Melyik a legjobb édesítőszer cukor helyett?
A méz gyakorlatilag cukor, az emberi szervezetnek meg zsírüzeműnek kellene lennie.
Xilit, eritrit megfelelő, ezek nem tápanyagok. Édesek oszt ennyi. Sztívia is ilyen egyébként, de van akinek nem ízlik.
Mézben sok hasznos dolog van, összetett cukrokat tartalmaz, így lassabban emeli a vércukorszintet.
Xilit hashajtó hatású (kutyákra halálos, ha van, akkor nagyon figyelni kell rá, nehogy kapjon ilyen ételből), a sztíviának keserű utóíze van.
Én dolgoztam analitikai laborban, várom milyen összetett cukrokat tartalmaz a méz.
Aztán azt is meghallgatnám, hogy miért nem károsak az összetett cukrok (merthogy amúgy károsak).
Minden cukor gyorsan emeli a vércukorszintet. A lassabban az egy viszonylagos kifejezés. Fruktóz van a mézben, ez legfeljebb inzulinválaszt nem vált ki. Csak inzulinrezisztenciát okoz nagyobb mennyiségben :D
Xilit hashajtó hatású LEHET nagyobb mennyiségben, egyéni értékenységtől függően.
Kutyának nem csak a xilit mérgező, egy haver mesélte amikor a főnöke felrúgta a kutyát, az kirepült a konyhába, utána lerohanta és egy fakanállal megANALizálta.
Nos, ez is halálos a kutyára, szóval a kutyák olyan kis érzékeny állatok, ezt a következtetést vonnám le.
De felőlem persze bárki bármilyen állásponton lehet :) Én leírom a sajátomat, és próbálok objektív maradni :)
Méznek rengeteg pozitív hatása van, ha tetszik, ha nem.
Egyébként miért gond, hogy felhívtam a figyelmet a xilit veszélyeire a kutyákra nézve? A nagymamám szomszédjában így pusztult el nagyon hamar a házi kedvenc. Ha ennyire kutyagyűlölő vagy, legalább ne reklámozd.
Én nem reklámozok semmi. És nem lehetek kutyagyűlölő, amikor kimondottan szívesen megkóstolnám például. De nem lehet a világot az alapján értékelni, hogy édes drága (finom?) szőrös kis cukimuki kutyusoknak mi árt és mi nem, mert először talán egy kicsit emberközpontúbb világ kellene. Aki meg hagyja hogy a drága xilitet a kutyája egye meg.. na annak is reinkarnálódnia kell még párszor..
Amúgy a méz híres jó hatásairól még nem sok szó esett, én írtam hogy tömény cukor, elhangzott hogy összetett cukor (erre én írtam hogy az összetett cukor is cukor + a mézban főleg glükóz és fruktóz van, ezek egyszerű cukrok) és kb. ennyi.
Felőlem bárki bármiben hihet.. de azért próbálja megindokolni a hitét hogyha másnak is ajánlja :)
Én szívesen olvasok a méz pozitív hatásairól, pl. mikrobaellenes vagy gyulladáscsökkentő hatásáról, engem is érdekel valamennyire.
A xilit a legjobb. -40% kalória van benne, mint a cukorban viszont úgy hat mint egy összetett karbohidrát, magyarán lassan bomlik le. Ezért azok is ehetik, akik cukorbetegek, mert nem következik be hirtelen emelkedés a cukorszintben. Természeten hashajtó lehet, de ez csak akkor következik be, ha 60g fölött fogyaszt az ember, és idővel a szervezet hozzászokik a cukorhoz és akkor ez a határ feljebb megy.
Valóban ártalmas a kutyákra, csakúgy mint a csokoládé, úgy hogy erre figyelni kell. Ezen felül nem karamelizálódik, úgyhogy nem jó pár sütihez, de amúgy sütéshez is kiválóan alkalmas. Íze nagyon hasonló a cukoréhoz, és csak egy kicsi utóíze van amihez gyorsan hozzá lehet szokni.
Ezt érdemes elolvasni a cukorpótlókról,
mielőtt kanyar nélkül benyel az ember mindenféle városi legendát. (laboratóriumi elemzések alapján)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!