Kezdőoldal » Fogyókúrák » Egyéb kérdések » A Nádcukor/Xilit az cukor...

A Nádcukor/Xilit az cukor vagy édesítőszer?

Figyelt kérdés
2015. szept. 15. 20:45
 1/4 A kérdező kommentje:
* nádcukor helyett nyírfacukrot akartam írni
2015. szept. 15. 20:49
 2/4 anonim ***** válasza:

Ki minek nevezi. Amúgy cukoralkohol, az a biztos.

De édesítőszernek édesítőszer... A cukor definíciójához kicsi vagyok, vajon minden szénhidrát cukor...?

2015. szept. 15. 21:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 A kérdező kommentje:
Köszi a válalaszt. Azért kérdeztem, mert azt hallottam, hogy az édesítőszer nem jó.
2015. szept. 15. 21:29
 4/4 anonim ***** válasza:

Ahogy az első válaszoló is írta: nem cukor, hanem cukoralkohol.

Egy kis kémia - bár lehet, hogy nem szereted :) :

A cukoralkoholok szerkezete nagyon hasonló a cukrokéhoz, azok redukciójakor keletkeznek, és csak egy kis csoport alakul át (egy oxocsoport hidroxilcsoporttá).

Emiatt nem helyes cukornak nevezni őket, de rokon vegyületek. A természetben is előfordulnak, hasonlóan a cukrokhoz.


Amire Te gondolsz, hogy az édesítőszerekről hallottad, hogy károsak, azok a mesterséges édesítőszerek.

Ezek olyan vegyületek, amiknek nincs köze a cukrokhoz. Általában a cukroknál több százszor édesebb anyagok, amiket ezért előszeretettel használnak édesítés céljára, még ha nem is teljesen ártalmatlanok.


Nem kell azért minden összeesküvés-elméletnek bedőlni, nem mindegyik olyan káros, mint amilyennek mondják, de azért tény, hogy van olyan, ami rákkeltőnek bizonyult (van olyan is, amelyik nem, de azért sokan ezt híresztelik róla), a másikból metanol keletkezik a bomlása során a szervezetben , stb.; hogy ezek mégis forgalomba kerülhettek, annak az az oka, hogy - mivel nagyon édesek - kevés kell belőlük, és a káros hatásokat rendszerint csak nagyobb dózisok váltják ki. (Az összeesküvés-elmélet hívők szerint viszont nem ez az ok, hanem hogy a cégek lefizetik az ellenőrzést végző hivatalok szakértőit, vagy a kormányok direkt mérgezni akarják az embereket, stb.) :)


Nagyobb mennyiségben, és hosszabb távon fogyasztva viszont tényleg van némi kockázata ezek használatának, ezért érdemes inkább pl. cukoralkoholokat használni édesítésre. (Bár nincs rá garancia, hogy x év múlva nem jönnek-e rá, hogy ezek sem egészségesek.) :)


A xilit fogyasztás több szempontból is jobb a cukorral összevetve, viszont ez is rendelkezik viszonylag nagy energiatartalommal. Nem tudom, az eritritől hallottál-e, ez szintén egy cukoralkohol, nagyon hasonlít a xilitre, viszont szinte nulla a kalóriatartalma (szokták zérókalóriásnak is hívni, de azért ez nem szó szerint igaz, csak nagyjából).

2015. nov. 28. 23:32
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!