiknek nincs köze a cukrokhoz. Általában a cukroknál több százszor édesebb anyagok, amiket ezért előszeretettel használnak édesítés céljára, még ha nem is teljesen ártalmatlanok.
Nem kell azért minden összeesküvés-elméletnek bedőlni, nem mindegyik olyan káros, mint amilyennek mondják, de azért tény, hogy van olyan, ami rákkeltőnek bizonyult (van olyan is, amelyik nem, de azért sokan ezt híresztelik róla), a másikból metanol keletkezik a bomlása során a szervezetben , stb.; hogy ezek mégis forgalomba kerülhettek, annak az az oka, hogy - mivel nagyon édesek - kevés kell belőlük, és a káros hatásokat rendszerint csak nagyobb dózisok váltják ki. (Az összeesküvés-elmélet hívők szerint viszont nem ez az ok, hanem hogy a cégek lefizetik az ellenőrzést végző hivatalok szakértőit, vagy a kormányok direkt mérgezni akarják az embereket, stb.) :)
Nagyobb mennyiségben, és hosszabb távon fogyasztva viszont tényleg van némi kockázata ezek használatának, ezért érdemes inkább pl. cukoralkoholokat használni édesítésre. (Bár nincs rá garancia, hogy x év múlva nem jönnek-e rá, hogy ezek sem egészségesek.) :)
A xilit fogyasztás több szempontból is jobb a cukorral összevetve, viszont ez is rendelkezik viszonylag nagy energiatartalommal. Nem tudom, az eritritől hallottál-e, ez szintén egy cukoralkohol, nagyon hasonlít a xilitre, viszont szinte nulla a kalóriatartalma (szokták zérókalóriásnak is hívni, de azért ez nem szó szerint igaz, csak nagyjából).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!